Witam, otóż poszukuje pewnych bajek.
Pierwszej - świątecznej, bożonarodzeniowej. Oglądałam ją kilka lat temu na płycie. Opowiadała ona o 5 stworkach, jednak nie dam sobie głowy uciąć za ich liczbę. Z tego co pamiętam przypominały one bałwany/stworki z roztopionego lodu, jakoś tak (były zarówno płci żeńskiej i męskiej; trudno powiedzieć, ale w wieku dziecięcym). Akcja dzieje się w jakiejś świątecznej krainie, stworki sprzątają przed Bożym Narodzeniem, zbierają jagody lub jakieś tam inne owoce uzbierane w magazynie, które do czegoś są im potrzebne. Chyba była tam maszyna do robienia tych, że owoców. Jest również w tej bajce jakaś zła królowa lodu ewentualnie śniegu (przypominająca z wyglądu właśnie te stworki), która mieszka w jakiejś mrocznej jaskini, możliwe, że miała swoją własną nazwę. Pamiętam też ,że była scena w której te stworki będące chyba przy ognisku lub mające rozpalić je w jakimś lesie(w drodze do tej jaskini, bo chyba ta królowa porwała jednego z tych bohaterów) i któraś postać z tych stworków miała iść nazbierać patyki do ogniska. Dodatkowo pamiętam scenę, że jeden stworek zaplątał się w światełka dekorując choinkę oraz to, że na samym końcu bajki najmłodszy stworek (dziewczynka) postawiła gwiazdkę na choince. Możliwe też, że te wszystkie "stworki" były rodzeństwem. Nie mam pojęcia czy bajka jest polska czy angielska ,bowiem melodia przypomniała mi piosenkę Jest Taki Dzień ,tylko jakby w ang. wersji lub po prostu była to sama melodia. Czas trwania ok. 30-50 min.
Drugiej - prequela "Króla Lwa I". Z tego filmu pamiętam głównie "obrazy/ filmy" (pewnie z tego względu, że jestem wzrokowcem) i jedym z tych ujęć była scena stającej w ogniu zmarłej już postaci ojca Mufasy oraz Skazy, gdy byli oni mali, a ich matka wtedy jeszcze żyła. Akcja tego filmu animowanego opierała się głównie na kłótni Mufasy ze Skazą. Trudno mi coś więcej powiedzieć, bo oglądałam ten film mając 3 lata* (wierzcie mi na słowo: nie zmyśliłam sobie tego. Nawet pamiętam jak długo prosiłam mamę, aby mi puściła jakąś bajkę, którą była ta)
Szukałam tego filmu albo chociaż tytuły w calutkim necie (nawet ang stronach) i nie znalazłam, jedynie opowiadania. Niestety kasety tej już nie mam. Wiecie może gdzie mogę obejrzeć ten film?Lub jaki jest jego tytuł!
Proszę pomóżcie
Pozdrawiam