Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie wiesz jak nazywała się jakaś bajka ? Pisz !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1314 odpowiedzi w tym temacie

#621 Gość_Agnieszka_*

Gość_Agnieszka_*
  • Gość

Napisano 30 grudnia 2017 - 00:23

Witam, mam w pamięci trzy fragmenty 3 bajek emitowanych w latach 90' nie pamiętam wiele szczegóow ale może ktoś jednak pokojarzy i pomoże mi znalesc tytuly:

1) bajka pelnometrazowa chinska lub japonska. pamietam ,ze fabula krecila się glownie (albo w większosci) wokol psów a raczej jednego mlodego psa. pewnego dnia wraz z innymi szczeniakami ( pamietam , ze szczeniaki byly w roznych kolorach) chyba uciekl z domu i swietnie sie bawil a szukala go jego mama -duza biala suczka. pamietam bardo smutny koniec kiedy ta mama-suczka wycienczona i chora chyba w koncu umiera a ten szczeniak widzi to. niestety nic wiecej nie pamiętam.

2.) druga bajkę kojarze z jednej jedynej sceny a bardziej z okladki kasety vhs. opowiadala ona o malym chlopcu, ktorego rodzice giną w katastrofie morskiej na statku a jego przed utonięciem (chyba) ratuje taki duży różowy smok morski (raczej płci żeńskiej) z okladki pamiętam , ze jedna z postaci byla tez jaka syrenka.

3. trzecia bajka to byl raczej serial, tez chyba anime. niestety pamietam tylko tyle, ze byly tam takie ladne (biale?) kosmiczne postacie ktore z jakiegos powodu zapadly w sen lub śpiączkę i przebywaly dosc licznie w jakis pomieszczeniu śpięc ulozone w pionie ( na stojąco) a inne postacie probowaly je chyba wybudzic. pamietam ,ze posatcie te byly dosc ladne i kojarzy mi sie wlasnie , ze jasne lub biale. 

wiem, ze to niewiele szczegołów ale czytajac to forum mam cien nadziei, ze ktos zna moze choc jedna z tych bajek :) Pozdrawiam!

• 0

#622 Gość_Gość_*

Gość_Gość_*
  • Gość

Napisano 30 grudnia 2017 - 14:35

Hej, Szukam bajki, którą oglądałam dawno temu. Nie wiem czy to była bajka dla dzieci czy dla starszych. Wiem że akcja miała miejsce w okresie Bożego Narodzenia. Jakiś chłopak (chyba około 20 lat)  miał problemy z prawem,  był w sądzie i jakiś dziadek powiedział, że weźmie go do siebie na święta. Pamiętam, ze później tego dziadka podali do sądu i ten chłopka go bronił. Wiem też, że te dziadek jechał samochodem z jego żona/siostra i ona leżała na tylnich siedzeniach i była zapięta trzema pasami. I była w tej bajce też postać pewnej pani która miała 3 piersi.

Szukam tej bajki od dawna i nie mogę nigdzie znaleźć.

• 0

#623 Gość_Justyna_*

Gość_Justyna_*
  • Gość

Napisano 03 stycznia 2018 - 13:19

Witam :) Szukam bajki o 3 dziewczynach które za pomocą medalionów ( broszka ) przemieniały się.  Pamiętam że jeden z kształtów to serce i jedna z bohaterek miała kolor różowy lub fioletowy. Chyba jedna z nich miała na imię Stella ale mogę sie mylić :( Przepraszam że tylko tyle ale tylko takie przebłyski bajki mam :(

• 0

#624 Gość_sharlootka_*

Gość_sharlootka_*
  • Gość

Napisano 03 stycznia 2018 - 21:22

Witam!
Jak byłam mniejsza, jakieś 10 lat temu leciała bardzo fajna kreskówka. Była tam rodzina która miała jakieś moce, ojciec i matka mieli syna i córkę. Syn jeśli pamiętam był nastolatkiem a córka małym dzieckiem które teoretycznie powinno uczyć się mówić a mówiło jak dorosły. Pamiętam trzy urywki z tej kreskówki

1) w czołówce syn opowiadał o swojej rodzinie dodając że oni mają moce a on nie, czołówka kończyła się jak syn wychodził z domu a rodzice z córką wnieśli się w powietrze.

2) W jednym z odcinków była telewizja u tej rodziny w domu. Córka miała zająć się telewizją by ich sekret nie wyszedł na światło dzienne, nie mogła nic powiedzieć więc udawała że mówi, wiecie gaworzy jak małe dziecko

3) był taki odcinek że w mieście szalała roślinność i że pnącza złapały przyjaciółkę i syna a ten nie wiedział co zrobić.

• 0

#625 sharlootka

sharlootka

Nowy

• Members
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 03 stycznia 2018 - 21:25

Witam!
Jak byłam mniejsza, jakieś 10 lat temu leciała bardzo fajna kreskówka. Była tam rodzina która miała jakieś moce, ojciec i matka mieli syna i córkę. Syn jeśli pamiętam był nastolatkiem a córka małym dzieckiem które teoretycznie powinno uczyć się mówić a mówiło jak dorosły. Pamiętam trzy urywki z tej kreskówki

1) w czołówce syn opowiadał o swojej rodzinie dodając że oni mają moce a on nie, czołówka kończyła się jak syn wychodził z domu a rodzice z córką wnieśli się w powietrze.

2) W jednym z odcinków była telewizja u tej rodziny w domu. Córka miała zająć się telewizją by ich sekret nie wyszedł na światło dzienne, nie mogła nic powiedzieć więc udawała że mówi, wiecie gaworzy jak małe dziecko

3) był taki odcinek że w mieście szalała roślinność i że pnącza złapały przyjaciółkę i syna a ten nie wiedział co zrobić.

• 0

#626 czerep

czerep

Dobry Qmpel

• Members
  • PipPipPipPipPip
  • 261 postów

Napisano 03 stycznia 2018 - 22:11

Normalny Norman.

• 0

#627 czerep

czerep

Dobry Qmpel

• Members
  • PipPipPipPipPip
  • 261 postów

Napisano 03 stycznia 2018 - 22:12

Hej, Szukam bajki, którą oglądałam dawno temu. Nie wiem czy to była bajka dla dzieci czy dla starszych. Wiem że akcja miała miejsce w okresie Bożego Narodzenia. Jakiś chłopak (chyba około 20 lat)  miał problemy z prawem,  był w sądzie i jakiś dziadek powiedział, że weźmie go do siebie na święta. Pamiętam, ze później tego dziadka podali do sądu i ten chłopka go bronił. Wiem też, że te dziadek jechał samochodem z jego żona/siostra i ona leżała na tylnich siedzeniach i była zapięta trzema pasami. I była w tej bajce też postać pewnej pani która miała 3 piersi.

Szukam tej bajki od dawna i nie mogę nigdzie znaleźć.

Osiem szalonych nocy.

Witam :) Szukam bajki o 3 dziewczynach które za pomocą medalionów ( broszka ) przemieniały się.  Pamiętam że jeden z kształtów to serce i jedna z bohaterek miała kolor różowy lub fioletowy. Chyba jedna z nich miała na imię Stella ale mogę sie mylić :( Przepraszam że tylko tyle ale tylko takie przebłyski bajki mam :(

Lolirock.

• 0

#628 Gość_Irmaaa_*

Gość_Irmaaa_*
  • Gość

Napisano 05 stycznia 2018 - 00:55

A kojarzycie taka bajkę o rudowlosym czerwonowlosym chłopcu neandeetalczyku który miał jakieś tam przygody ewentualnie niektóre odcinki były o tym ze mamut soe przeniósł chyba w czasie do teraźniejszości i tylko opowiada historię tego chłopca ówczesnym dzieciom. Coś mi sie kojarzy jego imię jako Croc. Grock
  • 0

#629 Gość_Acer_*

Gość_Acer_*
  • Gość

Napisano 05 stycznia 2018 - 16:18

Witam poszukuje bajki o pingwinach ż pewnością było to w latach 90 o mały pingwinów który oddalił się od swojej rodziny . Płyną na krze i znalazł się za jakąś góra. W tej bajce było też coś o królewskich pingwinach które charakteryzował się innym wyglądem i były chyba zarozumiali :)
Kolejna bajka była o małym zielonym smoku który był w jajku znaczącym po całym domu i w końcu wyskoczył na podwórko i tam opuścił skorupka i dalej nic już nie pamiętam. Wiem że na 100 nigdy w tv nie widziałam tych bajek
  • 0

#630 Robert

Robert

Bajkowy Nałogowiec

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1 277 postów

Napisano 05 stycznia 2018 - 16:37

Witam poszukuje bajki o pingwinach ż pewnością było to w latach 90 o mały pingwinów który oddalił się od swojej rodziny . Płyną na krze i znalazł się za jakąś góra. W tej bajce było też coś o królewskich pingwinach które charakteryzował się innym wyglądem i były chyba zarozumiali :)
Kolejna bajka była o małym zielonym smoku który był w jajku znaczącym po całym domu i w końcu wyskoczył na podwórko i tam opuścił skorupka i dalej nic już nie pamiętam. Wiem że na 100 nigdy w tv nie widziałam tych bajek

ta pierwsza to może być: Zakochany Pingwin, tu możesz sprawdzić czy na pewno -> http://forum.bajki-t...5661#entry99345

• 0

#631 Gość_Filip_*

Gość_Filip_*
  • Gość

Napisano 07 stycznia 2018 - 01:30

Witam,
Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie bajka z dzecinstwa. Mam tylko przebłyski, ale może ktoś skojarzy.
W bajce była chata baby jagi ma kurzej łapie, zdaje się, ze był jakiś kolczasty las. Na końcu zła królowa zamieniła się w smoczycę, którą ostatecznie pokonano. Czy komuś coś to mówi?
  • 0

#632 Gość_Filip_*

Gość_Filip_*
  • Gość

Napisano 07 stycznia 2018 - 01:32

Dodam jeszcze, ze bajkę oglądałem na kasecie, a nie czytałem :)
  • 0

#633 Daguchna

Daguchna

Gaduła

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 462 postów

Napisano 09 stycznia 2018 - 23:23

Witam, mam w pamięci trzy fragmenty 3 bajek emitowanych w latach 90' nie pamiętam wiele szczegóow ale może ktoś jednak pokojarzy i pomoże mi znalesc tytuly:

1) bajka pelnometrazowa chinska lub japonska. pamietam ,ze fabula krecila się glownie (albo w większosci) wokol psów a raczej jednego mlodego psa. pewnego dnia wraz z innymi szczeniakami ( pamietam , ze szczeniaki byly w roznych kolorach) chyba uciekl z domu i swietnie sie bawil a szukala go jego mama -duza biala suczka. pamietam bardo smutny koniec kiedy ta mama-suczka wycienczona i chora chyba w koncu umiera a ten szczeniak widzi to. niestety nic wiecej nie pamiętam.

2.) druga bajkę kojarze z jednej jedynej sceny a bardziej z okladki kasety vhs. opowiadala ona o malym chlopcu, ktorego rodzice giną w katastrofie morskiej na statku a jego przed utonięciem (chyba) ratuje taki duży różowy smok morski (raczej płci żeńskiej) z okladki pamiętam , ze jedna z postaci byla tez jaka syrenka.

3. trzecia bajka to byl raczej serial, tez chyba anime. niestety pamietam tylko tyle, ze byly tam takie ladne (biale?) kosmiczne postacie ktore z jakiegos powodu zapadly w sen lub śpiączkę i przebywaly dosc licznie w jakis pomieszczeniu śpięc ulozone w pionie ( na stojąco) a inne postacie probowaly je chyba wybudzic. pamietam ,ze posatcie te byly dosc ladne i kojarzy mi sie wlasnie , ze jasne lub biale. 

wiem, ze to niewiele szczegołów ale czytajac to forum mam cien nadziei, ze ktos zna moze choc jedna z tych bajek :) Pozdrawiam!

2. Różowy smok Serendipity, 3. najpewniej Ulisses. Nie poznaję niestety jedynki (między nami mówiąc trochę się dziwię, że u nas przeszedł film z takim anty happy-endem ;) )

• 0

#634 Gość_Bogumił_*

Gość_Bogumił_*
  • Gość

Napisano 13 stycznia 2018 - 09:44

Witam, 

Od paru lat szukam bajki, którą oglądałem na VHS w latach 90`tych.

Pamiętam ją jak przez mgłę, ale wiem że bardzo mi się podobała :).  Jakis łebski doktorek wynalazł wehikuł czasu i przeniósł sie z dziećmi  (lub same dzieci nie pamiętam)   do czasów prechistorycznych.   Bardzo ładna bajka :):)

Może ktoś z Was pamięta

dziękuję

• 0

#635 Robert

Robert

Bajkowy Nałogowiec

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1 277 postów

Napisano 13 stycznia 2018 - 13:15

Witam, 

Od paru lat szukam bajki, którą oglądałem na VHS w latach 90`tych.

Pamiętam ją jak przez mgłę, ale wiem że bardzo mi się podobała :).  Jakis łebski doktorek wynalazł wehikuł czasu i przeniósł sie z dziećmi  (lub same dzieci nie pamiętam)   do czasów prechistorycznych.   Bardzo ładna bajka :):)

Może ktoś z Was pamięta

dziękuję

Była taka scenka w filmie "Opowieść o dinozaurach" -> http://forum.bajki-t...4161#entry98421

• 0

#636 Majronek

Majronek

Nowy

• Members
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 19 stycznia 2018 - 23:28

Witam. Kilkanaście lat temu oglądałem bajkę, serial. Byla o grupie znajomych, która zmieniała się w dinozaury. Proszę o pomoc
  • 0

#637 Gość_Adam_*

Gość_Adam_*
  • Gość

Napisano 28 stycznia 2018 - 14:11

Witam poszukuje 3 bajek mało znanych ogladanych raczej na vhs 1 bajka o psie o długiej sierści ,dwojka dzieci chlopiec i dziewczynka którzy zasypiają i lecą na ksieżyc a tam poznaja szopa u sa tam złe stwożenia z dużymi nosami .
2 bajka jest o różowym smoku wodnym gdziesz na jakiejś wyspie poznaje jakies dzieci .
3 bajka jest otrolach ograch którym lecialy gile z nosa i był tam chlopiec
  • 0

#638 Cyril Sneer

Cyril Sneer

Przyjaciel

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 371 postów

Napisano 28 stycznia 2018 - 16:00

"bajka o psie o długiej sierści ,dwojka dzieci chlopiec i dziewczynka którzy zasypiają i lecą na ksieżyc a tam poznaja szopa u sa tam złe stwożenia z dużymi nosami . " to raczej The Raccoons and The Lost Star ;)

• 0

#639 Gość_Adam_*

Gość_Adam_*
  • Gość

Napisano 28 stycznia 2018 - 16:50

Super dzieki to ta bajka 😁 kurczę szukalem jej ze 3lata 😁 dzięki .
A ta trzecia bajka to https://m.youtube.co...h?v=lkdEmnv2egY
  • 0

#640 Gość_Adam_*

Gość_Adam_*
  • Gość

Napisano 28 stycznia 2018 - 17:02

A może ma ktoś link na ten The Raccoons and The Lost Star z lektorem
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Google (2)
Copyright © 2025 logo forum bajki-tv.com