Muzyka - Covery
Napisano 09 lutego 2013 - 23:11
Natalia Kukulska & Funky Filon - Tyle słońca w całym mieście
Niektórzy nazywają to świętokradztwem, ale są covery aka przeróbki już istniejących kawałków, które są fajne (jak ten na przykład ). Są też takie, które nie, ale te pomijam na razie
Te poniższe to cząstka mojej listy:
* Hugo - 99 Problems (w oryginale Jay-Z)
* Noam - Aime (Irene Cara)
* Marian Opania - W moim magicznym domu (Hanna Banaszak)
* Konrad Imiela - Obława (Jacek Kaczmarski)
* Budka Suflera - Noc Komety (Eloy)
* Akemi Ishii - Lambada (Kaoma)
* Smash Mouth - I'm Believer (The Monkees)
* Alisha's Attic - He's a Rebel (The Crystals)
A przede wszystkim:
* Cyndi Lauper - Girls Just Want to Have Fun - w oryginale w wykonaniu Roberta Hazarda, ale prawdę mówiąc prawie nikt o tym nie pamięta
I tak już bez linkowania - absolutnie wszystko, do czego łapki przyłożył Weird Al Yankovic.
Podzielta się swoimi ulubionymi wykonami. Na pewno coś macie
Napisano 09 lutego 2013 - 23:19
Russian Red - Girls Jus Want to Have Fun - Cyndi Lauper )(tej wersji się trzymam, bo tego Roberta Hazarda to kompletnie nie znam)
Napisano 12 lutego 2013 - 12:14
Talk-Talk - It's my life (w oryginale) a cover to wszystkim znana No Doubt
jeszcze sporo bym wam podał, ale już muszę zmykać
Napisano 15 lutego 2013 - 22:38
Mi akurat nieszczególnie przypasował. Nie lubię, kiedy przerabia się żwawe, skoczne piosenki na wolne "smęty" - dlatego też nie znoszę tego, co Czesiek Mozil i Gaba Kulka zrobili z "Co mi panie dasz" Bajmu, że już nie wspomnę o gwałcie, którego na "Daj mi tę noc" Boltera dokonali niejacy IncarNationsJak poszperam w pamięci i w playlisście to pewnie coś znajde, ale na teraz do głowie mi przychodzi
Russian Red - Girls Jus Want to Have Fun - Cyndi Lauper )(tej wersji się trzymam, bo tego Roberta Hazarda to kompletnie nie znam)
To ode mnie może to:
* Katia Surżikowa "Papierowy man" (cover Majki Jeżowskiej, kaleczy polski strasznie, ale i tak uwielbiam )
* Zakopower "Dziewczyna o perłowych włosach" (cover zespołu Omega)
No i oczywiście najbardziej kultowa wersja hitu grupy 4 Non Blondes
Napisano 14 marca 2013 - 16:57
Napisano 14 marca 2013 - 19:39
A dorobienie się na czyjejś twórczości? No cóż, jak cover jest dobry to czemu mają się nie dorobić? Ale tak na ogół to nie mam jakichś szczególnych przemyśleń na ten temat, tzn. mało mnie to obchodzi, czy ktoś się na tym dorobi czy nie Mam inne problemy na głowie
Zgadzam się w zupełności! Ale odwrotnie (tzn. smęty przerobione na szybkie piosenki) są już w porządku. Oczywiście też nie wszystkie, ale zazwyczaj tak jest.Nie lubię, kiedy przerabia się żwawe, skoczne piosenki na wolne "smęty"
Użytkownik abcd edytował ten post 14 marca 2013 - 19:40
Napisano 15 marca 2013 - 06:24
Napisano 15 marca 2013 - 19:27
Wykonanie powinno być przede wszystkim dobre Cover to właśnie dobra okazja, żeby sprawdzić, jak brzmiałaby dana piosenka w zupełnie odmiennej konwencji. Jedną to pogrzebie, innej doda smaczku, to już zależy. Czasem wychodzi z tego coś śmiesznegoOgólnie wykonanie powinno być bardziej bliższe oryginałowi dając nieco odświeżenia by wpasowało się w dzisiejszy trend
Z tymi smętami to moja prywatna opinia, bo większość takich coverów, na które trafiłam, były koszmarne. Ale nie wykluczam, że mogłabym zmienić zdanie, gdyby wpadł mi jakiś dobrze zaśpiewany i ciekawy.
Napisano 15 marca 2013 - 23:33
Czemu dziwne? Po prostu tak uważam i zgadzam się jednocześnie z Daguchną, bo też jeszcze nie natrafiłem na jakiś dobry, wolny cover. A szybsze z reguły i lepsze i ciekawszehmm troche dziwne stwierdzenie, że przerabianie wolniejszych na szybsze jest bardziej okej niż odwrotnie.
Napisano 09 kwietnia 2013 - 01:17
Napisano 09 kwietnia 2013 - 17:16
Napisano 22 kwietnia 2013 - 22:47
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych