Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie wiesz jak nazywała się jakaś bajka ? Pisz !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1314 odpowiedzi w tym temacie

#1041 Gość_Asia_*

Gość_Asia_*
  • Gość

Napisano 07 marca 2022 - 20:53

Szukam bajki (oglądałam gdzieś w okolicy 2000r) o małym chłopcu który chyba w śnie trafiał do magicznego świata. Jedyna scena jaką pamiętam to że wspinał się na wielki kwiat (chyba do jakiegoś zamku). Podejrzewam że we śnie bo miał na sobie piżamę z tą klapką na tyłku i mu się ciągle otwierała
  • 0

#1042 Gość_Marceloo_*

Gość_Marceloo_*
  • Gość

Napisano 19 marca 2022 - 15:51

Gdzieś na oko miedzy 2003-2007 oglądałem bajkę/serial animowany której akcja rozgrywała się na pustyni, a główni bohaterowie mieszkali bodajże pod przezroczystą kopułą która chroniła ich przed potworami z pod ziemi. Ktoś może pamięta tytuł? Pamietam, że był tam jeszcze motyw wehikułu czasu.
  • 0

#1043 Gość_Martyna_*

Gość_Martyna_*
  • Gość

Napisano 20 marca 2022 - 22:06

Help!

Od jakiegoś czasu męczy mnie jedna bajka, której nie sposób znaleźć w internecie.

Może ktoś oglądał.

Jako dziecko miałam nagraną ją na vhs. Opowiadała o wronie/kruku który malował swoje pióra, w skutek połaczenia wszystkich kolorów został czarny.

Wiem, że w internecie jest wiele przypowieści czemu wrona jest czarna, ale chodzi mi dokładnie o jedna konkretna animację.

Bajka była piękna wrecz magiczna nie kwadratowa i ostra jak dzisiejsze bajki.

• 0

#1044 Gość_Michał_*

Gość_Michał_*
  • Gość

Napisano 21 marca 2022 - 20:26

Hej szukam bajki o jakiejś białej wróżce? chyba była z cukru i potrafiła latać. Wiem że głowię miała jak lisa simpson ( takie włosy jak gwiazda ) tyle że była cała biała. Bajka z lat 90 albo 80. Proszę o pomoc. PS. miałem gdzieś naklejki z tej bajki z gum do żucia.

• 0

#1045 Gość_Michał_*

Gość_Michał_*
  • Gość

Napisano 31 marca 2022 - 12:26

wiele bajek można znaleść za pomocą akinator.pl :)

Pomoże ktoś mi w zidentyfikowaniu mojej bajki? post wyżej :)

• 0

#1046 Gość_Charat_*

Gość_Charat_*
  • Gość

Napisano 01 kwietnia 2022 - 01:14

Hej szukam bajki o jakiejś białej wróżce? chyba była z cukru i potrafiła latać. Wiem że głowię miała jak lisa simpson ( takie włosy jak gwiazda ) tyle że była cała biała. Bajka z lat 90 albo 80. Proszę o pomoc. PS. miałem gdzieś naklejki z tej bajki z gum do żucia.

W sensie taką jakby gwiazdę?

A nie będzie to przypadkiem Calineczka/Thumbelina: A Magical Story?

Kiedyś miałam taśmę vhs, i coś mi się mgliście kojarzy, że film jest zlepkiem z serialu, który dawno, dawno temu w latach 90 leciał na Dwójce.

A1754-1512979655.1443327926.jpg

• 0

#1047 Gość_Damiano_*

Gość_Damiano_*
  • Gość

Napisano 01 kwietnia 2022 - 14:34

Witam, od wielu lat bajka ta chodzi mi po głowie i nigdzie nie mogę znaleźć jej tytułu.
O ile dobrze pamiętam, w tej animowanej bajce była grupka dzieci w jakimś domu, kojarzy mi się coś, że było jakieś pomieszczenie w tym domu (magiczne) gdzie te dzieci miały nie wchodzić, bo było to niebezpieczne, oczywiście dostały się tam i pisały jakimś magicznym piórem(?) lub magicznym tuszem/farbą w jakiejś magicznej księdze, z której później te literki z tuszu spływały i wylewały się z tej księgi i nie dało się tego zatrzymać i było tego tuszu coraz więcej i zaczęło się wylewać poza to pomieszczenie. Niestety tylko tyle pamiętam, ale mam nadzieję, że ktoś będzie wiedział o jaką bajkę mi chodzi i jaki tytuł nosi, ponieważ od tylu lat już wracam wspomnieniami do tej bajki… z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam! :)
  • 0

#1048 Gość_Michał_*

Gość_Michał_*
  • Gość

Napisano 03 kwietnia 2022 - 12:15

W sensie taką jakby gwiazdę?

A nie będzie to przypadkiem Calineczka/Thumbelina: A Magical Story?

Kiedyś miałam taśmę vhs, i coś mi się mgliście kojarzy, że film jest zlepkiem z serialu, który dawno, dawno temu w latach 90 leciał na Dwójce.

A1754-1512979655.1443327926.jpg

TAAAK !!!. Bardzo dziękuję za pomoc. Chyba z 6 lat tego szukałem. Bardzo dziękuję za pomoc. Jestem Twoim Dłużnikiem!!

Jeszcze jedna bajka mi została.

Też chyba z tych lat. NA okłądce kasety VHS była grupa ludzi i taki wielki Demon( CHyba Fioletowy z głową z rogami i czerwonymi oczami) Oni nazywali się chyba łowcy demonów?

Mieli zwierzę Po polsku nazywał się Małopptak i mowił ludzkim głosem.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.

• 0

#1049 Gość_Michał_*

Gość_Michał_*
  • Gość

Napisano 09 kwietnia 2022 - 12:19

Chyba z  lat 80 albo 90. NA okładce kasety VHS była grupa ludzi i taki wielki Demon( Chyba Fioletowy z głową z rogami i czerwonymi oczami) Oni nazywali się chyba łowcy demonów?

Mieli zwierzę Po polsku nazywał się Małpoptak i mowił ludzkim głosem.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc

• 0

#1050 Gość_Charat_*

Gość_Charat_*
  • Gość

Napisano 10 kwietnia 2022 - 21:43

TAAAK !!!. Bardzo dziękuję za pomoc. Chyba z 6 lat tego szukałem. Bardzo dziękuję za pomoc. Jestem Twoim Dłużnikiem!!

Też chyba z tych lat. NA okłądce kasety VHS była grupa ludzi i taki wielki Demon( CHyba Fioletowy z głową z rogami i czerwonymi oczami) Oni nazywali się chyba łowcy demonów?

A nie ma sprawy, kiedyś wieki całe temu mieliśmy Calineczkę na VHS. Serial TB ciężko dopaść, ale kilka lat temu film był w całości na YouTube, po angielsku.

Tych łowców to niestety nie kojarzę, ale popytam znajomych, może ktoś coś. Jak ci się jakieś jeszcze szczegóły przypomną, to dopisz.

• 0

#1051 Gość_Wiktoria_*

Gość_Wiktoria_*
  • Gość

Napisano 13 kwietnia 2022 - 23:46

[quote name="Stefan" post="100610" timestamp="1481405199"]

Witam szukam bajki animowanej która była na teletoon+ lub na ZigZag
Były w niej magiczne rękawice a z nich wyskakiwały różne potwory i były 3 głowne postacie.
Pamiętam że tylko jedna zdała test a 2 nie i jedna z chciała im wykasować pamięć.
TYLE PAMIĘTAM LICZE NA POMOC!  ;)

Kaijudo - mistrzowie pojedynków, właśnie sama tego szukałam
  • 0

#1052 Gość_Michał_*

Gość_Michał_*
  • Gość

Napisano 27 kwietnia 2022 - 08:55

A nie ma sprawy, kiedyś wieki całe temu mieliśmy Calineczkę na VHS. Serial TB ciężko dopaść, ale kilka lat temu film był w całości na YouTube, po angielsku.

Tych łowców to niestety nie kojarzę, ale popytam znajomych, może ktoś coś. Jak ci się jakieś jeszcze szczegóły przypomną, to dopisz.

niestety nic więcej. Słowo klucz to ten cały małpo-ptak. Nigdzie indziej nie słyszałem takiej nazwy na zwierzęcie. i Mówił ludzkim głosem. 

• 0

#1053 Gość_Kacper_*

Gość_Kacper_*
  • Gość

Napisano 03 maja 2022 - 20:47

Witam poszukuje takiej bajki na kasecie kojarze tylko to ze jest o takim zoltym baranie starszym ktory opowiada swoim wnuka/dziecia historie z mlodosci
  • 0

#1054 Gość_Bananowiec_*

Gość_Bananowiec_*
  • Gość

Napisano 09 maja 2022 - 20:37

Szukam serialu animowanego, puszczanego w latach 00-wych b.w. Jest król i ma on 2 córki, a potrzebuje on spadkobierca, ale rodzi mu się 3-cia (tak wspomina intro)

Te starsze to pannice, ale 3-cia to wojowniczka i w sumie to ona chce zostać rycerzem, no i praktycznie to jest... Czasem ratuje starsze siostry z opresji.

Ta wojownicza księżniczka ma czarne włosy do szyi i nosi czerwoną kamizelkę, jeśli dobrze pamiętam.

Chyba był jakiś odcinek, że piorun trafił w zamek czy coś takiego...

• 0

#1055 Gość_Bananowiec_*

Gość_Bananowiec_*
  • Gość

Napisano 11 maja 2022 - 17:46

Szukam serialu animowanego, puszczanego w latach 00-wych b.w. Jest król i ma on 2 córki, a potrzebuje on spadkobierca, ale rodzi mu się 3-cia (tak wspomina intro)

Te starsze to pannice, ale 3-cia to wojowniczka i w sumie to ona chce zostać rycerzem, no i praktycznie to jest... Czasem ratuje starsze siostry z opresji.

Ta wojownicza księżniczka ma czarne włosy do szyi i nosi czerwoną kamizelkę, jeśli dobrze pamiętam.

Chyba był jakiś odcinek, że piorun trafił w zamek czy coś takiego...

Dobra, qórva: Znalazłem.

Księżniczka Fantaghiro

• 0

#1056 Gość_Gość_*

Gość_Gość_*
  • Gość

Napisano 31 maja 2022 - 19:56

Witam, od jakiegoś czasu szukam bajki, która chodzi mi po głowie, ale nie mogę jej nigdzie znależć.

Kojarzę że było to coś w stylu bajki o księżniczkach, ale bardziej współczesnej (nowoczesnej) i główna bohaterka była chyba wzorowana na jakiejś księżniczce, mieszkała w zamku i chyba miała telefon, coś w stylu komórki i nie jestem tego pewna, ale chyba na początku się z kimś pokłóciła (chyba rodzicami).

Bardzo chaotycznie, pamiętam też że prawdopodobnie była ona z okolic 2010 roku (może kilka lat przed 2010) i kojarzę że gdzieś w okolicy kiedy ją oglądałam, oglądałam jeszcze, prawdopodobnie drugą część czerwony kapturek historia prawdziwa.

• 0

#1057 Gość_Fabian_*

Gość_Fabian_*
  • Gość

Napisano 02 czerwca 2022 - 16:35

Witam, od długiego czasu szukam jednej bajki, którą bardzo lubiłem ale nie pamiętam jak sie nazywała była to bajka w świecie fantasy o, można powiedzieć dziadku kocie, który miał swój magiczny sklep/ dom z różnego rodzaju skarbami, w którym był również jego prawdopodobnie wnuk. Dziadek opowiadał swojemu wnukowi o swoich przygodach gdy był młody o pokonywaniu potworów, poszukiwaniu skarbów itd. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. 

• 0

#1058 Gość_Martyna_*

Gość_Martyna_*
  • Gość

Napisano 17 czerwca 2022 - 07:05

Witam!

Od dłuższego czasu.. może ze dwa lata, może więcej gryzie mnie jedna bajka, której nikt kogo pytałam nie zna. Ja osobiście nie pamiętam tej bajki, ale moja siostra trochę pamięta, chciałam jej pomóc ale nigdzie nawet nie wpadłam na żaden trop. Ponoć oglądałam to z nią, jak obie byłyśmy małe, więc stawiam że w telewizji była... w 2006-2010 roku? Jakoś tak. Od razu powiem że bardzo ciężko jest ją znaleźć bo na pewno nie jest polska, na płycie albo kasecie nie była, bo tak to byśmy już dawno znalazły. Bajka była w klimacie arabskim, moja siostra powiedziała że kojarzy nawet że widziała jakąś czcionkę arabską w tej bajce. Inne szczegóły które podała mi siostra:
- bajka miała długi tytuł, chyba na pięć wyrazów.
- na pewno nie był to serial, tylko pełnometrażówka.
- styl animacji był 3d, ale bardzo bardzo prosty, że jakby mieli robić trawę to nie robiliby źdźbeł trawy tylko po prostu zieloną podłogę. 
- była dziewczynka, może księżniczka, która miała zakaz wychodzenia z domu, oraz chłopiec (główny bohater) który wysyłał tej dziewczynie listy za pomocą gołębi.
- chłopiec miał chyba jakąś próbę, były dwa pokoje, i chyba jakby wszedłby do złego pokoju to by stracił tą dziewczynę, a on miał dostać się do pokoju gdzie właśnie ona była. Wybrał odpowiednio, dziewczyna była w tym pokoju, i była tam czarno-biała podłoga w szachownice. 
- Na pewno nie była to kreskówka "Sindbad" bo jak ją znalazłam i pokazałam siostrze to wtedy powiedziała mi że to było trójwymiarowe.

