Nie wiesz jak nazywała się jakaś bajka ? Pisz !
#861 Gość_Ola_*
Napisano 09 maja 2020 - 16:22
#862 Gość_Michał_*
Napisano 09 maja 2020 - 16:34
Dzień dobry. Szukam z siostrą bajki animowanej, którą kiedyś oglądaliśmy nagraną na VHS. Jestem rocznik 89 i wtedy miałem z 5-6 lat.
Bajka była o jakiś z tego co pamiętam przypominających bardziej coś ala guminie postaci, których chciał unicestwić jakiś czarny charakter. To był jakiś chyba taki smok, który siedział na swoim tronie w jakiejś jaskini z lawą. No i ten zły charakter miał swoich sługusów, którym rozkazywał odnaleźć i unicestwić te dobre stworzonka. Jedna część dotyczyła chyba jakiejś potyczki tych dobrych postaci z tymi sługusami na jakiejś takiej wyspie, gdzie były pozostałości jakiś machin wojennych, z których te dobre misie chyba coś tam budowały w walce z tymi sługusami. Wstęp do bajki również pamiętam, tzn czołówkę. Te miśki dobre leciały w jakiś bańkach mydlanych w pewnym momencie i potem zaczynała się już bajka.
Było by mi bardzo miło gdyby ktoś skojarzył, albo podał kilka tytułów bym mógł sam posprawdzać.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję z góry.
#863 Gość_Sylwia_*
Napisano 12 maja 2020 - 08:09
#864 Gość_EL_*
Napisano 12 maja 2020 - 11:43
Witam,
widzę że wszyscy sa bardzo obeznani w bajkach więc może pomożecie i mnie:
Kiedyś w wypożyczalni VHS dostałem do obejrzenia bakę pełno metrażową jak mniemam - która miała ok 7-8 części, z tego co pamiętam była o poszukiwaniu zaklętych kryształów, jedna ze scen która mi została w pamięci to jak ogromny "ptako-nietoperz" był zaklęty w ogromnym dzwonie, ruszenie kamienia podwodowało uwolnienie stwora... to jest jedna bajka, natomiast z druga jest większy problem gdyż informacji z mojej głowy mam bardzo mało tj. bajka działa się w przyszłości dosyć odległej (kosmos) pamiętam tylko że bohaterem był młody chłopak, a walczył czy polowały na niego roboty - wspomniana mówią mi o scenie w którym wchodzą do ciemnej komnaty i tym robotom zapala się czerwone oko, to był chyba motyw przewodni bajki bo zapamiętalem tylko to i talko jak chłopak musiał uciekać... jeżeli ma ktoś pojęcie, lub wie o co chodzi bardzo proszę o pomoc...
Jayce and worrior machines?
#865 Gość_EL_*
Napisano 12 maja 2020 - 12:29
Jayce and worrior machines?Witam,
widzę że wszyscy sa bardzo obeznani w bajkach więc może pomożecie i mnie:
Kiedyś w wypożyczalni VHS dostałem do obejrzenia bakę pełno metrażową jak mniemam - która miała ok 7-8 części, z tego co pamiętam była o poszukiwaniu zaklętych kryształów, jedna ze scen która mi została w pamięci to jak ogromny "ptako-nietoperz" był zaklęty w ogromnym dzwonie, ruszenie kamienia podwodowało uwolnienie stwora... to jest jedna bajka, natomiast z druga jest większy problem gdyż informacji z mojej głowy mam bardzo mało tj. bajka działa się w przyszłości dosyć odległej (kosmos) pamiętam tylko że bohaterem był młody chłopak, a walczył czy polowały na niego roboty - wspomniana mówią mi o scenie w którym wchodzą do ciemnej komnaty i tym robotom zapala się czerwone oko, to był chyba motyw przewodni bajki bo zapamiętalem tylko to i talko jak chłopak musiał uciekać... jeżeli ma ktoś pojęcie, lub wie o co chodzi bardzo proszę o pomoc...
#866 Gość_Gość Tusia_*
Napisano 14 maja 2020 - 00:58
Hej cześć witam. Szukam dwóch bajek z dzieciństwa, z tego co pamiętam to leciały na tv 4
1. Były to 3 kukiełki które podróżowały kolorowym dużym wozem coś na styl furgonetki, i w środku chyba w silniku- nie wiem, były takie stworki które w każdym odcinku śpiewały piosnkę. Główni bohaterowie odwiedzali dzieci z tego co pamiętam. i jeszcze pamiętam ich wygląd jedna kukiełka była różowa,druga fioletowa a trzecia zielona. Pamiętam jeszcze że żegnały się w charakterystyczny sposób z odwiedzanymi dziećmi.
2. Z drugiej bajki pamiętam tylko tyle że ludzie byli wprowadzeni w stan śpiączki i oni jakby spali w powietrzu i chyba ta bajka to była taka bardziej sci-fi i akcja działa się na jakimś statku kosmicznym.
Z góry dziękuję za pomoc.
Napisano 14 maja 2020 - 22:49
[...]
2. Z drugiej bajki pamiętam tylko tyle że ludzie byli wprowadzeni w stan śpiączki i oni jakby spali w powietrzu i chyba ta bajka to była taka bardziej sci-fi i akcja działa się na jakimś statku kosmicznym.
To drugie to może był "Ulisses 31"
Dzień dobry. Szukam z siostrą bajki animowanej, którą kiedyś oglądaliśmy nagraną na VHS. Jestem rocznik 89 i wtedy miałem z 5-6 lat.
Bajka była o jakiś z tego co pamiętam przypominających bardziej coś ala guminie postaci, których chciał unicestwić jakiś czarny charakter. To był jakiś chyba taki smok, który siedział na swoim tronie w jakiejś jaskini z lawą. No i ten zły charakter miał swoich sługusów, którym rozkazywał odnaleźć i unicestwić te dobre stworzonka. Jedna część dotyczyła chyba jakiejś potyczki tych dobrych postaci z tymi sługusami na jakiejś takiej wyspie, gdzie były pozostałości jakiś machin wojennych, z których te dobre misie chyba coś tam budowały w walce z tymi sługusami. Wstęp do bajki również pamiętam, tzn czołówkę. Te miśki dobre leciały w jakiś bańkach mydlanych w pewnym momencie i potem zaczynała się już bajka.
Było by mi bardzo miło gdyby ktoś skojarzył, albo podał kilka tytułów bym mógł sam posprawdzać.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję z góry.
Nie wiem czy to takie proste, ale skojarzyło mi się z "Troskliwymi misiami"
Użytkownik pshq edytował ten post 14 maja 2020 - 22:53
#868 Gość_Tusia_*
Napisano 14 maja 2020 - 23:23
[...]
2. Z drugiej bajki pamiętam tylko tyle że ludzie byli wprowadzeni w stan śpiączki i oni jakby spali w powietrzu i chyba ta bajka to była taka bardziej sci-fi i akcja działa się na jakimś statku kosmicznym.To drugie to może był "Ulisses 31"
Tak o tę bajkę mi chodziło, dziękuję
#869 Gość_Natka_*
Napisano 16 maja 2020 - 00:52
#870 Gość_Ana_*
Napisano 17 maja 2020 - 18:11
#871 Gość_Prof_*
Napisano 24 maja 2020 - 21:10
Hejka, poszukuje bajki, która w tv leciała w latach 90. Chodzi tam o to, że jest wojna w przyszłości między ludźmi a stworzonymi przez nich super ludźmi. Wydaje mi się, ze określano ich mianem homo sapiens sapiens.
Może Exosquad?
Napisano 02 czerwca 2020 - 23:03
Pytanie bardziej o serial niż o bajkę. Pamiętam, że był transmitowany w telewizji TVP (tak na 90% jestem pewien). Generalnie fabuła polegała na tym, że pewien archeolog został wciągnięty do przeszłości z której nie może się wydostać. Jego dzieci postanawiają go odszukać. Dzięki specjalnej maszynie cofają się w czasie przyjmując role historycznych postaci. Żeby powrócić do obecnych czasów muszą znaleźć przedmiot dzięki któremu się tam dostały i go dotknąć. I ten archeolog miał syna i córkę, ta córka była niepełnosprawna, jeździła na wózku.
@edit znalezione tytuł "W świecie mitów"
Użytkownik Indiger edytował ten post 02 czerwca 2020 - 23:37
#873 Gość_tecoll_*
Napisano 03 czerwca 2020 - 16:50
Witam, poszukuję bajki, którą widziałem kilkanaście lat temu na VHS. Pamiętam z niej niestety bardzo niewiele i wszystkie próby znalezienia tytułu skończyły się fiaskiem Jesteście moją jedyną nadzieją. Pamiętam jedną scenę. Akcja działa się w nocy (podróż samochodem), a później w jakimś w domu, do którego dotarli bohaterowie. Animacja nie jest raczej rysunkowa, choć mogę się mylić. Z rzeczy, których jeszcze nie jestem do końca pewien, to w tym domu na ścianach wisiały ozdoby, w kształcie talerzy, z podobiznami postaci bohaterów (którzy wyglądali swoją drogą dosyć dziwnie). Bardzo liczę na Waszą pomoc!
#874 Gość_anonik_*
Napisano 04 czerwca 2020 - 07:57
tajemniczy sobotowie
#875 Gość_TNT_*
Napisano 05 czerwca 2020 - 22:38
1-zaloga się rozdzieliła i jedni trafili na wyspę z piramidą majów a drudzy na arktyke
2-mechanik z tego statku będąc na Arktyce przedzierał się przez lód ogrzewając statek gorąca woda w rurach przy kadłubie oraz mówił że to jak butelka z gorąca woda.
Szukam tego już kilka lat po forach i innych takich. Pomocy.
Bajka ma stylistykę raczej amerykańska, podobna do sandokana jeśli ktoś kojarzy ale jednak bardziej amerykańska kreska ale nie taka jak Thundercats. Coś bardziej jak o tej myszy na dzikim zachodzie, lub królu rockandrola
#876 Gość_Adrianna_*
Napisano 09 czerwca 2020 - 22:53
Poszukuję bajki mogłabyć z lat 90 pewności nie mam, była o psach latających w statku kosmicznym, jeden pies napewno był zakłuty w kaftan bezpieczeństwa bo był świrniety
#877 Gość_Karolina_*
Napisano 11 czerwca 2020 - 12:56
Cześć,
nie mogę się zarejestrować, a bajek, o które mi chodzi, szukam już rok i zaczynam się wpieniać, jesteście moją ostatnią deską ratunku
Pierwszą z nich jest bajka o króliczku imieniem Pidżej. Pamiętam, że treść tej, którą oglądałam na VHS, dotyczyła Świąt Bożego Narodzenia.
Drugą bajką, a w zasadzie serią bajek, są "Zwariowane historie". Takie było przynajmniej tłumaczenie. To było 4-5 "odcinków". Pamiętam, że w pierwszym z nich była historia rodzica, który musiał nagle gdzieś wylecieć do pracy, pamiętam scenkę, w której dzieciak bawił się przed telewizorem i magnetowid "zjadł" kasetę VHS.
W kolejnym "odcinku" była historia gościa, który lunatykował, a że panowała jakaś okrutna zima - zamarzł. I taka pioseneczka-wyliczanka była, w której dzieci odliczały stopnie Celsjusza.
Jak przez mgłę pamiętam też jakiś odcinek o straży pożarnej i odcinek o szkolnej wycieczce, która wylądowała na pustyni.
Przepraszam, że tak chaotycznie, ale mam zlepki detali i same melodyjki w głowie
Pomóżcie, błagam
#878 Gość_Paulinka_*
Napisano 11 czerwca 2020 - 16:25
Napisano 12 czerwca 2020 - 17:25
Cześć,
nie mogę się zarejestrować, a bajek, o które mi chodzi, szukam już rok i zaczynam się wpieniać, jesteście moją ostatnią deską ratunku
Pierwszą z nich jest bajka o króliczku imieniem Pidżej. Pamiętam, że treść tej, którą oglądałam na VHS, dotyczyła Świąt Bożego Narodzenia.
Drugą bajką, a w zasadzie serią bajek, są "Zwariowane historie". Takie było przynajmniej tłumaczenie. To było 4-5 "odcinków". Pamiętam, że w pierwszym z nich była historia rodzica, który musiał nagle gdzieś wylecieć do pracy, pamiętam scenkę, w której dzieciak bawił się przed telewizorem i magnetowid "zjadł" kasetę VHS.
W kolejnym "odcinku" była historia gościa, który lunatykował, a że panowała jakaś okrutna zima - zamarzł. I taka pioseneczka-wyliczanka była, w której dzieci odliczały stopnie Celsjusza.
Jak przez mgłę pamiętam też jakiś odcinek o straży pożarnej i odcinek o szkolnej wycieczce, która wylądowała na pustyni.
Przepraszam, że tak chaotycznie, ale mam zlepki detali i same melodyjki w głowie
Pomóżcie, błagam
Króliczek P.J. -> http://chomikuj.pl/c... VHS 1/VHS *231
#880 Gość_julka20166_*
Napisano 13 czerwca 2020 - 11:57
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych