Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie wiesz jak nazywała się jakaś bajka ? Pisz !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1314 odpowiedzi w tym temacie

#1181 Gość_Julka_*

Gość_Julka_*
  • Gość

Napisano 19 maja 2023 - 20:30

Witam szukam bajki w której występował troll Oli i jego słowa (Oj kiepsko Oli stracił mięsko), była tam jeszcze taka wieża wypełniona złotem wiem że to było coś o magicznym berle ale nie mogę nigdzie znaleźć tej bajki pozdrawiam.

Barbi i magia pegaza
  • 0

#1182 Gość_Julka_*

Gość_Julka_*
  • Gość

Napisano 19 maja 2023 - 20:31

Barbi i magia pegaza
  • 0

#1183 Gość_Marcin_*

Gość_Marcin_*
  • Gość

Napisano 24 maja 2023 - 19:27

witam serdecznie może macie jakieś pomysły z jakiej bajki jest ten kadr 

https://zapodaj.net/...0701e5.jpg.html Dzięki wszystkim za jakiekolwiek odpowiedzi 

• 0

#1184 Gość_Natalia_*

Gość_Natalia_*
  • Gość

Napisano 25 maja 2023 - 09:16

Hejka, pamiętam taką bajke nie jestem pewna albo Braci Grimm albo Andersena albo kogoś innego. I była tam zagubiona dziewczyna w lesie, która od mężczyzny zaczarowanego w sowe dostała magiczny kluczyk, ktora mogła włożyć do drzewa I w ten sposób mogłabym wyciągnąć z niego jedzenie, czy różne ubrania. Za pomoc serdecznie dziękuję.
  • 0

#1185 Gość_Lena_*

Gość_Lena_*
  • Gość

Napisano 25 maja 2023 - 09:27

Hej. Szukam 3 bajek. Niewiele z nich pamiętam bo byłam jeszcze dzieckiem. Pierwsza: Była tak dziewczyna o blond włosach ubrana jak gwiazda muzyki i wiem że miała kolczyk w kształcie gwiazdki. Pamiętam krótką scenę gdzie jedzie z kimś na motorze i gubi ten kolczyk czy go upuszcza. Ale potem go znajduje. Dziewczyna miała na sobie różowo białe ubranie.
Drugi: Był to animowany film o tematyce świątecznej. O takim człowieku żydowskiego pochodzenia który był takim łobuzem i poznaje jakąś kobietę która ma syna. Wiem że było tam o obchodach Hanuki. I pamiętam że była piosenka a ten mężczyzna poznał takiego... Nie wiem jak nazwać skrzat czy krasnal? Pamiętam też scenę gdzie chcieli go aresztować ale ta kobieta przeszkodziła policjantom.
Trzeci film: Też animowany. O smoku i dziewczynce. Pamiętam że dziewczynka miała czarne włosy i żółtą sukienkę. A smok był zielony i był dość mały jak na smoka.
Nie wiem na ile pokrywa się to z prawdą ale bardzo mi zależy by znaleźć te filmy.
  • 0

#1186 Gość_Bebok_*

Gość_Bebok_*
  • Gość

Napisano 01 czerwca 2023 - 04:11

Bajka kreskówka lata 90 i 2000 puszczana na CN, Fox kids albo coś w ten deseń, w sensie że z kablówki. Drużyna bohaterów 4 albo 5 ludzi. Temat podobny do kapitana planety ale część drużyny starsza. Mieli coś na rekach i zmieniali się w bohaterów. Klimat biologiczno genetyczny chodzi mi po głowie. Ktoś coś kojarzy?

Kojarzę, ale tytułu nie w ząb. Grupka miała jakieś urządzenia do transformacji na nadgarstkach i miało to związek z genetyka chyba.
  • 0

#1187 Gość_Adam_*

Gość_Adam_*
  • Gość

Napisano 03 czerwca 2023 - 01:07

Cześć wszystkim, szukam dwóch starych bajek/seriali.

Pierwsza: bajka która tytuł chyba miała "gwiezdny pierścień", ale nie mogę po tym tytule jej znaleźć. Posiadałem ją na VHS w lektorze. Był w niej jakiś zły gość który posiadał kulę o nazwie Saturn i poszukiwał do niej brakującego elementu o nazwie gwiezdny pierścień. Zadaniem bohaterów było chyba chronić ten pierścień. Akcja w ala przyszłości.

Druga bajka lub serial, nie pamiętam dokładnie o czym była. Chyba o podróżniku w czasie, ale nie chcę wprowadzić w błąd. Była w dubbingu i pamiętam głównie scenę z prehistorii gdzie było trzech jaskiniowców, którzy chcieli ugotować żółwia (był chyba przyjacielem głównego bohatera?). Nieśli go do góry nogami krzycząc "zupa z żółwia! Zupa z żółwia!". W innej scenie razem z tymi jaskiniowcami główny bohater zbudował katapultę, którą trzeba było napiąć. Niestety, co chwila któryś z jaskiniowców puszczał line mówiąc "Goga swędzieć!", "Nandi kichnąć", aż główny bohater wpadł na pomysł żeby zawiązać na linie supły i naciągać ją "partiami".

Z góry dzięki :D
  • 0

#1188 Gość_Krzysiek_*

Gość_Krzysiek_*
  • Gość

Napisano 05 czerwca 2023 - 17:26

Hej, od kilku dni nie mogę sobie przypomnieć jednej bajki z dzieciństwa (rocznik 84), może ktoś z Was pomoże mi to rozszyfrować. 
Będzie ciężko, bo nie pamiętam wielu szczegółów, nie pamiętam, czy bajkę czytałem, czy słuchałem z kasety. 
To co pamiętam, to następujące rzeczy: zadaniem głównego bohatera było coś/kogoś odnaleźć. W czasie swojej podróży trzykrotnie (?) trafiał w lesie do domku jakiejś staruszki, każda z nich wypowiadała zdanie "odkąd tu mieszkam las zmurszał i porósł nowym lasem". Każda staruszka coś tam dodawała od siebie: las "zmurszał" trzykrotnie, pięciokrotnie itp. Zdanie klucz: "las zmurszał i porósł nowym lasem". Tego jestem 100% pewien. "Zmurszał". Oprócz tego bohater w trakcie podróży trafił do jakiegoś zamku (?), z którego miał kogoś/coś zabrać, ale trzy razy zwlekał i robił coś innego. Z zamku wracał z pomocą jakiegoś latającego stwora (gryf, orzeł, nie pamiętam). Lecieli nad wodą i orzeł nagle zniżył lot zanurzając bohatera w wodzie po kolana, po jakimś czasie po pas i na końcu po szyję. Później tłumaczył (orzeł bohaterowi), że "kiedy zanurzałem Cię po kolana czułeś to co ja, kiedy zwlekałeś po raz pierwszy, kiedy po pas, czułeś to co ja kiedy zwlekałeś po raz drugi...".
Będę wdzięczny, jeśli ktoś będzie potrafił mnie naprowadzić na tytuł

• 0

#1189 Gość_Maciej_gość_*

Gość_Maciej_gość_*
  • Gość

Napisano 05 czerwca 2023 - 20:43

Witam, pomóżcie odnaleźć tytuł bajki - dzisiaj przypomniałem sobie, że oglądałem kiedyś na VHS bajkę, były w niej pojazdy z czego jeden jak dobrze pamiętam był niebieski w kształcie powiedzmy żuka z wystającym ramieniem z przodu którym pilot mógł poruszać góra - dół, był on zakończony tak jakby dwoma rogami? Pamiętam jeszcze tylko tyle, że w pewnym momencie walczył chyba z kimś złym, w tym pojedynku to ramię/katapulta zostało złamane (czy też odgryzione?) przez inną maszynę. Czy ktoś coś takiego kojarzy?

• 0

#1190 Gość_Czarownica_*

Gość_Czarownica_*
  • Gość

Napisano 12 czerwca 2023 - 22:40

Witam, pamięta ktoś może bajkę o małej czarownicy, która latała na suszarce i miała ciocię albo babcię latającą na odkurzaczu? To chyba dobranocka, leciała chyba na Polonii jakieś 10 lat temu. Pamiętam że jeden odcinek był o zamku w Niedzicy i jakimś starożytnym piśmie Majów czyli sznurku z węzełkami.Z góry dzięki za pomoc
  • 0

#1191 Gość_Gość_*

Gość_Gość_*
  • Gość

Napisano 17 czerwca 2023 - 21:49

Cześć, poszukuje bajki lecącej na kanałach typu jetix/cartoon w okolicach 2007 roku opowiadała o grupce znajomych przenoszących się do innego wymiaru za pomocą takich kapsuł, tam walczyli z takimi czarnymi potworami/kosmitami i musieli się dostać do takich czarnych wieży a przynajmniej tak to pamietam
  • 0

#1192 Gość_Emila_*

Gość_Emila_*
  • Gość

Napisano 18 czerwca 2023 - 13:43

hejka! Szukam bajki którą oglądałam baaardzo dawno temu. Historia Czerwonego Kapturka, ale taka jakby alternatywna. Tam był jakiś robot chyba, kopał ziemię wzdłuż, jakby rów. Ktoś tam tym rowem szedł i nagle mówi "o, trufle, moje ulubione". I na dziewczynkę zanim zaczeli mówić Czerwony Kapturek to mówili bodajże Minerwa. Może ktoś kojarzy tytuł tej bajki :)

• 0

#1193 Gość_Zelda4D_*

Gość_Zelda4D_*
  • Gość

Napisano 21 czerwca 2023 - 14:24

Siema, cały czas chodzi mi po głowie bajka, w której występowały dwie główne postacie. Jedna to była lisica albo postać podobna do lisa, kolor miała ciemno rudy i miała swojego poznanego przyjaciela o kolorze żółtym (nie wiem czy nie pomyliłem kolorów, więc będę pisał o nim w ten sposób ). Wiem że na tego żółtego stworka polowali jacyś ludzie, nie wiem czy nie został on porzucony przez kogoś albo czy się nie zgubił. Nawet siedzi mi w głowie kilka scen. W jednej scenie rozmawiali ze sobą na śmietniku w opuszczonej alejce (Ten stworek / zwierzę wraz z lisiczką), przygrywała temu raczej stonowana muzyka. W drugiej scenie natomiast kojarzę, że rozmawiali ze sobą w jadącym bądź stojącym wagonie. Scena ta rozgrywała się bodajże o zachodzie słońca bo niebo przybierało kolor pomarańczowy. Jest to stara bajka bo kojarzę, że oglądałem ją w momencie, gdy na topie grano jeszcze chip and dale. Z każdą kolejną minutą szukania tej bajki coraz bardziej utwierdzam się w tym, że to mógł być tylko sen.

To Jungledyret Hugo (polski tytuł to Wesoły Hugo z dżungli), ewentualnie sequel Szalony Jack - Gwiazda filmowa

Witam, szukam starej bajki/filmu. Jednak jedyne co pamiętam to że w pewnym momencie grupa chyba tygrysów zaczęła biegać w koło i zmieniła się w masło.

To Little Black Sambo (polski tytuł to Chłopiec i tygrysy)

Szukam bajki, w której byli zwierzęta były na opuszczonej wyspie, jeden z nich nazywał się bezimienny, był sęp, który miał gniazdo na szczycie góry i krótkofalówkę, prawdopodobnie rozbił im się statek i dlatego się tam znaleźli, był jakiś stadion do igrzysk olimpijskich, na którym coś robili, niestety mało szczegółów pamiętam. Była to bajka z jakiejś wypożyczalni filmów.

Możliwe, że to Bluffers

Hej szukam bajki w której był taki zły szczur w kapeluszu pamiętam że spotkał się z takim drugim szczurem pod mostem. Proszę o odpowiedź

Może Lapicz - Mały szewczyk?

Hej ho!
Z poszukiwanej bajki pamiętam tyle, że kiedy dziecko zasypiało to szło do takiego wielkiego drzewa i tam był jakiś grubszy, brodaty jegomość, który te dzieci magicznie zmniejszał. I takie zmniejszone dziecko przechodziło przez drewniane drzwi do jakiejś krainy :)

Poszukuję bajki z lat 90 w nie pamiętam dokładnie już postaci napewno na początku dziecko szło spać i we śnie wstawało trafiało do chyba leśniczego z malutkimi drzwiami i zmniejszało się po przejściu przez drz trafiało do miasteczka chyba królików w którym był zły biały nietoperz.

W obu przypadkach chodzi o Leśną rodzinę

Hej, poszukuję starszej już animacji o rodzeństwie i wróżkach. Brat przeszedł albo został porwany do krainy wróżek i utknął tam, ponieważ zjadł ich jedzenie, a siostra poszła mu na ratunek. Był tam też kruk i jakiś czarnoksiężnik. 

Zapewne chodzi o Krainę elfów z 1999 (oryginalny tytuł to Faeries)

Hej, szukam bajki Gdzie grupa dzieci ratowała różne zwierzęta, chyba pamiętam że w ich nazwie było słowo "zoo" czy coś takiego. Były różne odcinki i ratowali na przykład konie, szukali zaginionych zwierząt.

Może Petz Club?

• 0

#1194 Gość_BosskiPioter_*

Gość_BosskiPioter_*
  • Gość

Napisano 02 lipca 2023 - 10:26

Hey szukam bajki leciała w latach 90 . Bylo tam miasto i od czasu do czasu spadała tam taka anomalia chmura czy kopułą , która w środku była misia zadaniem z różnych gier i by wyjść musieli wypełnić dane zadanie .
  • 0

#1195 Gość_Tomekt_*

Gość_Tomekt_*
  • Gość

Napisano 12 lipca 2023 - 08:46

Cześć wszystkim,
Ostatnio chodzi mi po głowie bajka na VHS z lat 90tych o tym jak ludzie(albo raczej dzieci) podróżują po kosmosie (albo uciekają) w statku kosmicznym przypominającym pociąg. I gdy pojawiają się "złe roboty" przód tego pociągu zamienia się w robota i z nimi walczy... Napewno był to film i nie mam pojęcia czy był też serial. Z góry dziękuję jeśli komuś coś świta;)
  • 0

#1196 Gość_Patryk_*

Gość_Patryk_*
  • Gość

Napisano 18 lipca 2023 - 00:47

Hej,Bedzie mega ciezko bo ledwo pamietam cokolwiek z tych dwoch

1.Byl kiedys jakis przerywnik musial to byc polsat na ramach FoxKids bo nie mial nikt na wioskach satelity :) czas wydaje mi sie ze ok 2003 moze 2000 na pewno nie wczesniej niz 98, a wiec tak, przesmiewcza bajka, ostre anime jakby amerykanskie, fabula mniej wiecej jakies rozgrywki na takim stadionie kamera na ten stadion z gory ze wjedzala, i nie pamietam jaki byl zamysl tej bajki czy jakies smieszne rozgrywki, kojarzy mi sie ze byl komentator jakis(strus albo waz haha)  i jakby zwierzeta graly w futbol, albo strusie, no raczej nie weze. I to wszystko trwalo bardzo szybko jakby tylko na chwile to puszczali? Ktos kojarzy cokolwiek takiego? Lecieli na pewno power rangers oraz myszorki na prerii ten drugi udalo mi sie kiedys znalezc ale z zalozeniem ze to o czym pisze moglobyc mega wczesniej.

2.Tu troche nowsze ale tez malo wspomnien, jakies japonskie albo chinskie anime, przypominaja mi sie jakies runy ktore trzeba bylo zebrac i wstawic w sciane albo drzwi zeby albo je otworzyc, albo cos odblokowac. Troche jak Naruto ale mega inne, mega malo pamietam oprocz tego ze moze jakis smok mini smok tam byl. Nic wiecej chyba sobie nie przypomne :)

Tak czy siak jak ktos ma jakis pomysl co to moze byc to smialo.

• 0

#1197 Gość_Patryk_*

Gość_Patryk_*
  • Gość

Napisano 18 lipca 2023 - 00:48

Hej,Bedzie mega ciezko bo ledwo pamietam cokolwiek z tych dwoch

1.Byl kiedys jakis przerywnik musial to byc polsat na ramach FoxKids bo nie mial nikt na wioskach satelity :) czas wydaje mi sie ze ok 2003 moze 2000 na pewno nie wczesniej niz 98, a wiec tak, przesmiewcza bajka, ostre anime jakby amerykanskie, fabula mniej wiecej jakies rozgrywki na takim stadionie kamera na ten stadion z gory ze wjedzala, i nie pamietam jaki byl zamysl tej bajki czy jakies smieszne rozgrywki, kojarzy mi sie ze byl komentator jakis(strus albo waz haha)  i jakby zwierzeta graly w futbol, albo strusie, no raczej nie weze. I to wszystko trwalo bardzo szybko jakby tylko na chwile to puszczali? Ktos kojarzy cokolwiek takiego? Lecieli na pewno power rangers oraz myszorki na prerii ten drugi udalo mi sie kiedys znalezc ale z zalozeniem ze to o czym pisze moglobyc mega wczesniej.

2.Tu troche nowsze ale tez malo wspomnien, jakies japonskie albo chinskie anime, przypominaja mi sie jakies runy ktore trzeba bylo zebrac i wstawic w sciane albo drzwi zeby albo je otworzyc, albo cos odblokowac. Troche jak Naruto ale mega inne, mega malo pamietam oprocz tego ze moze jakis smok mini smok tam byl. Nic wiecej chyba sobie nie przypomne :)

Tak czy siak jak ktos ma jakis pomysl co to moze byc to smialo.

• 0

#1198 Gość_werno_*

Gość_werno_*
  • Gość

Napisano 18 lipca 2023 - 22:50

dzień dobry szukam kreskówki / anime która stylem jest podobna do sonica x opowiada o trzech dzieciach z supermocami (każdy posiada inną chyba opartą na muzyce) oraz przez cały serial przewija się wątek ich matki która chyba się ukrywa.

• 0

#1199 Gość_Mila92_*

Gość_Mila92_*
  • Gość

Napisano 23 lipca 2023 - 10:32

Hej szukam kreskówki opowiadała ona o 3 podróżujących potworach (mutantach), którzy mimo że ludzie ich nie lubil oni i tak ich ratowali. Świat tej kreskówki był taki że ogólnie te potwory żyły w ukryciu a ludzie ich nie akceptowali...
  • 0

#1200 Gość_Vtec_*

Gość_Vtec_*
  • Gość

Napisano 03 sierpnia 2023 - 23:29

Wiecie może, jak nazywała się bajka/film animowany o chłopaku, który miał wypadek na motocyklu, w skutek którego stracił nogi. Pamiętam, że wyszedł na motocykl po awanturze w domu, była deszczowa pogoda, on szybko jechał i na krzyżującej się drodze jechała jakaś grupka znajomych, którzy imprezowali w trakcie jazdy i wjechali mu idealnie przed koła. Potem było pokazane, że stracił znajomych, dziewczynę, ciężko mu było dojść do siebie, bo motocykl to była jego pasja od dziecka. Miał on na oko jakieś 18 lat, chodził do High School. Był to film animowany w takim dosyć realistycznym stylu, a sam główny bohater to był przed wypadkiem tym "najbardziej pożądanym" w szkole. Miał CHYBA (nie jestem pewien) blond włosy. Kolega jeszcze mówi, że na kasku miał motyw Stonehenge. Nie możemy tego filmu znaleźć. Ostatni raz go oglądałem przynajmniej 10 lat temu, więc młodszy być nie może. Z góry dzięki za pomoc.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Copyright © 2024 logo forum bajki-tv.com