To chyba wszystko co mogę powiedzieć o tej bajce, wiem że może nikt nie skojarzy tego opisu z żadną bajką, ale liczę na jakąkolwiek pomoc, jakikolwiek trop.
Przeglądnęłam wszystkie pytania o bajki i wszystkie odpowiedzi które tu powstały od samego początku, ktoś chyba nawet pytał o coś podobnego, ale nikt wtedy nie podawał więcej szczegółow, ani nikt nie odpowiedział do tych pytań. 
Z góry dziękuję za wszelakie odpowiedzi <3 

• 0

#1059 Gość_Ann_*

Gość_Ann_*
  • Gość

Napisano 26 czerwca 2022 - 22:36

Szukam tytułu bajki, którą oglądałam w dzieciństwie. Była to bajka o księżniczce. Dziewczynka dzień przed swoimi urodzinami dostała od taty bransoletkę. Tej samej nocy została porwana. Dorastała w jakimś domku na wsi i nie pamietała o tym,że jest księżniczką. Jej ojciec ciągle jej szukał. Później przypomniało się jej,że jest księżniczką i że bransoletkę, którą ma dostała kiedyś od ojca. I chciała się z nim spotkać, ale wtedy człowiek, który ja porwał w dzieciństwie zorientował się ze ona sobie przypominała i zamknął ja w jakimś pokoju i zabrał jej tę bransoletkę. Akurat wtedy ojciec trafił do tej chatki poszukując swojej zaginionej córki i wtedy ten porywacz pokazał swoją córkę i powiedział,że to ona jest księżniczą i pokazał tę bransoletkę. Potem oni poszli razem na zamek,a dziewczyna która została porwana wydostała się z tego pokoju. Pomagały jej mówiące zierzeta (ptaszek i chyba królik) i jakimiś tajnymi przejściami które pamietała z dzieciństwa dostała się do środka na zamek. W tym samym czasie jej ojciec wraz z ta dziewczyna która się pod nią podszywała byli w komnacie i on wtedy nakręcił pozytywkę, którą uwielbiałaś swoją córka i zawsze do niej śpiewali razem. Wtedy ta dziewczyna powiedziała, że jej się nie podoba ta melodia i wtej chwili do Komnaty weszła prawdziwa księżniczka i zaczęła śpiewać tę piosenkę. I wszystko się dobrze skończyło. Pamiętam jeszcze, że cała akcja rozgrywała się zimą

Również szukam tej bajki
  • 0

#1060 Gość_Michał_*

Gość_Michał_*
  • Gość

Napisano 27 czerwca 2022 - 21:11

Szukam tytułu bajki, którą oglądałam w dzieciństwie. Była to bajka o księżniczce. Dziewczynka dzień przed swoimi urodzinami dostała od taty bransoletkę. Tej samej nocy została porwana. Dorastała w jakimś domku na wsi i nie pamietała o tym,że jest księżniczką. Jej ojciec ciągle jej szukał. Później przypomniało się jej,że jest księżniczką i że bransoletkę, którą ma dostała kiedyś od ojca. I chciała się z nim spotkać, ale wtedy człowiek, który ja porwał w dzieciństwie zorientował się ze ona sobie przypominała i zamknął ja w jakimś pokoju i zabrał jej tę bransoletkę. Akurat wtedy ojciec trafił do tej chatki poszukując swojej zaginionej córki i wtedy ten porywacz pokazał swoją córkę i powiedział,że to ona jest księżniczą i pokazał tę bransoletkę. Potem oni poszli razem na zamek,a dziewczyna która została porwana wydostała się z tego pokoju. Pomagały jej mówiące zierzeta (ptaszek i chyba królik) i jakimiś tajnymi przejściami które pamietała z dzieciństwa dostała się do środka na zamek. W tym samym czasie jej ojciec wraz z ta dziewczyna która się pod nią podszywała byli w komnacie i on wtedy nakręcił pozytywkę, którą uwielbiałaś swoją córka i zawsze do niej śpiewali razem. Wtedy ta dziewczyna powiedziała, że jej się nie podoba ta melodia i wtej chwili do Komnaty weszła prawdziwa księżniczka i zaczęła śpiewać tę piosenkę. I wszystko się dobrze skończyło. Pamiętam jeszcze, że cała akcja rozgrywała się zimą

Również szukam tej bajki

https://www.youtube....h?v=CryEHCYJcyw może książniczka na zamku?

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych

Copyright © 2024 logo forum bajki-tv.com