Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie wiesz jak nazywała się jakaś bajka ? Pisz !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1314 odpowiedzi w tym temacie

#1101 Gość_Aga91_*

Gość_Aga91_*
  • Gość

Napisano 19 listopada 2022 - 18:22

Witam,

od wielu lat próbuję odnaleźć jedną bajkę, którą oglądałam wyłącznie na VHS, gdzieś w pierwszej połowie lat 90. Była to bajka w stylu arabskim, tzn. główni bohaterowie wyglądali jak z "Baśni 1001 nocy" - byli śniadzi. Nie pamiętam dokładnie treści, ale był tam wątek pięknej dziewczyny, która mieszkała w sklepie takiej jakby krawcowej i jej dwóch córek. Miała długie, czarne, proste włosy i - jeśli dobrze pamiętam - żółtą bluzkę i zieloną spódnicę. Ta dziewczyna tak jakby ukrywała się u tej krawcowej, chyba była jakąś zaginioną księżniczką, ale sama chyba o tym nie wiedziała - tylko ta krawcowa i jej córki. Oczywiście wszystkie 3 były dla niej podłe i usilnie starały się, żeby nikt się o niej nie dowiedział. Któregoś dnia do tego sklepu zawitał przystojny młodzieniec - był bardzo szczupły, miał czarne włosy i ubrany był na pomarańczowo. Zobaczył tą dziewczynę, a ona jego, ale schowała się przed nim. Pamiętam, że on chciał ją znaleźć i z nią porozmawiać, ale dopadły go te dwie siostry, które uznały, że przyszedł, aby to im okazać względy, co bardzo je ucieszyło, bo on im też wpadł w oko. Była chyba taka scena, że przewróciły się razem z nim na jakieś poduszki, chichocząc i ściskając go, a on starał się od nich odsuwać, ale był jakiś taki nieporadny, a nawet wystraszony. Ta piękna dziewczyna obserwowała to chyba zza jakiejś zasłony i śmiała się do siebie, ciesząc się, że jej nie znalazł i nie rozpoznał. I potem było chyba jakoś tak, że po tym wszystkim on został gdzieś wywieziony przez te siostry i ich matkę, obudził się gdzieś poza miastem i nie wiedział, co tak naprawdę się stało.

Tyle pamiętam, ale to musiała być bardzo stara bajka, myślę, że z początku lat 90., albo nawet wcześniej. Jeśli komuś coś zaświta, będę bardzo wdzięczna.

• 0

#1102 Gość_Michał_*

Gość_Michał_*
  • Gość

Napisano 23 listopada 2022 - 21:42

Witam, poszukuję dwóch bajek religijnych:

1. Bajka opowiadała o chłopcu, co bodajże Aniel Boży mu pomagała i jeszcze chyba bodajże mieli przygoda (chodzi o wyprodukowaną najprawdopodobniej z lot 80-tych lub 90-tych i jeszcze bodajże leciało na wieczorynce, ale nie mam do końca pewności)

2. Ta bajka była wydana na płytach DVD i ona opowiadała o jakimś panie, co miał jakieś pacynki albo tam lalki, które opowiadały o bodajże na pewno np. o jakiś Świętej Teresy czy Maryi i jeszcze oni jeszcze opowiadali bodajże na pewno o jakiś papierzach czy coś takiego. Jeszcze pamiętam, że ten pan miał taką bodajże różową skrzynkę, co ukrył jakieś rzeczy związane z religią. Tą bajkę pani puszczała to na religii 2 klasy podstawówki.

Błaaaaaaaaaaaaaaaagam o pomoc :-(  Z góry dziękuję :-)

W dalszym ciągu proszę o pomoc

1. Może marcelino chleb i wino?

• 0

#1103 Gość_Tysia_*

Gość_Tysia_*
  • Gość

Napisano 26 listopada 2022 - 22:40

Może szalony jack?

Hejka, szukam od bardzo dawna pewnej bajki, była ona już wydana na płycie DVD bo ostatni raz ją oglądałam w 2005 roku. 
Ogólnie pamiętam, że były tam zwierzęta, głównym bohaterem było zwierze rodzaju męskiego, a lisiczka czy coś takiego go uwolniła i potem się skrywali w lesie i szykowali nore niby kolorowymi poduszkami przy tym śpiewając. Ta lisiczka miała młodsze rodzeństwo i wiem, że uciekali chyba od ludzi. Ale do dziś widzę te kolorowe mchy którymi stroiła norke. Pomóżcie proszę, bo ja się poddaje.

• 0

#1104 Gość_Olka_*

Gość_Olka_*
  • Gość

Napisano 28 listopada 2022 - 22:35

Witam poszukuje bajki z moich dzieciecych lat gdzie byly trzy czarodziejki wojowniczki (jedna blondynka , druga czarna i ciemnej karnacji trzeciej nie pamietam ) mialy jakies krysztaly wszystkie jezdzily konno mogly sie transformowac w zbroje ... i konie lataly . Blondynka napewno byla ubrana na rozowo i taka mial uprzaz jej kon ..  poszukuje tytulu tej bajki moze ktos ja pamieta ... ? 

Starla i jeźdźcy. ang Princess Gwenevere and the Jewel Riders. Leciało chyba w bajkowym kinie na TVN pod koniec lat 90tych

• 0

#1105 Gość_Olka_*

Gość_Olka_*
  • Gość

Napisano 28 listopada 2022 - 22:36

Witam poszukuje bajki z moich dzieciecych lat gdzie byly trzy czarodziejki wojowniczki (jedna blondynka , druga czarna i ciemnej karnacji trzeciej nie pamietam ) mialy jakies krysztaly wszystkie jezdzily konno mogly sie transformowac w zbroje ... i konie lataly . Blondynka napewno byla ubrana na rozowo i taka mial uprzaz jej kon ..  poszukuje tytulu tej bajki moze ktos ja pamieta ... ? 

Starla i jeźdźcy. ang Princess Gwenevere and the Jewel Riders. Leciało chyba w bajkowym kinie na TVN pod koniec lat 90tych

• 0

#1106 Gość_Rafał_*

Gość_Rafał_*
  • Gość

Napisano 02 grudnia 2022 - 03:26

Witam
Słuchajcie szukam bajki z dzieciństwa dotyczącej kosmicznej soczewki w której to kosmita daje człowiekowi kosmiczna soczewkę aby walczył o ile pamietam z wrogą armia w kosmosie.. coś jak zielona latarnia ale nie z pierścieniem tylko kosmiczna soczewka.
  • 0

#1107 Gość_Zelda4D_*

Gość_Zelda4D_*
  • Gość

Napisano 03 grudnia 2022 - 23:40

Witam
Słuchajcie szukam bajki z dzieciństwa dotyczącej kosmicznej soczewki w której to kosmita daje człowiekowi kosmiczna soczewkę aby walczył o ile pamietam z wrogą armia w kosmosie.. coś jak zielona latarnia ale nie z pierścieniem tylko kosmiczna soczewka.

Lensman (anime)?

• 0

#1108 Gość_Krzysiek_*

Gość_Krzysiek_*
  • Gość

Napisano 07 grudnia 2022 - 23:12

Hej. Szukam bajki na VHS opowiadającej o rozwoju ludzi na ziemi od czasów prehistorycznych do czasow wspolczesnych. Nie pamietam nazwy ale zaczynała sie przelatywaniem nad ziemią i pokazaniem jak zmienia sie świat. Pierwszy był mamut i tak dalej. Bajka z tego co pamietam niema, tylko pokazowa. Wydaje mi sie ze to amerykańska produkcja bo pamietam w pewnym scenie chlopiec wbijaj pal na farmie i wybiła ropa. Ogłądałem ją w Lata 90' na video. Pomóżcie.

Witam. Cytuję post sprzed 7 lat ale może komuś się przyda. Ta bajka nazywała się "Cywilizacja" z roku 1989 polskiej produkcji. Pozdrawiam
  • 0

#1109 Gość_Ania_*

Gość_Ania_*
  • Gość

Napisano 08 grudnia 2022 - 18:54

Cześć, szukam pomocy :)
Poszukuję tytułu bajki z kasety VHS. Myślę, że to było coś na podobę japońskiej produkcji. Oglądałam ją pod koniec lat '90
Była ona o dziewczynie uwięzionej gdzieś w domu,przez okno widziała drzewo które było zaczarowane. Dawało ono jakieś sukienki. Tyle pamiętam niestety... Na pewno jakaś wiedźma tam występowała.
  • 0

#1110 Gość_Michał_*

Gość_Michał_*
  • Gość

Napisano 09 grudnia 2022 - 07:47

Cześc, szukam tytułu kreskówki. Miałem kasetę VHS z różnymi bajkami (może cztery lub pięć, jeśli dobrze pamiętam, ale były krótkie, może około 10 minut każdy) i jeden z nich był o dżinie uwolnionym z lampy przez dwójkę dzieci. Dżin zmienił się w ludzką postać Następnie dżin wszedł na rynek i zaczął sprawiać kłopoty. Myślę, że chciał poślubić jedną z księżniczek na zamku. Myślę, że to mogła być perska produkcja, nie było dialogu. Myślę, że to było z lat 70-tych lub 80-tych. Kto wie, może nawet lata 60. Nie znam się 😅 🧞
  • 0

#1111 Gość_January_*

Gość_January_*
  • Gość

Napisano 09 grudnia 2022 - 19:09

Witam

Szukam Bajki/Animacji która opowiadała o ucieczce zwierząt z laboratorium tj. jedno zwierze było kumate, rozumiało ludzi i uwolniło reszte zwierząt.
Wszyscy uciekli w góry- prawdopodobnie himalaje.

Globehunters
  • 0

#1112 Gość_January_*

Gość_January_*
  • Gość

Napisano 09 grudnia 2022 - 19:10

Witam

Szukam Bajki/Animacji która opowiadała o ucieczce zwierząt z laboratorium tj. jedno zwierze było kumate, rozumiało ludzi i uwolniło reszte zwierząt.
Wszyscy uciekli w góry- prawdopodobnie himalaje.

• 0

#1113 Gość_January_*

Gość_January_*
  • Gość

Napisano 09 grudnia 2022 - 19:10

Globehunters
  • 0

#1114 Gość_Krzychuuu_*

Gość_Krzychuuu_*
  • Gość

Napisano 13 grudnia 2022 - 09:59

Szukam bajki o takich małych potworkach, główny bohater to był taki ognisty, po nabraniu wiekszej predkosci zmianiely sie one.

• 0

#1115 Gość_Krzychuuu_*

Gość_Krzychuuu_*
  • Gość

Napisano 13 grudnia 2022 - 10:18

Szukam bajki o takich małych potworkach, główny bohater to był taki ognisty, po nabraniu wiekszej predkosci zmianiely sie one.

Bodajże były one wyrzucane z pistoletu, rewolweru

• 0

#1116 Gość_Ali_*

Gość_Ali_*
  • Gość

Napisano 26 grudnia 2022 - 13:41

Hej szukam bajki która powstała w Chinach. Pamiętam że ta bajka była o chyba 4 dziewczynkach które miały moce i po szkole szły do fontanny i wskakiwały do niej bo ona przenosiła je do różnych światów. Pamiętam też jeden odcinek jak dziewczynka lodu wraz z swoimi koleżankami walczyły z podwodnymi stworami żeby dostać magiczny przedmiot który ulepsza moc. Jak wiecie jak się nazywa to napiszcie proszę. Z góry dziękuję.
  • 0

#1117 Gość_W_*

Gość_W_*
  • Gość

Napisano 26 grudnia 2022 - 21:03

Szukam bajki o chłopaku który miał taki magiczny amulet/medalion był on głównym bochaterem i miał w nim moce. Włosy miał czarne, miał przyjaciółkę taką blondynę z dwoma dziwnymi warkoczami i ona miała moc leczenia. Była jeszcze druga miała włosy czarne i moc lodu plz potrzebuje widzieć jak się ta bajka nazywa. Z góry dzięki jak ktoś odpisze.
  • 0

#1118 Gość_Wika_*

Gość_Wika_*
  • Gość

Napisano 28 grudnia 2022 - 01:04

Szukam bajki o psach i nie tylko była ich kraina. Jeden pies miał swoją właścicielkę z która mógł rozmawiac. W świecie psów były też czarne charaktery m.in zła siostra dobrej królowej (oczywiście tyczy się to psów) mieli chyba jakiś amulet żeby móc podróżować. Pamiętam jeszcze że służyła do tego fontanna. Bardzo prosze o pomoc
  • 0

#1119 Gość_Inka_*

Gość_Inka_*
  • Gość

Napisano 28 grudnia 2022 - 21:39

Witam, poszukuję bajki, która oglądałam w dzieciństwie. Rodzice wypożyczali mi ją często na kasecie VHS w latach 90. Pamiętam niewiele, jednak wiem, że jedna z postaci nazywała się Jonathan Bocinka, bardzo się z tego śmiałam wtedy i jakoś mi to utkwiło. Był tam chyba jakiś cygański wóz, Jonathan dostał od kogoś łomot, chyba za zaloty. Była tez królewna blondynką, ale nie umiem poskładać z tych obrazów żadnej historii. Jakby bohaterowie odbywali podróż do jej pałacu. Przegladala sie w lustrze, czesała i miala chyba ogromny bałagan. Raczej nie była to polska bajka. Chciałabym do niej kiedyś wrócić, może ktoś jeszcze pamięta Bocinke? Zaznaczę może, że nie jest to na 100% Porwanie w Tiutiurlistanie. Mojej mamie się trochę to kręci właśnie z tą bajką, lecz ta animacja była kompletnie inna.
  • 0

#1120 Gość_Ania_*

Gość_Ania_*
  • Gość

Napisano 31 grudnia 2022 - 12:16

Witam może ktoś pamięta jak nazywała się taka bajka ze stworkami w kształcie ziemniaków, nie mieli nóg tylko ręce a jak się poruszali to tak skakały (ta bajka była trochę dziwna, pamiętam ją z mojego późnego dzieciństwa) jeśli ktoś pamięta liczę na odpowiedź. Miłego dnia pozdrawiam
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Copyright © 2024 logo forum bajki-tv.com