Cześć
Zakładam temat na dyskusje o bajkach, które ostatnio oglądaliśmy. Piszemy tutył, jakiś screen, opis czy też recenzję, kilka słów:)
Można oczywiście komentować poprzednie tytuły albo dodać nowy Zaczynam
"Rycerze Zodiaku" (org. Saint Seiya, 114 odcinków + inne serie, filmy)
Oglądam ostatnio kilka odcinków dziennie, jak da radę
Kilka lat temu usiadłem do tego "tasiemca" i średnio mnie wciągnęło, ale teraz, przy oglądaniu bez cenzury jest o niebo lepiej. Sceny nabierają sensu Polecam miejscami śmieszną wersję z lektorem
Na razie jestem na etapie walk ze Srebrnymi Rycerzami, więc początek dopiero, ale równolegle oglądam serię Hades (wiadomo dlaczego).
Fabuła nie jest specjalnie trudna, kilkoro sierot zostaje wysłanych w różne krańce świata, by zdobyć magiczne brązowe zbroje rycerzy. Poznajemy jednego z nich, Seiyę, gdy wraca z Aten ze Zbroją Pegaza, by odnaleźć swą siostrę. W pierwszych odcinkach poznaje swoich przyszłych przyjaciół i Saori, której bardzo nie lubi A za którą kilka odcinków później będzie oddawał życie
W kolejnych przygodach pojawia się ten sam schemat: pojawia się Wielki Zły, Atena-Saori zostaje porwana/grozi jej śmierć, Brązowi Rycerze ruszają na ratunek, rozdzielają się i niemal giną po kolei, by w końcu uratować biedną dziewczynę... Całość serii pikantnie przyprawiona jest znakami zodiaku i imionami bogów, nie tylko greckich.
Polecam dla starszej widowni ze względu na dużą ilość krwi.