Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie wiesz jak nazywała się jakaś bajka ? Pisz !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1314 odpowiedzi w tym temacie

#1061 Gość_Nikola_*

Gość_Nikola_*
  • Gość

Napisano 05 lipca 2022 - 19:57

Hej. Szukam bajki którą miałam na płycie, nie szła nigdy w telewizji. Była to bajka o wodnym stworku który żył na powierzchni( wodny- bo wydawał dźwięki jak wieloryb i pryskała mu woda z głowy jak wielorybom). Jest to bajka bez słów, były tylko dźwięki, nie posiadała tez żywych kolorów tylko takie pastelowe odcienie niebieskiego. Dosyć spokojna bajka. Nie jest ona kreskówką tylko czymś w stylu 3D(?). Stworek na wyspie był sam, pamietam że raz pojawił się krab. Stworek zbierał muszelki i sprawiał wrażenie jakby czekał na kogoś. W każdym odcinku tej bajki pod koniec czekał na tle zachodu na kogoś i było słychać wieloryby oraz szum fal.
  • 0

#1062 Gość_Homerowa_*

Gość_Homerowa_*
  • Gość

Napisano 09 lipca 2022 - 17:54

Witam Wszystkich.
Od pewnego czasu usiłuję znaleźć bajkę, która była emitowana w telewizji pod koniec lat '90, być może również początkiem 2000 roku. Mianowicie w bajce występował prawdopodobnie różowy robak, bardzo możliwe, że o imieniu Homer. Był on przyjacielem księżniczki. Kojarzę również czarnego rycerza, jednak nie pamiętam, czy była to pozytywna czy negatywna postać. Wiem, że to niewiele szczegółów, jednak to jedyne, co przychodzi mi na myśl o tej bajce. Jeśli ktoś choć trochę kojarzy którąś z postaci, będę wdzięczna za odpowiedź.
  • 0

#1063 Gość_Zelda4D_*

Gość_Zelda4D_*
  • Gość

Napisano 11 lipca 2022 - 13:49

Hej. Szukam bajki którą miałam na płycie, nie szła nigdy w telewizji. Była to bajka o wodnym stworku który żył na powierzchni( wodny- bo wydawał dźwięki jak wieloryb i pryskała mu woda z głowy jak wielorybom). Jest to bajka bez słów, były tylko dźwięki, nie posiadała tez żywych kolorów tylko takie pastelowe odcienie niebieskiego. Dosyć spokojna bajka. Nie jest ona kreskówką tylko czymś w stylu 3D(?). Stworek na wyspie był sam, pamietam że raz pojawił się krab. Stworek zbierał muszelki i sprawiał wrażenie jakby czekał na kogoś. W każdym odcinku tej bajki pod koniec czekał na tle zachodu na kogoś i było słychać wieloryby oraz szum fal.

Może Przygody Wielorybka Mumu?

• 0

#1064 Gość_Gość_*

Gość_Gość_*
  • Gość

Napisano 14 lipca 2022 - 09:25

Cześć, szukam kreskówki którą w latach 90 oglądałam na VHS, była tam rodzina pand i chyba rodziny innych zwierząt, napewno świętowali chiński nowy rok a tata - panda brał udział w budowaniu wielkiego muru chińskiego.
  • 0

#1065 Gość_Patrycja_*

Gość_Patrycja_*
  • Gość

Napisano 23 lipca 2022 - 22:19

Witam szukam bajki o rodzinie niedźwiadków, pamiętam szczególnie odcinek w którym niedzwiadek udał się ze swoim tatą na biwak i spali pod gołym niebem :) pozdrawiam
  • 0

#1066 Gość_Maja_*

Gość_Maja_*
  • Gość

Napisano 28 lipca 2022 - 01:29

Pomocy! Bajka z VHS-a z dzieciństwa chodzi mi od roku po głowie.
Głównym bohaterem chyba było zwierzę. Były tam dwie sceny które do dziś niesamowicie pamiętam.
1.zwierzątko znalazło się w dziecięcym pokoju nocą i zabawki nie były przyjazne, tylko straszne. Wydaje mi się też że bohater starał się nie zrobić hałasu w mieszkaniu w którym był ten pokój?
Inna scena odbywała się na dachu wieżowca/ogólnie na wysokości. Bohater patrzył na wielkie miasto i scena była przepełnioną takim podniosłym nastrojem. Jakby to zwierzątko poczuło się wtedy bardzo samotne. Wydaje mi się również że to zwierzę przed czymś uciekało i że w dalszej części bajki akcja działa się na statku. Pomocy! 😁
  • 0

#1067 Gość_Damian_*

Gość_Damian_*
  • Gość

Napisano 02 sierpnia 2022 - 21:07

Witam w zasadzie szukam dwóch tytułów bajek : 1). Na pewno była to kaseta VHS z wypożyczalni (90s) na okładce był tron i zła postać, która miała swoje sługi, które chciały pokrzyżować plany postacią, które latały na jakiś dyskach jedna scena, która zapamiętałem to jak jedna z tych dobrych postaci pokazała jak rodzielic dwa połączone pierścienie, tyle pamiętam... 2). Tutaj był to bodajże serial na Polsacie albo Tv4 już nie pamiętam lata 90s. Pamiętam, że to był jakby film o koczownikach główny bohater przemierzał rubieże jakby prehistorii byli tubylcy żyjący w jaskiniach i dinozaury, a najbardziej znany był taki duży z jednym okiem co jak się pojawiał była zadyma zapomniałem jego imienia... Była scena jak jeden z tych nomadów opowiadał jak oślepił na jedno oko tą gadzine, potem chcieli użyć dużych kuszy z trucizna aby oślepić na drugie oko tego wielkiego gada... Tyle pamiętam... Dzięki jeśli ktoś coś pamięta...
  • 0

#1068 Gość_Norwegia_*

Gość_Norwegia_*
  • Gość

Napisano 06 sierpnia 2022 - 21:36

Hej hej szukam bajki czy serialu animowanego o chłopaktu który miał jakiś amulet czy talizman który był trójkątny i miał dobrą i złą strone w jednym odcinku chłopak walczył z kolosem w innym wymiarze który był zbudowany z kolumn i innych cześci budynków

• 0

#1069 Gość_Iwona_*

Gość_Iwona_*
  • Gość

Napisano 08 sierpnia 2022 - 18:10

Poszukuję od dlugieeego czasu bajki. Widziałam jedynie jej zwiastun przed inną bajką na kasecie VHS. I teraz cały fun polega na tym, że pamiętam jedynie fragment tego zwiastunu, prawdopodobnie- noc, coś jakby wzgórze i duże drzewo jakaś zakapturzona starsza postać pod tym drzewem, w pelerynie. Chyba jakaś z mocą magiczna? Widzę ją jak zamykam oczy - grubiutka, niska i poważna. Plus dwie postaci nie wiem jakby "zakochanych", którym chyba pomogła, oni chyba gdzieś z jej pomoca odlecieli, wiatr się pojawił, chyba liście etc. No info prawie żadne, google ani YouTube nie pomaga. Na 100% nie była to bajka Disneya, wydaje mi się, że to było na kasecie "Calineczka" od WarnerBros i że przed tym zwiastunem był zwiastun bajki Troll w Nowym Jorku. Szukałam po bajkach od WB, ale bez skutku. Lata między jakoś 1990+ ale na pewno przed 2000. Błagam pomóżcie jako dziecko zawsze chciałam tę bajkę obejrzeć, ale to nie były czasu internetów.
  • 0

#1070 Gość_Wiktoria_*

Gość_Wiktoria_*
  • Gość

Napisano 01 września 2022 - 22:21

Poszukuje bajki o dziewczynie, dwojga chłopców i psie którzy mieli swoją baze w piwnicy jakiegoś bloku. Na jakimś portalu społecznościowym mieli założoną stronę w której szukali zaginionych zwierzaków. w jednym odcinku było że ryba wyskoczyła z akwarium i ta grupa ją szukała i się okazało że wyskoczyła z balkonu do basenu poniżej a w jeszcze innym odcinku było coś o małym po piesku który miał krótkie łapy i nie umiał wchodzić po schodach i nie mógł wychodzi na pole bo mu się ciężko oddychało. Pomoże ktoś plsss potrzebuje to była moja bajka dzieciństwa oprócz mali Einsteini, Muminki i Gumballa
  • 0

#1071 Gość_wojtek_*

Gość_wojtek_*
  • Gość

Napisano 04 września 2022 - 21:44

Siema szukam takiej bajki co był chłopiec wraz z dziewczyną i ten chłopiec w pewnym momencie np potrzebował robota to w oczach jakby pojawiało mu sie taki ekranik tam kładł części i nazywał to np mecha bot 3tysiace

• 0

#1072 Gość_xxxxxxxx_*

Gość_xxxxxxxx_*
  • Gość

Napisano 11 września 2022 - 15:40

Cieszę się, że udało Ci się samemu znaleźć odpowiedź. Może i uda Ci się znaleźć tytuł do mojego opisu.
Bajka którą, ja pamiętam była emitowana w Telewizji Regionalnej Rzeszów (nie wiem czy w innych stacjach też była) co może ograniczyć grono tych którzy to mogli oglądać, ale jednak spróbuję. A nóż widelec mi się powiedzie i ktoś sobie przypomni.

Bajka opowiadała historie stad dzikich koni. Jak to zwykle bywa, były dwa stada (na pewno było więcej, ale te dwa są charakterystyczne). Jednym z nich przewodził koń (samiec) o szarej sierści i nie wiem czy czasem nie nazywał się Szrama. Był to negatywny bohater. Wszystkie konie z tego stada były tymi "złymi". Szrama miał córkę. (nie pamiętam imienia)
Było również stado "dobrych" koni. W której przewodnik zginął, a pozostawił swoją "żonę" z nienarodzonym źrebięciem. I teraz to co pamiętam na 200%. Ów źrebak nazywał się Tora, miał na pysku (między oczami) jasne znamię. I jak to zwykle bywa, motyw Romea i Julii. Tora zakochał się w córce Szramy. Cały serial opowiadał o ich perypetiach, przygodach koni itd.
Pamiętam jeszcze, że Szrama chyba ginie spadając z jakiegoś urwiska, ale głowy nie dam.

Cóż mogę jeszcze powiedzieć. Może to śmiesznie zabrzmi, ale pamiętam początek piosenki na wstęp, a brzmiał on:
Wśród ciemności w gęstą noc,
pośród oszalałych burz.
Zrodził się ze srebrnym znakiem
niespokojny duch.
Ref. Toraaa.. i dalej już lata wymazały z pamięci słowa :( ale melodia pozostała. Niestety nie zanucę Wam.

Mam "migawki" z tego serialu, przebłyski wspomnień, ale tytułu.. nie jestem w stanie sobie przypomnieć :(

Może Wy coś kojarzycie z takiego opisu??

https://www.filmweb....mby-1998-140699 może to ;)

• 0

#1073 Gość_Aga_*

Gość_Aga_*
  • Gość

Napisano 25 września 2022 - 00:51

Szukam bajki z lat 90 lub początku lat 2000. A najbardziej szukam jednej postaci z niej. Zła postać mężczyzny z długimi włosami związanymi w kucyk, z kolczykiem w uchu, ubrany na czarno. Był pomagierem kogoś złego i był las 😅
  • 0

#1074 Gość_Wiktoria_*

Gość_Wiktoria_*
  • Gość

Napisano 01 października 2022 - 12:17

Witam. Szukam bajki w której był goryl, 2 gadające żaby i jeszcze parę zwierząt lecz nie pamiętam jakich. Z tego co pamiętam mieszkali w lesie koło jeziorka, i jak coś się działo to oni pomagali innym robili itp*coś jak pingwiny z Madagaskaru*. Ja naprawdę wiem że to mało ale tylko tyle pamiętam 😩
  • 0

#1075 Gość_Antek_*

Gość_Antek_*
  • Gość

Napisano 03 października 2022 - 00:29

Wątpię że ktoś będzie wiedział o co chodzi ale przypomniała mi się bardzo stara bajka i były w niej zwierzęta które latały i chyba cofały się w czasie i motywem przewodnim była muzyka chyba klasyczna
  • 0

#1076 Gość_bajkarz 17_*

Gość_bajkarz 17_*
  • Gość

Napisano 07 października 2022 - 22:27

animowany serial w którym rodzice bohaterki zostali zamienieni w kamień. posągi tych rodziców spoczywają na dnie morza. głownymi bohaterkami są dziewczyny. jedna z nich to księżniczka. w tej bajce jest zla postać ,która probuje  sprowadzić zła królowa z innego wymiaru i to sie jej udaje.

serial był chyba emitowany na nickelodoen po 22.

• 0

#1077 czerep

czerep

Dobry Qmpel

• Members
  • PipPipPipPipPip
  • 260 postów

Napisano 07 października 2022 - 23:06

Mysticoons.

• 0

#1078 Gość_bajkarz 17_*

Gość_bajkarz 17_*
  • Gość

Napisano 08 października 2022 - 10:13

Mysticoons.

thx

• 0

#1079 Gość_bajkarz 17_*

Gość_bajkarz 17_*
  • Gość

Napisano 08 października 2022 - 10:35

Mysticoons.

a wiesz na jakiej stronie mozna to obejrzeć

• 0

#1080 Gość_Anonim_5858_*

Gość_Anonim_5858_*
  • Gość

Napisano 13 października 2022 - 20:46

Zna ktoś tytuł bajki której bohaterem był jakiś chłopak i w trakcie przygody walczył ze zjawami albo trupami na jakimś statku widmo rozbitym w jakiejś jaskini a na końcu był chyba jakiś wybuch i bajka się zakończyła jak ktoś rozmawiał na moście.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Copyright © 2024 logo forum bajki-tv.com