Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie wiesz jak nazywała się jakaś bajka ? Pisz !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1314 odpowiedzi w tym temacie

#1121 Gość_Artur_*

Gość_Artur_*
  • Gość

Napisano 05 stycznia 2023 - 22:28

Szukam bajki z połowy lat 90 tych. Pamietam jak przez mgle, bardziej pamietam klimat ale wydaje mi się ze był tam bałwan albo smok albo oba, była to kreskówka odcinkowa. Jakby kraina lodowa jakby jakiś tytuł związany z północą.. może coś komuś przychodzi do głowy? Nie mogę nic znaleźć.
  • 0

#1122 Gość_Artur_*

Gość_Artur_*
  • Gość

Napisano 05 stycznia 2023 - 22:30

Nie był to tytuł Tabaluga. Kojarzę jakby latali balonem. Nie jest to tez bajka o niedźwiedziu.
  • 0

#1123 xxx

xxx

Zaawansowany użytkownik

• Members
  • PipPipPip
  • 57 postów

Napisano 06 stycznia 2023 - 00:48

Może Bouli?

• 0

#1124 Gość_Artur_*

Gość_Artur_*
  • Gość

Napisano 06 stycznia 2023 - 14:36

Kurczę nie to nie to. Pamietam to jak przez mgle. To leciało w TVP a może w TV4 albo Polsacie w latach szacuje 1993-1995. Były tam zwierzęta jakieś loty balonem kojarzę ogólnie serial odcinkowy i kojarzę coś jakby z kraina północy ale mogę się mylić. Bardzo ciepło wspominam ta kreskówkę ale trudno mi napisać coś wiecej. Jakieś inne tyły?
  • 0

#1125 Gość_Ali_*

Gość_Ali_*
  • Gość

Napisano 06 stycznia 2023 - 23:42

Przyjaciele z kieszonkowa?
  • 0

#1126 Gość_Ali_*

Gość_Ali_*
  • Gość

Napisano 06 stycznia 2023 - 23:44

[quote name="Wika" post="108717" timestamp="1672185834"]

Przyjaciele z kieszonkowa?
  • 0

#1127 Gość_Gość_*

Gość_Gość_*
  • Gość

Napisano 07 stycznia 2023 - 14:01

Dziękuje ale to tez nie to. Zupełnie inny trop. A może zna ktoś stronę z lista kreskówek z tamtego okresu. Będę próbował metoda sprawdzania.
  • 0

#1128 Gość_Mateusz_*

Gość_Mateusz_*
  • Gość

Napisano 08 stycznia 2023 - 03:53

Jak nazywała się bajka gdzie był koleś z łancuchami szedł w świątyni po schodach i kontrolował lód
  • 0

#1129 Gość_W_*

Gość_W_*
  • Gość

Napisano 09 stycznia 2023 - 22:56

Szukam bajki o chłopaku który miał taki magiczny amulet/medalion i miał w nim moce. Włosy miał czarne, miał przyjaciółkę taką blondynę z dwoma dziwnymi warkoczami i ona miała moc leczenia. Była jeszcze druga miała włosy czarne i moc lodu plz potrzebuje widzieć jak się ta bajka nazywa. Z góry dzięki wielkie jak ktoś odpisze.
  • 0

#1130 Gość_ANGDZA_*

Gość_ANGDZA_*
  • Gość

Napisano 10 stycznia 2023 - 08:43

Szukam bajki o rybie. Wydaje mi się że był to sum z wąsami i możliwe że nosił okulary. Bajka była krótka i nie miała chyba odcinków , miałam ją na kasecie ale kaseta się zniszczyła niestety. Pamiętam też że klimat był trochę straszny bo ta ryba chciała jakieś tam postacie możliwe że myszy ale nie pamiętam, ta ryba chciała je zrzucić do wody. Bo one sie opalały na materacu na tej wodzie a sumowi to przeszkadzało bo to była jego woda. Możliwe że była to rosyjska bajka ale nie jestem pewna bo nic w niej nie mówili.
  • 0

#1131 Gość_ANGDZA_*

Gość_ANGDZA_*
  • Gość

Napisano 10 stycznia 2023 - 08:49

Witam może ktoś pamięta jak nazywała się taka bajka ze stworkami w kształcie ziemniaków, nie mieli nóg tylko ręce a jak się poruszali to tak skakały (ta bajka była trochę dziwna, pamiętam ją z mojego późnego dzieciństwa) jeśli ktoś pamięta liczę na odpowiedź. Miłego dnia pozdrawiam

Wirtulandia? Może olinek okrąglinek?
  • 0

#1132 Gość_ANGDZA_*

Gość_ANGDZA_*
  • Gość

Napisano 10 stycznia 2023 - 09:00

Poszukuję od dlugieeego czasu bajki. Widziałam jedynie jej zwiastun przed inną bajką na kasecie VHS. I teraz cały fun polega na tym, że pamiętam jedynie fragment tego zwiastunu, prawdopodobnie- noc, coś jakby wzgórze i duże drzewo jakaś zakapturzona starsza postać pod tym drzewem, w pelerynie. Chyba jakaś z mocą magiczna? Widzę ją jak zamykam oczy - grubiutka, niska i poważna. Plus dwie postaci nie wiem jakby "zakochanych", którym chyba pomogła, oni chyba gdzieś z jej pomoca odlecieli, wiatr się pojawił, chyba liście etc. No info prawie żadne, google ani YouTube nie pomaga. Na 100% nie była to bajka Disneya, wydaje mi się, że to było na kasecie "Calineczka" od WarnerBros i że przed tym zwiastunem był zwiastun bajki Troll w Nowym Jorku. Szukałam po bajkach od WB, ale bez skutku. Lata między jakoś 1990+ ale na pewno przed 2000. Błagam pomóżcie jako dziecko zawsze chciałam tę bajkę obejrzeć, ale to nie były czasu internetów.

