Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie wiesz jak nazywała się jakaś bajka ? Pisz !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1314 odpowiedzi w tym temacie

#1001 Gość_Maurycy_*

Gość_Maurycy_*
  • Gość

Napisano 08 października 2021 - 10:59

Witam wszystkich, poszukuję bajki którą zdarzyło mi się obejrzeć gdzieś między piątym a siódmym rokiem życia (jestem rocznik 2002). Leciała na pewno na którymś z kablowych kanałów (najprawdopodobniej Cartoon Network albo Jetix). Jestem przekonany, że było trzech głównych bohaterów (dwaj chłopcy z czego jeden był krótszy od drugiego oraz dziewczyna) i byli oni czegoś w stylu kadetów do kosmicznych sił zbrojnych. Ich baza przypominała szkołę, zamieszkiwali ją zarówno ludzie jak i kosmici. Jeden z nich był zielonym, wielookim kosmitą. Wykonywali misje po całej galaktyce przy pomocy statków kosmicznych - ich główny był czerwono-biały, helikopteropodobny wielkości typowych promów kosmicznych rodem ze Star Wars. Mieli też trzy zwykłe myśliwce (nie pamiętam ich dokładnego wyglądu lub koloru). Pamiętam dwa odcinki: jak walczyli z kosmitą który zmniejszał planety oraz jak ten niski chłopiec został zastąpiony przez swoją złą wersję na skutek jakichś kosmicznych wstrząsów. Nie pamiętam natomiast, jak bajka wyglądała, ale raczej wyglądała realistycznie niż kreskówkowo. Nie jestem w stanie określić kraju pochodzenia.

• 0

#1002 Gość_Maurycy_*

Gość_Maurycy_*
  • Gość

Napisano 08 października 2021 - 11:01

Kojarzy ktoś taką bajkę/film o takiej ciuchci/lokomotywce płci żeńskiej, była taka niewielka a bardzo chciała pociagnąć pociąg z zabawkami, były też tam inne starsze pociągi, był jeden staruszek, jeden taki wielki "ważniak" co sporo kopcił i jeszcze pare innych co zabraniały tej małej ciągnąć te zabawki. Było tam tak że lokomotywa co miała ciągnąć wagony z zabawkami się zapsuła i starali się wybrać inną żeby pojechała, a ta mała się tak bardzo starała i chciała. Koniec końców ta mała pojechała, po drodze było kilka wypadków m. in. rozwalone tory przez wielki głaz płynący rzeką czy też lawina śniezna z której ledwo udało się jej wyjechać. Na koniec pamiętam też że dojeżdża do celu, do takiej niewielkiej wioski/wsi i dzieci do niej biegną po te zabawki. Pamiętam tylko tyle i aż tyle a tytułu nie pamiętam za nic i przepraszam jeśli to wszystko napisałem chaotycznie, oraz z gory dziękuję za pomoc jesli ktoś wie o co mi chodzi! :)

Pamiętam tą bajkę! To jest "Urodzinowy pociąg"!

• 0

#1003 Gość_Maurycy_*

Gość_Maurycy_*
  • Gość

Napisano 08 października 2021 - 11:01

Kojarzy ktoś taką bajkę/film o takiej ciuchci/lokomotywce płci żeńskiej, była taka niewielka a bardzo chciała pociagnąć pociąg z zabawkami, były też tam inne starsze pociągi, był jeden staruszek, jeden taki wielki "ważniak" co sporo kopcił i jeszcze pare innych co zabraniały tej małej ciągnąć te zabawki. Było tam tak że lokomotywa co miała ciągnąć wagony z zabawkami się zapsuła i starali się wybrać inną żeby pojechała, a ta mała się tak bardzo starała i chciała. Koniec końców ta mała pojechała, po drodze było kilka wypadków m. in. rozwalone tory przez wielki głaz płynący rzeką czy też lawina śniezna z której ledwo udało się jej wyjechać. Na koniec pamiętam też że dojeżdża do celu, do takiej niewielkiej wioski/wsi i dzieci do niej biegną po te zabawki. Pamiętam tylko tyle i aż tyle a tytułu nie pamiętam za nic i przepraszam jeśli to wszystko napisałem chaotycznie, oraz z gory dziękuję za pomoc jesli ktoś wie o co mi chodzi! :)

Pamiętam tą bajkę! To jest "Urodzinowy pociąg"!

• 0

#1004 Gość_Marta_*

Gość_Marta_*
  • Gość

Napisano 18 października 2021 - 10:17

Hej:-) pamięta ktoś może taką kreskówkę z lat 90 o dziewczynie, która kochała się w chłopaku i miała ołtarzyk w szafie z jego zdjęciem. Pamietam, że zbierała też jego zużyte gumy do żucia .
  • 0

#1005 Gość_Ula_*

Gość_Ula_*
  • Gość

Napisano 31 października 2021 - 22:27

Hej. Szukam bajki- to był jeden odcinek, zdaje się chyba jako wieczorynka? Ale mogę się mylić. Opowiadała o zmianie por roku- jak kobietę, która odpowiadała za wiosnę i lato porwano do podziemi, i wtedy na ziemi panowała jesień i zima. Ale później wypuszczano tą dziewczynę, i na ziemi znowu było ciepło. Jakby inspirowane mitem o Persefonie i Hadesie. Nie mogę tego znaleźć.
  • 0

#1006 Gość_Zelda4D_*

Gość_Zelda4D_*
  • Gość

Napisano 01 listopada 2021 - 15:06

Hej. Szukam bajki- to był jeden odcinek, zdaje się chyba jako wieczorynka? Ale mogę się mylić. Opowiadała o zmianie por roku- jak kobietę, która odpowiadała za wiosnę i lato porwano do podziemi, i wtedy na ziemi panowała jesień i zima. Ale później wypuszczano tą dziewczynę, i na ziemi znowu było ciepło. Jakby inspirowane mitem o Persefonie i Hadesie. Nie mogę tego znaleźć.

Chodzi ci zapewne o Boginię Wiosny (org. The Godness of Spring; 1934) z serii Głupiutkie Symfonie, która u nas była emitowana w programie Przygody Myszki Miki i Kaczora Donalda

• 0

#1007 Gość_Ula_*

Gość_Ula_*
  • Gość

Napisano 01 listopada 2021 - 20:43

Chodzi ci zapewne o Boginię Wiosny (org. The Godness of Spring; 1934) z serii Głupiutkie Symfonie, która u nas była emitowana w programie Przygody Myszki Miki i Kaczora Donalda

Tasak, dziękuję! Już znalazłam i ogladam
  • 0

#1008 Gość_Kamil_*

Gość_Kamil_*
  • Gość

Napisano 08 listopada 2021 - 00:54

Poszukuję bajki, której akcja działa się w lesie (chyba) i był tam bohater, który miał chatkę i miał kałamarz i chyba wysechł mu atrament i zlecił innemu bohaterowi pomoc.
Ktoś wie co to może być?
Bajka typu miś uszatek, animowane pluszowe lalki
  • 0

#1009 Gość_Kamil_*

Gość_Kamil_*
  • Gość

Napisano 08 listopada 2021 - 00:56

I czy ktoś wie czy znajdę gdzieś jeszcze odcinki Przygód Animków? 😔
  • 0

#1010 kamil88

kamil88

Dobry Qmpel

• Members
  • PipPipPipPipPip
  • 205 postów

Napisano 08 listopada 2021 - 23:02

https://www.youtube....h?v=AApFNuJZV3w Wie ktoś, jak nazywa się bajka pokazana od 7:58?

• 0

#1011 Gość_Rafał_*

Gość_Rafał_*
  • Gość

Napisano 12 listopada 2021 - 13:26

Cześć szukam tytułu bajki która leciała jakieś 20 lat temu chyba na Polsacie o takim dobrym leśnym skrzacie który miał moc i chronił las lub łąkę przed złymi mocami..to było w tanim stylu irlandzkim na podstawie ich wierzeń i przekazów.Byly tam inne magiczne istoty bardziej lub mniej dobre
  • 0

#1012 Gość_Hania_*

Gość_Hania_*
  • Gość

Napisano 14 listopada 2021 - 14:46

Witam, poszukuję dwóch bajek religijnych:

1. Bajka opowiadała o chłopcu, co bodajże Aniel Boży mu pomagała i jeszcze chyba bodajże mieli przygoda (chodzi o wyprodukowaną najprawdopodobniej z lot 80-tych lub 90-tych i jeszcze bodajże leciało na wieczorynce, ale nie mam do końca pewności)

2. Ta bajka była wydana na płytach DVD i ona opowiadała o jakimś panie, co miał jakieś pacynki albo tam lalki, które opowiadały o bodajże na pewno np. o jakiś Świętej Teresy czy Maryi i jeszcze oni jeszcze opowiadali bodajże na pewno o jakiś papierzach czy coś takiego. Jeszcze pamiętam, że ten pan miał taką bodajże różową skrzynkę, co ukrył jakieś rzeczy związane z religią. Tą bajkę pani puszczała to na religii 2 klasy podstawówki.

Błaaaaaaaaaaaaaaaagam o pomoc :-(  Z góry dziękuję :-)

• 0

#1013 Gość_Estella_*

Gość_Estella_*
  • Gość

Napisano 19 listopada 2021 - 22:18

Poszukuję kreskówki - mógł to być serial, o czarodziejce, coś w stylu Sabriny. Pamiętam jedynie, że czarodziejki miały znaki księżyca / półksiężyca wewnątrz dłoni, a nasze główna bohaterka miała chyba inny znak.
  • 0

#1014 Gość_Zelda4D_*

Gość_Zelda4D_*
  • Gość

Napisano 22 listopada 2021 - 22:15

Poszukuję kreskówki - mógł to być serial, o czarodziejce, coś w stylu Sabriny. Pamiętam jedynie, że czarodziejki miały znaki księżyca / półksiężyca wewnątrz dłoni, a nasze główna bohaterka miała chyba inny znak.

A nie byłaby pełnometrażówka z Sabriny z 2002 roku (org. Sabrina the Teenage Witch in Friends Forever)?

• 0

#1015 Gość_Zelda4D_*

Gość_Zelda4D_*
  • Gość

Napisano 22 listopada 2021 - 22:15

A nie byłaby pełnometrażówka z Sabriny z 2002 roku (org. Sabrina the Teenage Witch in Friends Forever)?

• 0

#1016 Gość_Domelssssssss_*

Gość_Domelssssssss_*
  • Gość

Napisano 23 listopada 2021 - 17:09

Witam, szukam starej bajki, którą kiedyś miałem na kasecie VHS ale niestety mama się pozbyła. Generalnie za dużo nie pamiętam ale generalnie pamiętam, że w bajce była zimowa pora(?) i chyba wilki lub inne zwierzęta, które potrafił mówić poruszały się na takich maszynach spalinowych. Jak by ktoś kojarzył coś takiego to może dać znać, będe bardzo wdzięczny. 

• 0

#1017 Gość_Agata_*

Gość_Agata_*
  • Gość

Napisano 10 grudnia 2021 - 16:01

Cześć, przypomniałam mi się pewna bajka ale nie pamietam tytułu a nigdzie nie mogę jej znaleść 😅. Bajka była o chłopaku który stracił nogi jak jechać na motorze, bajka była animowana ale postacie były podobne do ludzi. Bajka była puszczana chyba na cartonetwork. Jeśli ktoś pamięta to dawajcie znać 😀😁
  • 0

#1018 Gość_Jagna_*

Gość_Jagna_*
  • Gość

Napisano 13 grudnia 2021 - 15:27

Chciałbym przypomnieć sobie jak nazywa się bajka która leciała najczęściej wieczorem niestety nie pamietam za wielu elementów ale liczę na pomoc . były w niej dwie postacie jedna większa druga mniejsza i wylatywały one jakaś maszyna na różne planety z ufoludkami czy innymi stworzeniami jak wracały ta maszyna zamieniała się w ich łóżko i szły spać
  • 0

#1019 borsuk99

borsuk99

Dobry Qmpel

• Members
  • PipPipPipPipPip
  • 175 postów

Napisano 14 grudnia 2021 - 19:30

Kolega szuka nazwy bajki, była ona czeska albo austriacka. Bajka była o 3 grzybkach, rydz i inne ?!

• 0

#1020 Gość_gość_*

Gość_gość_*
  • Gość

Napisano 31 grudnia 2021 - 19:24

Nie pamiętam tytułu tej bajki ale pamiętam że była to chyba świąteczna bajka o dwójce rodzeństwa i że najmłodszy chłopiec miał króliczka pluszowego bez którego nie mógł usnąć i był on dla niego wartościowy i został on zgubiony przez niego podczas zakupów w markecie i jego tata jeździł do tego marketu szukać króliczka

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Copyright © 2024 logo forum bajki-tv.com