Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie wiesz jak nazywała się jakaś bajka ? Pisz !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1313 odpowiedzi w tym temacie

#161 Cornelius

Cornelius

Bajkowy Nałogowiec

• TEAM
  • 846 postów

Napisano 25 października 2008 - 18:28

Przypomniała mi się kolejna bajka. Opowiadała ona o chłopcu i jego potworach. Nie pamiętam dokładnie, ale coś mi świta, że ten chłopiec miał takie pudełko (może magiczne ono było). Ów chłopiec zmieszał w nim jakieś substancje i z tego eksperymentu powstała czwórka mutantów (bohaterów) (nie były to żółwie ninja - na pewno :D ). Pamiętam, że każdy z nich miał (w miejscu brzucha) taką jakby klepsydrę i jak kończyła się w nich przesypywać zawartość to tracili siły i co jakiś czas musieli uzupełniać zapasy energii. Mało szczegółów i dość nie precyzyjnie powiedziane, ale może coś Wam to przypomina?
  • 0

#162 Kondziu

Kondziu

Przyjaciel

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 390 postów

Napisano 09 listopada 2008 - 14:03

Chciałem się dowiedzieć o angielską nazwę albo inną zagraniczną serialu animowanego rekiny wielkiego miasta. Za nic w świecie nie mogę przypomnieć sobie jej. Jeszcze mi się przypomniało że na Polsacie emitowane było takie coś jak Strachy z Transylwani czy to jest to samo co czy boisz się ciemności ?
  • 0

#163 MattYoshinaka

MattYoshinaka

Nowy

• Members
  • Pip
  • 7 postów

Napisano 07 grudnia 2008 - 15:30

Przypomniała mi się kolejna bajka. Opowiadała ona o chłopcu i jego potworach. Nie pamiętam dokładnie, ale coś mi świta, że ten chłopiec miał takie pudełko (może magiczne ono było). Ów chłopiec zmieszał w nim jakieś substancje i z tego eksperymentu powstała czwórka mutantów (bohaterów) (nie były to żółwie ninja - na pewno :D ). Pamiętam, że każdy z nich miał (w miejscu brzucha) taką jakby klepsydrę i jak kończyła się w nich przesypywać zawartość to tracili siły i co jakiś czas musieli uzupełniać zapasy energii.

Mało szczegółów i dość nie precyzyjnie powiedziane, ale może coś Wam to przypomina?

Stare i dobre Kosmożuki emitowane na TV4. Chłopiec ów pracował u jakiegoś złego i mrocznego doktora, który stworzył jakieś dziwaczne pudło posiadające magiczną moc. Po wrzuceniu do tego pudła jakiś składników i ewentualnej formy życia powstawały potwory. Chłopaczek z pracy wyleciał bo nie był zbyt zły i mroczny jednak wcześnie stworzył trzy żuki jeden używał lin, drugi kart a trzeci nie pamiętam czego i walczyli z potworami tamtego złego kolesia. Później żuków przybywało i chyba w ostatnim odcinku jaki u nas wyemitowali chłopaczek stworzył chyba piątego w kolejności, który używał ognia aby rozmrozić miasto zamrożone przez kolejny wymysł doktora. Najczęściej owe Kosmożuki z tego co pamiętam ładowały się w szafie xD

Teraz ja mam pytanie chodziła raz na Krakowie (niby to teraz TVP 3 się zwie) kreskówka, której tytuł wymawiało się Rołzi Rozrabiaka. Opowiadała ona o małej dziewczynce, która wyobrażała sobie różne rzeczy np: że jej sąsiedzi są czarownikami i cała akcja odcinka biegła jej tokiem myślenia. Zazwyczaj pod koniec odcinka rodzice uświadamiali ją, że nie jest tak jak ona myśli i w tym wypadku jej sąsiedzi okazali się być wegetarianami xD. Chodzi mi o angielski tytuł tej bajki jak by ktoś znał oczywiście.
  • 0

#164 Daguchna

Daguchna

Gaduła

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 462 postów

Napisano 07 grudnia 2008 - 16:47

Teraz ja mam pytanie chodziła raz na Krakowie (niby to teraz TVP 3 się zwie) kreskówka, której tytuł wymawiało się Rołzi Rozrabiaka. Opowiadała ona o małej dziewczynce, która wyobrażała sobie różne rzeczy np: że jej sąsiedzi są czarownikami i cała akcja odcinka biegła jej tokiem myślenia. Zazwyczaj pod koniec odcinka rodzice uświadamiali ją, że nie jest tak jak ona myśli i w tym wypadku jej sąsiedzi okazali się być wegetarianami xD. Chodzi mi o angielski tytuł tej bajki jak by ktoś znał oczywiście.

"Little Rosie"? O ile pamiętam tytułowa bohaterka wzorowana była na Roseanne Barr, aktorce znanej u nas głównie z sitcomu "Roseanne".
  • 0

#165 lupa33

lupa33

Bajkowy Nałogowiec

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1 499 postów

Napisano 07 grudnia 2008 - 18:01

Ta kreskówka chodziła we wszystkich oddziałach TV Regionalnej bo na TV Wrocław też ją widziałem i z tego co pamiętam była też powtarzana w bajkowym kinie TVN Na samym początku istnienia stacji 1997 naj dalej początek 1998.

Użytkownik lupa33 edytował ten post 07 grudnia 2008 - 18:12

• 0

#166 MattYoshinaka

MattYoshinaka

Nowy

• Members
  • Pip
  • 7 postów

Napisano 07 grudnia 2008 - 18:32

"Little Rosie"? O ile pamiętam tytułowa bohaterka wzorowana była na Roseanne Barr, aktorce znanej u nas głównie z sitcomu "Roseanne".

Dzięki :D tego będę się trzymał chociaż szanowny internet nie wyrzuca żadnych obrazków ani klipów dotyczących podanego tytułu tylko same informacje na temat produkcji, czasu trwania itp.

Ta kreskówka chodziła we wszystkich oddziałach TV Regionalnej bo na TV Wrocław też ją widziałem i z tego co pamiętam była też powtarzana w bajkowym kinie TVN Na samym początku istnienia stacji 1997 naj dalej początek 1998.

Akuratnie na TVN tego nie widziałem a oglądałem praktycznie wszystko co tam chodziło. Natomiast jak patrzyłem w spisach tytułów emitowanych przez ową stacje to brak takowej pozycji.
  • 0

#167 lupa33

lupa33

Bajkowy Nałogowiec

• Members
  • 1 499 postów

Napisano 07 grudnia 2008 - 18:55

Dzięki :D tego będę się trzymał chociaż szanowny internet nie wyrzuca żadnych obrazków ani klipów dotyczących podanego tytułu tylko same informacje na temat produkcji, czasu trwania itp.
Akuratnie na TVN tego nie widziałem a oglądałem praktycznie wszystko co tam chodziło. Natomiast jak patrzyłem w spisach tytułów emitowanych przez ową stacje to brak takowej pozycji.

a ja głowę bym dał że to leciało na TVN a że na wiki czy Filmwebie tego niema? no nie sposób wymienić wszystkich kreskówek jakie były emitowane w tym paśmie.
  • 0

#168 dred

dred

Gaduła

• TEAM
  • 612 postów

Napisano 19 grudnia 2008 - 16:07

Była ona emitowana bodajże na TVNie lub TVN7. Kreskówka w stylu dreszczowca, w każdym odcinku były różne historie, które trwały około 6-10min. Bardzo mroczny klimat miała. Więcej opisać nie mogę bo nie pamietam

Nikt nie odpowiedział, więc ja to zrobię. ;] Na TVN leciała. Nazywała się "Przerażające historie", w każdym bądź razie coś w ten deseń. Na planszy tytułowej pojawiał się napis otoczony jakimś glutem a'la "Gęsia skórka". W każdym bądź razie okazywało się, że historyjka przedstawiona w bajce wcale nie była przerażająca, ale potrafiła ubawić do łez. Zaczynała się sformułowaniem "to się przydażyło koledze mojego kolegi". Mogliśmy poznać tam perypetie, na przykład, chłopca, który dostawał od babci fasolkę po bretońsku. Próbował się wstrzymywać, bo rodzice mówili mu, że to byłby ogromny nietakt. Niestety, finalnie zwieracze puściły. Reakcja babci była wręcz przeciwna. Stwierdziła, że pierdzi jak jego dziadek w dawnych czasach. Jednakże dziadek nie żył. Dzieciaki się potem domyślały, dlaczego dziadziunio kopnął w kalendarz. Usłaszałem też historię dziewczynki, która tak zawzięcie żuła swoje włosy, że w końcu się nimi zakrzusiła. :P Tylko to mi przychodzi na myśl.

Użytkownik dred edytował ten post 19 grudnia 2008 - 16:20

• 0

#169 AtoMan

AtoMan

Bajkowy Nałogowiec

• Members
  • 2 176 postów

Napisano 19 grudnia 2008 - 16:17

To ja pamiętam historię jak z dowcipu, gdzie dzieci wyjadały babci orzeszki ze słoika, raz ich przyłapała, oni przestraszeni, a babcia "nie gniewam się na was, ja i tak nie mam zębów i mogę już tylko oblizywać je z czekolady" xD
  • 0

#170 mungo

mungo

Zaawansowany użytkownik

• Members
  • PipPipPip
  • 47 postów

Napisano 20 grudnia 2008 - 17:32

Ja pamiętam tą bajkę. Jedna z historyjek opowiadała o tym, jak pewna para (nowożeńców) przyjechała na miesiąc miodowy do jakichś ciepłych krajów. Zakwaterowali się w hotelu, ale byli takimi skąpcami, że nie dali napiwku boy`owi hotelowemu. Spędzili miłe chwile, bawili się wspaniale, ale co i już usługiwał im boy (jak to zwykle w hotelach jest) tamci nic mu nie dali. Wakacje minęły, para wróciła do domu zadowolona. Oglądają zdjęcia z wakacji i nagle szok... widzą, zdjęcia na których ów boy wkłada sobie ich szczoteczki do zębów do nosa, uszu itd. i odkłada na miejsce... Od tego czasu nie mogli się pocałować, bo od razu na myśl przychodziły im te szczoteczki...
  • 0

#171 Kondziu

Kondziu

Przyjaciel

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 390 postów

Napisano 20 grudnia 2008 - 17:42

Jest to serial paro odcinkowy ? Czy jest to jeden odcinek z jakieś kreskówki ? Jeśli to drugie to przychodzi mi na myśli kreskówka Niesamowite opowiastki ang. Freaky stories.
  • 0

#172 Armix2

Armix2

Bajkowy Fan

• Members
  • PipPipPipPip
  • 152 postów

Napisano 20 grudnia 2008 - 18:55

Tak dokładnie Kondziu to były Niesamowite opowiastki (Freaky stories) i to leciało na TVN jakoś w 2003 lub 2004 roku zawsze przed serialem "Renegat". Fajnie by było gdyby ktoś miał nagrane chociaż jeden odcinek.

Użytkownik Armix2 edytował ten post 20 grudnia 2008 - 18:58

• 0

#173 Cyril Sneer

Cyril Sneer

Przyjaciel

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 371 postów

Napisano 26 grudnia 2008 - 11:38

http://pl.youtube.co...h?v=MOfd8jr6ZSg
Czy to nie było emitowane na jakimś kanale w Polsce? Bo theme nie wiem czemu świetnie pamiętam.

Użytkownik Cyril Sneer edytował ten post 26 grudnia 2008 - 11:38

• 0

#174 dred

dred

Gaduła

• TEAM
  • 612 postów

Napisano 26 grudnia 2008 - 12:11

http://pl.youtube.co...h?v=MOfd8jr6ZSg
Czy to nie było emitowane na jakimś kanale w Polsce? Bo theme nie wiem czemu świetnie pamiętam.

Chyba tak, mi się zdaje, że była emitowana na Jedynce. Już bym sprawdził na anime.info.pl, ale strona została zablokowana. Dlaczego tam? Ano, dlatego:
http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=2744

• 0

#175 Kondziu

Kondziu

Przyjaciel

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 390 postów

Napisano 26 grudnia 2008 - 16:21

Był emitowany na polsat Junior czy jak to tam się nazywało.
  • 0

#176 Cyril Sneer

Cyril Sneer

Przyjaciel

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 371 postów

Napisano 26 grudnia 2008 - 17:30

Mi się dziwnie wydaje że na TV4. I to chyba nawet kilka razy, ale parę lat temu.
  • 0

#177 Kseroboy

Kseroboy

Bajkowy Nałogowiec

• Members
  • 957 postów

Napisano 26 grudnia 2008 - 19:08

TV4 oraz Polsat :)
  • 0

#178 kinichi

kinichi

Bajkowy Pomagacz

• Moderator
  • 1 951 postów

Napisano 07 lutego 2009 - 21:52

Nie wiem czy ktoś wcześniej o to nie pytał, ale... Szukam bajki o króliczkach badź zajączkach :P ktora kiedys wydano w telewizji i nie bardzo pamietam jaki miala tytul. Akcja dziala sie chyba na zielonym wzgorzu, albo jakos tak. Zwierzęta te potrafily mowic, ale kicały. no i później jakos pojawiły się zle zające i zaczęły niszczyć innym królikom domki i zmuszały je do ciężkiej pracy. prosze o pomoc :)
  • 0

#179 dred

dred

Gaduła

• TEAM
  • 612 postów

Napisano 07 lutego 2009 - 22:09

Prawdopodobnie chodzi Ci o bajkę, której teledysk miał zalinkowany w sygnaturce Cronelius. Nie pamiętam niestety tytułu.
EDIT: Bajka nazywa się "Wodnikowe wzgórze", czy coś w ten deseń.
  • 0

#180 Daguchna

Daguchna

Gaduła

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 462 postów

Napisano 07 lutego 2009 - 23:26

Wracając do "Alicji..." - tak jak Kuba napisał, leciała na Polsat Junior i na TV4. Ja pamiętam z tej drugiej stacji. I owszem, szła z angielskim dubbingiem, ale na pewno nie z tą czołówką ;) To angielska wersja nagrana przez wykonawczynię niemieckiej wersji, wydana tylko na płycie i nigdy nie użyta w serialu. Gdzieś na YB był oryginalny temat z angielskiej wersji, ale usunęli. Btw. - mam za przeproszeniem joba na punkcie tej piosenki, właściwie w każdej wersji ^_^

Użytkownik Daguchna edytował ten post 07 lutego 2009 - 23:26

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 13

0 użytkowników, 13 gości, 0 anonimowych

Copyright © 2024 logo forum bajki-tv.com