Może księżniczka Fantaghiro?
  • 0

#1133 Gość_Paulina_*

Gość_Paulina_*
  • Gość

Napisano 18 stycznia 2023 - 23:24

Bajka o zwierzętach które chodziły do przedszkola / szkoły, nauczycielką napewno była sowa, kiedyś leciało na nick junior
  • 0

#1134 Gość_Gość_*

Gość_Gość_*
  • Gość

Napisano 21 stycznia 2023 - 23:53

Szukam tytułu bajki, którą oglądałam w dzieciństwie. Była to bajka o księżniczce. Dziewczynka dzień przed swoimi urodzinami dostała od taty bransoletkę. Tej samej nocy została porwana. Dorastała w jakimś domku na wsi i nie pamietała o tym,że jest księżniczką. Jej ojciec ciągle jej szukał. Później przypomniało się jej,że jest księżniczką i że bransoletkę, którą ma dostała kiedyś od ojca. I chciała się z nim spotkać, ale wtedy człowiek, który ja porwał w dzieciństwie zorientował się ze ona sobie przypominała i zamknął ja w jakimś pokoju i zabrał jej tę bransoletkę. Akurat wtedy ojciec trafił do tej chatki poszukując swojej zaginionej córki i wtedy ten porywacz pokazał swoją córkę i powiedział,że to ona jest księżniczą i pokazał tę bransoletkę. Potem oni poszli razem na zamek,a dziewczyna która została porwana wydostała się z tego pokoju. Pomagały jej mówiące zierzeta (ptaszek i chyba królik) i jakimiś tajnymi przejściami które pamietała z dzieciństwa dostała się do środka na zamek. W tym samym czasie jej ojciec wraz z ta dziewczyna która się pod nią podszywała byli w komnacie i on wtedy nakręcił pozytywkę, którą uwielbiałaś swoją córka i zawsze do niej śpiewali razem. Wtedy ta dziewczyna powiedziała, że jej się nie podoba ta melodia i wtej chwili do Komnaty weszła prawdziwa księżniczka i zaczęła śpiewać tę piosenkę. I wszystko się dobrze skończyło. Pamiętam jeszcze, że cała akcja rozgrywała się zimą
Również szukam tej bajki

Niezwykły prezent księżniczki
  • 0

#1135 Gość_Gość_*

Gość_Gość_*
  • Gość

Napisano 22 stycznia 2023 - 00:00

Witam szukam bajki z tv w odcinkach.
Były tam zwierzęta:główny bohater-biała mysz która spała na mchu w jednym z odcinków mech zginął i były poszukiwania. Oprócz tego wiewiórka(mieszkała w lesie) , krokodyl który łowił ryby, słoń i hipopotam, ale dwóch ostatnich nie jestem pewna.
Zwierzęta żyły sobie na wolności i przyjaźniły się.
  • 0

#1136 Gość_Gość_*

Gość_Gość_*
  • Gość

Napisano 22 stycznia 2023 - 18:22

Hej. Szukam bajki: biały nietoperz i krokodyl był wrogiem dzieci, które wchodziły do świata przez malutkie drzwi i się zmniejszali.
  • 0

#1137 Gość_Kasia_*

Gość_Kasia_*
  • Gość

Napisano 27 stycznia 2023 - 17:14

Hej szukam bajki w którym głównym bohaterem był podróżnik( tak mi się wydaje że był to podróżnik lub jakiś odkrywca) miał kapelusz i swoją koszule jego grał aktor nie była anonimowana do końca miał swój pojazd którym jeździł w różne zakątki świata
  • 0

#1138 Gość_Wielkiwąż_*

Gość_Wielkiwąż_*
  • Gość

Napisano 27 stycznia 2023 - 17:36

Szukam starej bajki, pamiętam, że głównym bohaterem był chłopak, który był bardzo wysoki i ogólnie wielki. Razem z dziewczyną o brązowych (albo rudych) włosach, gadającym koniem/osłem i jeszcze kimś wędrował, żeby znaleźć miecz, którym miał pokonać wielkiego złego olbrzyma. Pamiętam że olbrzym miał czarną brodę i chyba nazywał się Wielki Wąż. Była tam scena, w której jak główny bohater dostał od kogoś ten miecz I go podniósł, to odpadła końcówka od rękojeści, którą dziewczyna podniosła i powiedziała "Dziękujemy za ten (chyba) cudowny dar". Ktoś coś kojarzy?
  • 0

#1139 Gość_Michał_*

Gość_Michał_*
  • Gość

Napisano 30 stycznia 2023 - 21:08

Hej. Znalazłem dziś po latach.

Bajka nazywała się Piraci Mrocznych wód.

Mieli zwierzę małpo ptaka -Niddler

• 0

#1140 Gość_Inka_*

Gość_Inka_*
  • Gość

Napisano 30 stycznia 2023 - 23:38

Bajka o zwierzętach które chodziły do przedszkola / szkoły, nauczycielką napewno była sowa, kiedyś leciało na nick junior

Może chodzi o żółwia Franklina?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Copyright © 2024 logo forum bajki-tv.com