Witam, mam w pamięci trzy fragmenty 3 bajek emitowanych w latach 90' nie pamiętam wiele szczegóow ale może ktoś jednak pokojarzy i pomoże mi znalesc tytuly:
1) bajka pelnometrazowa chinska lub japonska. pamietam ,ze fabula krecila się glownie (albo w większosci) wokol psów a raczej jednego mlodego psa. pewnego dnia wraz z innymi szczeniakami ( pamietam , ze szczeniaki byly w roznych kolorach) chyba uciekl z domu i swietnie sie bawil a szukala go jego mama -duza biala suczka. pamietam bardo smutny koniec kiedy ta mama-suczka wycienczona i chora chyba w koncu umiera a ten szczeniak widzi to. niestety nic wiecej nie pamiętam.
2.) druga bajkę kojarze z jednej jedynej sceny a bardziej z okladki kasety vhs. opowiadala ona o malym chlopcu, ktorego rodzice giną w katastrofie morskiej na statku a jego przed utonięciem (chyba) ratuje taki duży różowy smok morski (raczej płci żeńskiej) z okladki pamiętam , ze jedna z postaci byla tez jaka syrenka.
3. trzecia bajka to byl raczej serial, tez chyba anime. niestety pamietam tylko tyle, ze byly tam takie ladne (biale?) kosmiczne postacie ktore z jakiegos powodu zapadly w sen lub śpiączkę i przebywaly dosc licznie w jakis pomieszczeniu śpięc ulozone w pionie ( na stojąco) a inne postacie probowaly je chyba wybudzic. pamietam ,ze posatcie te byly dosc ladne i kojarzy mi sie wlasnie , ze jasne lub biale.
wiem, ze to niewiele szczegołów ale czytajac to forum mam cien nadziei, ze ktos zna moze choc jedna z tych bajek Pozdrawiam!