Tak trochę na rozkręcenie, bo ktoś mi marudził, że w "Porozmawiajmy o bajkach" nie ma z kim gadać
Pomysł na topic przyszedł mi do głowy, kiedy rozgrzebywałam na angielskiej Wiki podstawy kulturowe takiego wątku w "Sailor Moon" (rodzice Ami byli rozwiedzeni). Doszłam do wniosku, że ten motyw chyba poza tą produkcją nie pojawia się w animacjach u nas oglądanych... a może się mylę?
Motyw rozwodu w filmach animowanych
Rozpoczęty przez
Daguchna
, sty 04 2011 22:09
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 04 stycznia 2011 - 22:09
Napisano 04 stycznia 2011 - 22:27
Stałe pytanie: "Gdzie jest ojciec Asha w Pokemonach" xD
Ten motyw to raczej we wszelkiego rodzaju serialach aktorskich z USA się pojawiał, u nas "rozwody" stały się modne dopiero później
Napisano 05 stycznia 2011 - 20:02
A w Digimonach było! Rodzice Matta i T.K.'a sie rozwiedli - Matt zamieszkał z ojcem, T.K. z matką.
Napisano 09 stycznia 2011 - 12:12
W W.I.T.C.H ojciec Will szantażował jej matkę w sprawie opieki. W WINX też był motyw rozwodu, ale jak wszystko w tym serialu- zapowiadał się ciekawie, wyszedł dziadowsko. Rodzice Sabriny (Nastoletniej Czarownicy) byli rozwiedzeni, dlatego mieszka u ciotki.
Jakby poszukał, pewnie byłoby więcej. Taki wątek jest dla twórców wyzwaniem- z jednej strony rozbitych rodzin jest dużo i z takim dzieckiem widz z rozbitej rodziny będzie się utożsamiał. Z drugiej to zawsze trudna i skomplikowana sprawa do przedstawienia w ograniczonym czasie antenowym.
Napisano 29 stycznia 2011 - 22:53
Ja pamiętam że na 100% w jednym z odcinków serialu "Przygody Mikołaja" emitowanego dawniej w bajkowym kinie na TVN był motyw rozwodu. Rodzice dwojga dzieci chłopca i dziewczynki rozwodzili się i rodzeństwo miało byc rozdzielone (jedno z dzieci miało pozostac z matką drugie z ojcem). Ostatecznie jednak jak to w bajkach rodzice odkryli że nadal się kochają i do rozwodu nie doszło.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych