Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie wiesz jak nazywała się jakaś bajka ? Pisz !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1314 odpowiedzi w tym temacie

#601 Draconis

Draconis

Gaduła

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 584 postów

Napisano 05 listopada 2017 - 15:55

Cześć, szukam bajki chyba japonska, były w niej wilki i dziki, pamiętam fragment w którym jakieś robaki wychodziły z skóry dzika a chłopiec próbował je zetrzec, bajka była emitowana chyba w latach 2005-2007. Zna ktoś tytuł?

Być może chodzi o "Księżniczkę Mononoke"

https://www.youtube....h?v=XKSyfeSA-jk

• 0

#602 Daguchna

Daguchna

Gaduła

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 462 postów

Napisano 10 listopada 2017 - 02:35

Dobra. Zazwyczaj rozwiązuję zagadki w tym temacie, dzisiaj to ja przynoszę zagadkę xD

Wieczorynka z okolic 2001-2002 roku. Krótkometrażowe animacje rosyjskie/radzieckie, rysowane w realistycznym stylu. Opowiadane chyba wierszem, na pewno w polskiej wersji piękne czytał to wszystko Wojciech Wysocki. Każdy filmik był o czymś innym, zapamiętałam fragment z odcinka zatytułowanego "Zabawa w dorosłość" - dziewczynki bawią się lalkami i rozmawiają o nich niczym mamy o dzieciach, jedna z dziewczynek zamiast lalki ma owiniętego w pieluszki kota, który oczywiście ucieka, co koleżanka komentuje słowami: "Widzę, że syneczek ruchliwy!" czy coś w tym stylu :D

Oddaję rentę królewny za tytuł, pół królestwa dorzucam za nagrania.

• 0

#603 Gość_Agata_*

Gość_Agata_*
  • Gość

Napisano 12 listopada 2017 - 19:50

Hej :) Może ktoś jeszcze to przeczyta. Poszukuję bajki z której pamiętam tylko suma, który na koniec odcinka mówił rymem. Wiem że to niewiele szczegółów ale może jest ktoś kto może mi pomóc.
  • 0

#604 Gość_Ola_*

Gość_Ola_*
  • Gość

Napisano 13 listopada 2017 - 11:23

Hej :) szukam bajki, leciała na tv polonia. Postacie miały długie niebieskie włosy jakby z wodorostów i zieloną skórę (lub na odwrót). Były to nimfy albo wodniki (ale nie był to wodnik Szuwarek). Najprawdopodobniej głównymi bohaterami było dwóch osobników płci męskiej i jeden żeńskiej. Wszystko było w takich zamglonych kolorach, Głównie niebieskim i zielonym. Była psychodeliczna muzyka przypominająca harfy czy cymbałki.  Bajka prawdopodobnie produkcji polskiej, czeskiej, lub slowackiej. Akcja toczyła się w okolicach stawu, szuwarów.

• 0

#605 Gość_Łuki_*

Gość_Łuki_*
  • Gość

Napisano 14 listopada 2017 - 07:25

Witam od jakis paru miesiecy sie zastanawiam co ty była za bajka ...  było to chyba po ali i asie zawsze i tam były jakies stwory  z szafki (coś mi mówi szafiki) ten był jakiś taki na czarno ubrany typek w takim chyba zegarze  nie moge tego nigdzie znaleść ...

• 0

#606 Gość_Dominik_*

Gość_Dominik_*
  • Gość

Napisano 16 listopada 2017 - 21:54

Witam, poszukuje starej bajki w której została użyta kompozycja 'Tańca cukrowej WIeszczki'. Wiem, ze to byla bajka świąteczna i muzyka leciała kiedy lektor opowiadał opowieść, pamietam też ze była tam jakaś opuszczona fabryka zabawek. Ogólnie był tam motyw świąteczny. Pamietam też, że było tam rozbite lekko okno. Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc w odnalezieniu!

• 0

#607 Gość_Jin_*

Gość_Jin_*
  • Gość

Napisano 16 listopada 2017 - 23:20

Hej,

Szukam pewnej bajki, z roku może 2005, może trochę dalej. Mało co z niej pamiętam, ale chyba główna postać, była syreną albo potrafiła się w nią zmienić, niebieskie włosy prawdopodobnie, oczy tak samo. Szukała jakiegoś kryształu, jeszcze była zła postać, nie wiem jak to opisać, wyglądała trochę jak Groot ze Strażników Galaktyki, w sensie trochę "drzewiasta" W jednym odcinku znalazła klejnot, pamiętam że trzymając go powiedziała coś w stylu "czuję jego moc". Błagam pomóżcie, niezwykle ważne!

• 0

#608 Gość_uljanow_*

Gość_uljanow_*
  • Gość

Napisano 22 listopada 2017 - 14:23

Witam wszystkich. Poszukuję starego serialu animowanego wydanego z Polsce na VHSie w latach 90tych. Bajka opowiada historię trojka misiów (z tego co pamiętam, choć mogły być to inne podobne 'stworzenia'). Każdy z odcinków opowiadał inna historię, jednak wspólna cecha była taka, że jeden z tych głównych bohaterów ('misiów')był bardzo inteligentny i w każdym z epizodów rozwiązywał dzięki temu jakiś problem. Pozostałe 2 misie był raczej średnio rozgarnięte. Oglądałem to w dzieciństwie, jednak zapamiętałem kilka szczegółów z poszczególnych odcinków:
- w jednym z odcinków pojawia się wątek zderzenia dwóch statków płynących obok siebie, ten mądry miś wyjaśnia to za pomocą kartek, że gdy wiatr zawieje między statkami to wtedy przyciągają się one do siebie i następuje zderzenie, dlatego nie moga pływac koło siebie
- w innym odcinku gasi płonącą łąkę za pomocą drugiego pożaru pod wiatr, wtedy 2 pożary zdławiają sie nawzajem
- w jednym z odcinków wyjeżdżają do innego miasta (na zimową olimpiadę?) i tylko 1 miś przestawia zegarek na czas lokalny. Potem są zawody i na końcu miś zapala znicz olimpijski za pomocą dużej soczewki zrobionej z tafli lodu.
- w jednym z odcinków była walka boskerska i walczyła ośmiornica która w czasie walki ukradkiem odgryzła sobie mackę żeby wygrać przez dyskwalifikację przeciwnika, ale miś to odkrył.
Nie wiem czy zapamiętałem wszystkie szczegóły, ale bardzo chciałbym tę bajkę odnaleźć i puścić ją dzieciom, gdyż była bardzo pouczająca (ten jeden miś to był taki kreskówkowy macgyver). Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki i pomoc

• 0

#609 Gość_mmg_*

Gość_mmg_*
  • Gość

Napisano 24 listopada 2017 - 00:16

hej, kojarzycie bajkę o krainie kolorowych stworków (chyba smoki), nie animowana. jeden mędrzec, do którego wszystkie smoki przychodziły po radę, a on wtedy mówił "magiczny oddech/smoczy oddech" i robiła się mgła?? lata chyba ok 95-97, wieczorynka na tvp

• 0

#610 Gość_Jakub_*

Gość_Jakub_*
  • Gość

Napisano 25 listopada 2017 - 22:16

Witam!

Poszukuję tytułu bajki, której akcja działa się w kosmosie i opowiadała o  załodze statku kosmicznego, która chciała powrócić do domu ponieważ wpadła do czarnej dziury. A ich statek miał kształt pierścienia. W załodze był dzieciak, chyba syn kapitana. bajka Chyba była emitowana na TV 4

• 0

#611 Gość_Ola_*

Gość_Ola_*
  • Gość

Napisano 28 listopada 2017 - 19:47

Hej,

szukam bajki, prawdopodobnie z lat 90 lub 2000, 3 postaci chłopak z nadprzyrodzonymi zdolnościami (w jednym z odcinków miał palce na całym ciele), dziewczyna (chyba łysa) z blond kitką oraz dinozaur w zbroi, robotyranozaur coś w tym stylu. Kojarzycie?

• 0

#612 Gość_DK_*

Gość_DK_*
  • Gość

Napisano 05 grudnia 2017 - 15:30

Witam,

Nie pamietam czy to byly odcinki czy caly film ale szukam starej bajki w ktorej wszystkie postacie byly zwierzetami. 

Zyly i mialy tunele pod ziemia, tak mi sie wydaje ze to byly krety.

Jedna z tych postaci to byla 'starsza pani' , i ta starsza pani miala spizarnie.

Pamietam byl chyba odcinek czy czesc filmu, i zaczela sie zima, i pamietam jak ten glowy bohater kret odkopywal wejsce po tym jak mu zasniezylo. 

Pamietam cos ze mialy te postacie lampiony, i bylo tez cos takiego ze w pewnym momencie poszukiwali chyba glownego tego bohatera (krecika) sie chyba zgubil a zima nadochodzila wiec byli przerazeni co sie z nim stalo czy cos takiego. 

Tak najbaridziej to ja pamietam te zwierzeta, tunele, i ta spizarnie. Nie moge sobie nic wiecej przypomniec.

• 0

#613 Gość_karol_*

Gość_karol_*
  • Gość

Napisano 05 grudnia 2017 - 20:11

Witam, szukam starej bajki, która mialem na kasecie ale nie mogę sobie przypomnieć nazwy. Bajka była bodajże o wilkach(?), które miały takie maszyny, którymi jeździly. Pamiętam, że był tam chyba śnieżny krajobraz, byli tam też ludzie. Te wilki chyba porwały jakąs dziewczynkę. W sumie tylko tyle pamiętam. Z góry dzięki za pomoc!

• 0

#614 Gość_Oski_*

Gość_Oski_*
  • Gość

Napisano 10 grudnia 2017 - 09:34

Witam, szukam bajki (prawdopodobnie leciała na teletoon+) polegała ona na strzelaniu z takich specjalnych piatoletów małymi stworkami które podczas lotu zmieniały się w ich silniejsze wersje. Był tam też zły koleś który przemieniał te stworki w ich złe wersje
  • 0

#615 czerep

czerep

Dobry Qmpel

• Members
  • PipPipPipPipPip
  • 260 postów

Napisano 10 grudnia 2017 - 10:08

Slugterra.

• 0

#616 Gość_Ricardo_*

Gość_Ricardo_*
  • Gość

Napisano 10 grudnia 2017 - 11:38

Dzień dobry!

Szukam tytułu bajki lub bajek, które wydane były na VHS. Co mogę powiedzieć o zawartości? Na początku była reklama "Dzielnego małego tostera", później była bajka o chłopcu, nad którym pastwiła się dziwna postać i śmiała się z malca. Byli też jacyś rycerze na grubych koniach, którzy jechali w stronę zamku. Znów pojawił się czarny charakter, który liczył monety i cieszył się z niepowodzeń bohaterów.  Kojarzę, że na kasecie był też motyw włamania do domu pewnego starszego małżeństwa. Złodziej miał jakiś rewolwer. Parę uratował pies. Bardzo bałem się tych bajek, bo były dziwne i do tej pory zastanawiam się czy to była jedna fabuła czy kilka odrębnych bajek. Lektorem był pan Janusz Kozieł lub Stanisław Olejniczak. Tak przynajmniej mi się wydaje.

• 0

#617 Gość_Kama_*

Gość_Kama_*
  • Gość

Napisano 13 grudnia 2017 - 00:33

Jak się nazywała ta bajka co były takie stworzenia i one cały czas umierały i była smierć z wanną marmurową i jakaś wieża i taki gość co miał parasolkę i przewidywał pogodę? Z góry dzięki za odp
  • 0

#618 Gość_Piotr_*

Gość_Piotr_*
  • Gość

Napisano 16 grudnia 2017 - 13:19

Wie ktoś jak nazywała się bajka w której grali w grę i potem przenosili się do jakiegoś miejsca gdzie toczyli pojedynki każdy miał kilka swoich potworów i wchodził jakby w ich skórę i walczył.Przenosili się dzięki takim czerwonym "telefonom".Główny bohater miał takiego zielonego potwora z czarnymi stojącymi włosami.Prosze o odpowiedź jeśli ktoś pamięta tą bajkę.
  • 0

#619 Gość_Incognito_*

Gość_Incognito_*
  • Gość

Napisano 21 grudnia 2017 - 13:32

Witam szukam bajki japońskiej,chińskiej na pewno azjatyckiej,nigdzie nie mogę jej znaleźć,leciała chyba na jetix ok 2003-2006r.W tej bajce miecze samurajskie (chyba nie tylko) miały w sobie jakieś dusze wojowników przy walce im pomagali czy jakoś tak,pamiętam ze było dwóch głównych bohaterów jeden zły a drugi dobry ten zły miał na plecach tatuaż yin i yang (znak równowagi) miał czarne włosy,a ten dobry pamiętam ze jego duch to był taki biały samuraj częściowo z czerwoną zbroja , POMOCY!!
  • 0

#620 Gość_Gość_*

Gość_Gość_*
  • Gość

Napisano 22 grudnia 2017 - 13:33

Witam szukam bajki japońskiej,chińskiej na pewno azjatyckiej,nigdzie nie mogę jej znaleźć,leciała chyba na jetix ok 2003-2006r.W tej bajce miecze samurajskie (chyba nie tylko) miały w sobie jakieś dusze wojowników przy walce im pomagali czy jakoś tak,pamiętam ze było dwóch głównych bohaterów jeden zły a drugi dobry ten zły miał na plecach tatuaż yin i yang (znak równowagi) miał czarne włosy,a ten dobry pamiętam ze jego duch to był taki biały samuraj częściowo z czerwoną zbroja , POMOCY!!

To był chyba "Król Szamanów"
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Copyright © 2024 logo forum bajki-tv.com