Jeśli pozwolicie, ja mam dwa pytania o bajki. Obie emitowała polska telewizja w latach 2000 - 2002. Kiedy to na TVN gościło Wodnikowe Wzgórze, na Polsacie - Sailorki, a TVP1 - strzelam że Gumisie
1. Bajka była emitowana przez stację TV4 w niedzielne poranki około 8.00. Serial był z lektorem. Opowiadał on o świnkach. Tak, dobrze widzicie - bohaterami były antropomorficzne świnki (i napewno NIE BYŁY TO Śliczne Świnki

). Była tam rodzina (mama, tata, syn i córka) i wszystko toczyło się wokół nich. Coś podobnego jak Misiowanki (jeśli kojarzycie ten serial) Wbrew pozorom, bardzo fajny. Tematyka jaką ów "świński" serial podejmował, była dość frywolna (coś jak Futurama, czy Simpsonowie). Pamiętam, że jeden z odcinków był o tym, że mama nie miała pracy i zajmowała się domem. Potem znalazła sobie "pracę" jako zawodniczka zapasów (coś jak wresling - chyba tak to się pisze), występowała w takim różowym stroju (oczywiście zamaskowanym) i całkiem nieźle jej to szło. Na końcu jednak została "zdemaskowana" przez swojego męża. I jak to w bajkach bywa, zrezygnowała z "pracy" i wszystko wróciło do normy. Niewiele odcinków tego było, a nie znając tytułu żadnej grafiki nie znalazłem w internecie... Jedyna pamiątka to moje rysunki (całkiem niezłe jak na osobę pozbawioną zdolności)...
aha.. Niewiele odcinków tego było, a po zakończeniu tego serialu, o który tytuł pytam, TV4 emitował tą kreskówkę:
http://pl.youtube.co...h?v=buuoZW2PzTw - jej polski tytuł był Prosiaczkowo (ewentualnie W Prosiaczkowie), moim zdaniem kiepska w porównaniu z tą poprzednią, o którą pytam...
2. Druga bajka, była emitowana przez TVP2, dubbingowana i opowiadała o zwierzętach "australijskich" były tam psy dingo, krokodyle, misie koala. Bohaterowie również j/w byli antropomorficzni. Pamiętam, że czarne charaktery grała para krokodyli, defakto małżeństwo. Jeśli mnie pamięć nie myli (a nie myli napewno) - ona nazywała się Matylda

Jej małżonek pełnił jakąś ważną funkcję (burmistrz albo coś w tym stylu). Głównym bohaterem pozytywnym był kangur, oczywiście byli też inni. Pamiętacie może tą bajkę? Hihihi ja ja pamiętam i nawet znalazłem co nieco o niej, ale poczekam z oficjalnym wypowiedzeniem tytułu, może sami na niego wpadniecie
Zależy mi na znalezieniu tytułu pierwszej bajki. Niewiele w opisie, ale może komuś zaświta, może też to oglądał, może pamieta tytuł? Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu.