Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie wiesz jak nazywała się jakaś bajka ? Pisz !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1314 odpowiedzi w tym temacie

#981 Gość_Gość_*

Gość_Gość_*
  • Gość

Napisano 28 lipca 2021 - 17:50

Witam!

Szukam starej bajki, którą oglądałem w latach 90tych na vhs. Niewiele pamiętam, ale jeśli ktoś oglądał to powinien skojarzyć. Nie jestem pewien, czy nie była to bajka na podstawie którejś z powieści braci Grimm. Tyle co pamietam:

Był chłopak, który rozmawiał przez kraty z osobnikiem dużych rozmiarów, który większość rozmów był w cieniu. Dawał temu chłopakowi (chyba?) różne zadania. Ale najbardziej zapamiętałem to, aby pilnował jeziora, żeby nic nie zmąciło wody. Jednak chłopak zasypia i do wody wpada liść i całe jezioro robi się ciemne i z wody wychodzi jakaś postać?
  • 0

#982 Gość_Hania_*

Gość_Hania_*
  • Gość

Napisano 04 sierpnia 2021 - 11:02

Cześć.

Pamiętam taką bajkę, która leciała załóżmy ok. 2010-2015 (mogę się mylić) na minimini. Opowiadała ona o krasnoludach (wśród nich chyba był "Mikołaj Gordon"). Niestety tylko tyle pamiętam o tej bajce. Ktoś kojarzy?

Ogrodnik Gordon chyba

• 0

#983 Gość_Hania_*

Gość_Hania_*
  • Gość

Napisano 04 sierpnia 2021 - 11:05

Oglądałem taką bajkę w dzieciństwie jakieś 8/7 lat temu tak około, że polegała na tym, że było kilka samochodów, a w nich siedzieli postacie i odpowiadali na pytania które były zadawane po tym, ta scena gdzie się znajdywali podnosiła się do góry i rozpoczynał się wyścig. Bardzo proszę o pomoc. 

Przepraszam za błędy 

Kwizzer?

• 0

#984 Gość_Hania_*

Gość_Hania_*
  • Gość

Napisano 04 sierpnia 2021 - 11:13

Witam!

Szukam starej bajki, którą oglądałem w latach 90tych na vhs. Niewiele pamiętam, ale jeśli ktoś oglądał to powinien skojarzyć. Nie jestem pewien, czy nie była to bajka na podstawie którejś z powieści braci Grimm. Tyle co pamietam:

Był chłopak, który rozmawiał przez kraty z osobnikiem dużych rozmiarów, który większość rozmów był w cieniu. Dawał temu chłopakowi (chyba?) różne zadania. Ale najbardziej zapamiętałem to, aby pilnował jeziora, żeby nic nie zmąciło wody. Jednak chłopak zasypia i do wody wpada liść i całe jezioro robi się ciemne i z wody wychodzi jakaś postać?

Może Kryształowa Kula lub Błękitny Obłok?

• 0

#985 Gość_Gość_*

Gość_Gość_*
  • Gość

Napisano 06 sierpnia 2021 - 10:52

Witam!

Może Kryształowa Kula lub Błękitny Obłok?
Sprawdziłem obie, niestety to nie to.
  • 0

#986 Gość_Zelda4D_*

Gość_Zelda4D_*
  • Gość

Napisano 06 sierpnia 2021 - 20:03

Witam!

Może to by było to https://youtu.be/EZSdNeCfGA4

• 0

#987 Gość_Gość_*

Gość_Gość_*
  • Gość

Napisano 08 sierpnia 2021 - 14:36

Witam!

Może to by było to https://youtu.be/EZSdNeCfGA4
Czapki z głów!
Dokładnie o to chodziło, dziękuję za pomoc :)
  • 0

#988 rafcio518

rafcio518

Bajkowy Fan

• Members
  • PipPipPipPip
  • 115 postów

Napisano 09 sierpnia 2021 - 16:31

Mam dwie bajki którego nazwy nie pamiętam

1. Otóż to była bajka i to można powiedzieć duży crossover. Bo tam byli postacie z zwariowanych melodii, muppety, smerfy itd że do dzieci przyszli te postacie.

2. To była seria z Opowieści 1000 jednej nocy że tam kukiełki coś jak Miś Koralgol opowiadali baśnie i to były odcinkowe. Kiedyś moja babcia miała na kasecie VHS i lektorem był Janusz Kozioł.

• 0

#989 Gość_Ania_*

Gość_Ania_*
  • Gość

Napisano 11 sierpnia 2021 - 09:33

Cześć wszystkim!

Czy znalazłeś może odpowiedz? Tez szukam tytułu tego słuchowiska od lat
Szukam bajki z mojego dzieciństwa, było to słuchowisko z piosenkami na kasetach magnetofonowych. 
Zwierzaki jechały pociągiem, miś był konduktorem, a zwierzaki kłóciły się, czy pociąg jedzie do Kwiatkowa czy Kapustkowa.

Będę wdzięczny za jakiś trop :)

• 0

#990 Gość_Ania_*

Gość_Ania_*
  • Gość

Napisano 11 sierpnia 2021 - 09:35

Szukam tytułu słuchowiska (było to na kasetach magnetofonowych) w którym bohaterowie jadą pociągiem i kłócą się czy pociąg jedzie do Kwiatkowa czy Kapustkowa, miś konduktor, a chłopiec wybrał się w podróż po kwiaty dla mamy
  • 0

#991 Piotrek

Piotrek

Użytkownik

• Members
  • PipPip
  • 20 postów

Napisano 13 sierpnia 2021 - 01:48

1. Otóż to była bajka i to można powiedzieć duży crossover. Bo tam byli postacie z zwariowanych melodii, muppety, smerfy itd że do dzieci przyszli te postacie.

2. To była seria z Opowieści 1000 jednej nocy że tam kukiełki coś jak Miś Koralgol opowiadali baśnie i to były odcinkowe. Kiedyś moja babcia miała na kasecie VHS i lektorem był Janusz Kozioł.

Pierwsze to chyba Tajemnica Zaginionej Skarbonki, drugiego niestety nie wiem, może ktoś inny pomoże.

• 0

#992 rafcio518

rafcio518

Bajkowy Fan

• Members
  • PipPipPipPip
  • 115 postów

Napisano 13 sierpnia 2021 - 10:28

Pierwsze to chyba Tajemnica Zaginionej Skarbonki, drugiego niestety nie wiem, może ktoś inny pomoże.
No właśnie drugą znalazłem https://youtu.be/vUGnB3Ns4WI tylko gorsza jakość niestety oraz jeszcze jest dużo odcinków. Jeśli by ktoś posiadał i wrzucił. Bym był mega szczęśliwy bo to moja bajka z dzieciństwa
  • 0

#993 Gość_Beata_*

Gość_Beata_*
  • Gość

Napisano 16 sierpnia 2021 - 23:30

Hejka, kojarzy ktoś bajkę z lat chyba 90, pamiętam, że oglądałam ją na TVP3, chyba o potworach wychodzących straszących dzieci i wychodzących z WC, szef potworów nosił czerwone szpilki i miał zarośnięte nogi:)
  • 0

#994 Gość_Angelika_*

Gość_Angelika_*
  • Gość

Napisano 26 sierpnia 2021 - 20:00

Hej szukam bajki o dinozaurach, które tańczyły/ śpiewały pod woda. Nie pamiętam fabuły to bajka z lat 80/90 byłam mała jak ja oglądałam nie pakietam zbyt wielu szczegółów.
  • 0

#995 Gość_Tomek_*

Gość_Tomek_*
  • Gość

Napisano 27 sierpnia 2021 - 02:10

Siemka szukam bajki, której akcja działa się pod wodą. Głowy nie dam, ale wydaje mi się, że fabuła była związana z ekologią. Bajka raczej stara. Lata '80 lub '90. Może '00. Czołówka z piosenką po angielsku
  • 0

#996 Gość_Gość_*

Gość_Gość_*
  • Gość

Napisano 30 sierpnia 2021 - 23:51

Hejka, kojarzy ktoś bajkę z lat chyba 90, pamiętam, że oglądałam ją na TVP3, chyba o potworach wychodzących straszących dzieci i wychodzących z WC, szef potworów nosił czerwone szpilki i miał zarośnięte nogi:)

Czyżby to było Prawdziwe potwory (org. Aaahh!!! Real Monsters)

• 0

#997 Gość_Marcin_*

Gość_Marcin_*
  • Gość

Napisano 06 września 2021 - 22:04

jak się nazywa bajka w której ludzie żyją z stworkami które jak sie wsadzało do pistoletu i wystrzeliwało to one rosły
  • 0

#998 Gość_FruitsPower_*

Gość_FruitsPower_*
  • Gość

Napisano 12 września 2021 - 20:56

Był to film chyba, była tam małpa co krzyczała "muszę to mieć! muszę to mieć!", jedyne co o niej wiem

• 0

#999 Gość_Hania_*

Gość_Hania_*
  • Gość

Napisano 26 września 2021 - 07:25

Szukam bajki o dziewczynce która może rozmawiać ze zwierzakami jak nałożyła im branzoletkę na szyje i robiła się obroża. Dodam, że ta dziewczynka ma tylko tatę i jest blondynką.

Dziewczyna z Dżungli?

• 0

#1000 Gość_Mateusz_*

Gość_Mateusz_*
  • Gość

Napisano 29 września 2021 - 18:33

Kojarzy ktoś taką bajkę/film o takiej ciuchci/lokomotywce płci żeńskiej, była taka niewielka a bardzo chciała pociagnąć pociąg z zabawkami, były też tam inne starsze pociągi, był jeden staruszek, jeden taki wielki "ważniak" co sporo kopcił i jeszcze pare innych co zabraniały tej małej ciągnąć te zabawki. Było tam tak że lokomotywa co miała ciągnąć wagony z zabawkami się zapsuła i starali się wybrać inną żeby pojechała, a ta mała się tak bardzo starała i chciała. Koniec końców ta mała pojechała, po drodze było kilka wypadków m. in. rozwalone tory przez wielki głaz płynący rzeką czy też lawina śniezna z której ledwo udało się jej wyjechać. Na koniec pamiętam też że dojeżdża do celu, do takiej niewielkiej wioski/wsi i dzieci do niej biegną po te zabawki. Pamiętam tylko tyle i aż tyle a tytułu nie pamiętam za nic i przepraszam jeśli to wszystko napisałem chaotycznie, oraz z gory dziękuję za pomoc jesli ktoś wie o co mi chodzi! :) 

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Copyright © 2024 logo forum bajki-tv.com