Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie wiesz jak nazywała się jakaś bajka ? Pisz !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1314 odpowiedzi w tym temacie

#541 czerep

czerep

Dobry Qmpel

• Members
  • PipPipPipPipPip
  • 260 postów

Napisano 24 kwietnia 2017 - 09:05

Witam
Oglądałem kiedyś bajkę(chyba anime) o grupie dzieciaków mających kryształy z których mogli wzywać potwory do pomocy z tego co pamiętam krychtały nazywały się chyba anumity a jeden z dzieciaków miał żółwia za potwora w krysztale występował tam również biało brody starzec ze smokiem prosze o podanie tytółu tego serialu leciał on prawdopodobnie na cartoon network lub jetix

Magi-Nation.

• 0

#542 Gość_Marcin87_*

Gość_Marcin87_*
  • Gość

Napisano 27 kwietnia 2017 - 22:42

Witajcie od dłuższego czasu szukam tytułu bajki (być może japońska), którą oglądałem za dzieciaka (5-6 latek) na wypożyczonej kasecie VHS.
Z tego co pamiętam to fabuła opowiadała o zwierzętach żyjących w jakimś mieście a konkretnie o losach małego osieroconego białego pieska (szczeniaka). Później okazywało się jednak, że jego matka go odnalazła, docierając do niego ostatkiem sił, ale ten nie mógł jej rozpoznać. Bajka kończyła się śmiercią matki pieska, która utonęła w rzece.
Przepraszam, za bardzo lakoniczny opis, ale wspomnienia są jak przez mgłę. Może ktoś z was to lepiej pamięta?

• 0

#543 Gość_Patrycja_*

Gość_Patrycja_*
  • Gość

Napisano 02 maja 2017 - 15:57

To wie ktoś jak naxywa się bajka o małej dziewczynce której rodzice przypadkowo wyrzucili coś do śmieci ale śmieciarka zawiozła to na wysypisko śmieci.
  • 0

#544 Gość_Niernen_*

Gość_Niernen_*
  • Gość

Napisano 02 maja 2017 - 19:32

Witam, 
Poszukuję bajki na prośbę znajomej. Film pełnometrażowy sprzed na pewno 10ciu lat, o czasach greckich bogów, gdzie głównym bohaterem był syn Posejdona, "który uciekł z domu, spotkał czerwonowłosą dziewczynę, która czciła boga złodziei i chyba sama była złodziejem. Dziewczyna była szantażowana przez Hadesa, by wykradła trójząb. Główny bohater miał jakieś 14-16 lat niebieskie oczy i włosy". Tak przynajmniej zostało mi to wyjaśnione i pomimo poszukiwań, sama nie potrafiłam ani nic takiego sobie przypomnieć, ani znaleźć tego w internecie.
Może ktoś coś takiego pamięta?

Może Percy Jackson?

Nie mówię o filmie, a o bajce. Nie wspominając o tym, że Parcy, z tego, co pamiętam, nie miał niebieskich włosów, nie mówiąc o tym, że Hades nikogo tam nie szantażował. Bajka powstała na pewno przed 2000 rokiem.

To "Obrońca Olimpu" ;)
  • 0

#545 Gość_Niernen_*

Gość_Niernen_*
  • Gość

Napisano 02 maja 2017 - 19:37

Cześć!
Szukam bajki o dziewczynie/kobiecie ktora walczyła mieczem przeciw jakims siłom zła. Miala ciemne włosy i konia. Był też tam jakiś mężczyzna,chyba książę. Bardzo możliwe że ona też była księżniczką. Zaznaczam że to _nie_ Mulan ;)
  • 0

#546 Gość_Niernen_*

Gość_Niernen_*
  • Gość

Napisano 02 maja 2017 - 19:41

Szukam kreskówki która leciała jak dobrze pamiętam w 2010-2013 w tych latach na Disney XD. (chyba na Disney XD,ale najprawdopodobniej)
Kreskówka ta była podobna do bakugan tylko te potworki były mniejsze.
Na samym początku w 1 odcinku główny bohater skończył 18 lat i mógł wreszcie otworzyć list od swojego ojca.Była w nim napisana informacja o tym jak dostać się do innej krainy (musiał wejść do ścieków i z tam tąd zjechał do tej krainy chyba windo lub coś w tym stylu) w której żyją inni ludzie (lub podobny gatunek człowieka) oraz wśród nich są potworki,stworki które walczyły za swoich właścicieli. Poznał on swoich późniejszych przyjaciół na walce. Dostał on takie małe stworki które po wystrzeleniu lub coś w tym stylu śmierdziały.

Pamiętam tylko tyle i nie wiem czy było to dokładnie tak,ale coś w tym stylu.
Z góry dziękuje za pomoc.

Ponawiam prośbę. Pilnie jej szukam.

Ponownie powtarzam prośbę.

To "Slugterra"
  • 0

#547 Gość_Niernen_*

Gość_Niernen_*
  • Gość

Napisano 02 maja 2017 - 19:44

Szukam kreskówki która leciała jak dobrze pamiętam w 2010-2013 w tych latach na Disney XD. (chyba na Disney XD,ale najprawdopodobniej)
Kreskówka ta była podobna do bakugan tylko te potworki były mniejsze.
Na samym początku w 1 odcinku główny bohater skończył 18 lat i mógł wreszcie otworzyć list od swojego ojca.Była w nim napisana informacja o tym jak dostać się do innej krainy (musiał wejść do ścieków i z tam tąd zjechał do tej krainy chyba windo lub coś w tym stylu) w której żyją inni ludzie (lub podobny gatunek człowieka) oraz wśród nich są potworki,stworki które walczyły za swoich właścicieli. Poznał on swoich późniejszych przyjaciół na walce. Dostał on takie małe stworki które po wystrzeleniu lub coś w tym stylu śmierdziały.

Pamiętam tylko tyle i nie wiem czy było to dokładnie tak,ale coś w tym stylu.
Z góry dziękuje za pomoc.

Ponawiam prośbę. Pilnie jej szukam.

Ponownie powtarzam prośbę.

To "Slugterra"
  • 0

#548 Gość_Niernen_*

Gość_Niernen_*
  • Gość

Napisano 02 maja 2017 - 19:48

Cześć!
Szukam bajki o dziewczynie/kobiecie ktora walczyła mieczem przeciw jakims siłom zła. Miala ciemne włosy i konia. Był też tam jakiś mężczyzna,chyba książę. Bardzo możliwe że ona też była księżniczką. Zaznaczam że to _nie_ Mulan ;)

KsiężnicZka Fantaghiro już znalazłam ;)
  • 0

#549 Gość_konrad_*

Gość_konrad_*
  • Gość

Napisano 03 maja 2017 - 23:04

Witam to jest bardzo bardzo ważne bo ja zapomniałam jak się nazywa taka bajka jedna znaczy nie pamiętam jej prawie wogole pamiętam tylko początek w sumie to nawet nie wiem czy to by początek ale mniejsza o to było coś takiego ze były dzieci dwójka i onegatywne coś tam na lodzie robiły .. to była dziewczynka i chłopak i ta dziewczynka wpadła chyba gdzieś do wody dziury czy coś i ten chlopakt krzyczał "anita" bajka była animowana i bardzo mi zależy żeby ją znaleza
  • 0

#550 Gość_Kasia_*

Gość_Kasia_*
  • Gość

Napisano 10 maja 2017 - 22:40

Witam, prawie nic nie pamiętam z bajki która próbuje juz kilka lat odszukać, mianowicie było cos o drzewie w którym były (chyba) 3psy i one czegoś pilnowaly, jakiegoś skarbu, kojarzy mi się ze były to skrzynie i wielki klucz w jednej z nich. Możliwe ze występowała tam również jakąś czarownica bądź ktos w ten desen. Niestety nic więcej nie jestem w stanie powiedzieć a bardzo chciałabym odnalezc tytuł tej bajki, proszę o pomoc:/!!!!!!!
  • 0

#551 Son-Goku

Son-Goku

Bajkowy Fan

• Members
  • PipPipPipPip
  • 88 postów

Napisano 15 maja 2017 - 09:10

@Gość_Kasia_* Moze chodzi ci o Tajne akta psiej agencji?

• 0

#552 Gość_Dominik_*

Gość_Dominik_*
  • Gość

Napisano 17 maja 2017 - 23:22

W tej bajce chłopiec (z Chin/Japoni) walczył za pomocą obręczy i szarfy. Występuje w niej lisica, która zakochała się w człowieku (chyba w cesarzu) i zamienia się w kobietę. Proszę, pomóżcie znaleźć tą bajkę... leciała a tvp/polsat/tvn
  • 0

#553 Gość_Paulina_*

Gość_Paulina_*
  • Gość

Napisano 19 maja 2017 - 09:40

Hej od bardzo długiego czasu szukam bajki chyba tak lata 90 miałam ją na kasecie, o takich dobrych stworkach które broniły jakiegoś magicznego kamienia czy coś w tym stylu a złą postacią był Ubgor który drążył w ziemi o ile dobrze pamiętam :D Na początku leciała taka piosenka podobna wstępem do Stinga chyba. Tyle pamiętam :) Ktoś coś? :)

• 0

#554 onniel

onniel

Nowy

• Members
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 22 maja 2017 - 18:35

Witam poszukuje bajki z moich dzieciecych lat gdzie byly trzy czarodziejki wojowniczki (jedna blondynka , druga czarna i ciemnej karnacji trzeciej nie pamietam ) mialy jakies krysztaly wszystkie jezdzily konno mogly sie transformowac w zbroje ... i konie lataly . Blondynka napewno byla ubrana na rozowo i taka mial uprzaz jej kon ..  poszukuje tytulu tej bajki moze ktos ja pamieta ... ? 

• 0

#555 Gość_Damian_*

Gość_Damian_*
  • Gość

Napisano 22 maja 2017 - 21:58

Witam, szukam bajki o jakiś stworkach pod ziemią co żyli, pamiętam że był tam coś w kształcie gadającego kamienia "matka ziemia?" ( Możliwe że się tak nazywała ) . Pamietam ja do dzisiaj co oznacza że nie może to być wytwor mojej dziecinnej wobrazni gdyż oglądałem to bardzo dawno temu .
  • 0

#556 Gość_dawid_*

Gość_dawid_*
  • Gość

Napisano 13 czerwca 2017 - 19:27

Witam, szukam starej bajki animowanej komputerowo z lat 90? ktora leciala bodajze jakis czas na polsacie, o zabach(cos jak crazy frog) lub podobnych stworach ktore sie scigaly w podrasowanych samochodach, pamietam tez ze bylo cos z deskorolka spalinowa.

• 0

#557 Gość_Wiktoria_*

Gość_Wiktoria_*
  • Gość

Napisano 16 czerwca 2017 - 22:48

Witam, otóż poszukuje pewnych bajek.

Pierwszej - świątecznej, bożonarodzeniowej. Oglądałam ją kilka lat temu na płycie. Opowiadała ona o 5 stworkach, jednak nie dam sobie głowy uciąć za ich liczbę. Z tego co pamiętam przypominały one bałwany/stworki z roztopionego lodu, jakoś tak (były zarówno płci żeńskiej i męskiej; trudno powiedzieć, ale w wieku dziecięcym). Akcja dzieje się w jakiejś świątecznej krainie, stworki sprzątają przed Bożym Narodzeniem, zbierają jagody lub jakieś tam inne owoce uzbierane w magazynie, które do czegoś są im potrzebne. Chyba była tam maszyna do robienia tych, że owoców. Jest również w tej bajce jakaś zła królowa lodu ewentualnie śniegu (przypominająca z wyglądu właśnie te stworki), która mieszka w jakiejś mrocznej jaskini, możliwe, że miała swoją własną nazwę. Pamiętam też ,że była scena w której te stworki będące chyba przy ognisku lub mające rozpalić je w jakimś lesie(w drodze do tej jaskini, bo chyba ta królowa porwała jednego z tych bohaterów) i któraś postać z tych stworków miała iść nazbierać patyki do ogniska. Dodatkowo pamiętam scenę, że jeden stworek zaplątał się w światełka dekorując choinkę oraz to, że na samym końcu bajki najmłodszy stworek (dziewczynka) postawiła gwiazdkę na choince. Możliwe też, że te wszystkie "stworki" były rodzeństwem. Nie mam pojęcia czy bajka jest polska czy angielska ,bowiem melodia przypomniała mi piosenkę Jest Taki Dzień ,tylko jakby w ang. wersji lub po prostu była to sama melodia. Czas trwania ok. 30-50 min. 

Drugiej - prequela "Króla Lwa I". Z tego filmu pamiętam głównie "obrazy/ filmy" (pewnie z tego względu, że jestem wzrokowcem) i jedym z tych ujęć była scena stającej w ogniu zmarłej już postaci ojca Mufasy oraz Skazy, gdy byli oni mali, a ich matka wtedy jeszcze żyła. Akcja tego filmu animowanego opierała się głównie na kłótni Mufasy ze Skazą. Trudno mi coś więcej powiedzieć, bo oglądałam ten film mając 3 lata* (wierzcie mi na słowo: nie zmyśliłam sobie tego. Nawet pamiętam jak długo prosiłam mamę, aby mi puściła jakąś bajkę, którą była ta)

Szukałam tego filmu albo chociaż tytuły w calutkim necie (nawet ang stronach) i nie znalazłam, jedynie opowiadania. Niestety kasety tej już nie mam. Wiecie może gdzie mogę obejrzeć ten film?Lub jaki jest jego tytuł!

Proszę pomóżcie :) 

Pozdrawiam 

• 0

#558 Gość_edziksxasxxdwa_*

Gość_edziksxasxxdwa_*
  • Gość

Napisano 04 lipca 2017 - 13:55

Był kiedyś taki serial/bajka gdzie chłopiec miał "moce". Jego ojcem był Smok. Chodził do normalnej szkoły, ratował świat przed innymi. Jeżeli nie pamiętacie, to jedna ze scenek przedstawiała jak ten Chłopak wskoczył do lawy jak on się nazywam pamiętam że leciał w catoonnetwork

• 0

#559 Gość_Maciek_*

Gość_Maciek_*
  • Gość

Napisano 04 lipca 2017 - 22:35

Cześć
Szukam pewnej bajki z dzieciństwa od dłuższego czasu bez skutku. Na początku chcę zaznaczyć, że nie pamiętam czy to było na polskiej telewizji czy może zagranicznej. Nie wykluczone że była też dostępna na VHS. Leciała ona w latach 90'. Głównymi bohaterami było trzech facetów, którzy w razie potrzeby ubierali swoje kombinezony do których mogli dołączać sobie różne części, Pierwszy z nich miał kostium niebieski i dołączał do siebie części z samolotu i uzbrojenie, drugi był koloru pomarańczowego i miał dwie opcje, potrafił się "transformować" w motocykl uzbrojony lub helikopter, trzeci natomiast miał kostium zielony i mógł się zmieniać w łódź podwodną albo łódkę o ile się nie mylę. Oprócz tego w ekstremalnych przypadkach mogli oni dołączać do siebie jeszcze ulepszone części co czyniło z nich silniejszych w swojej specjalizacji. Akcja bajki toczyła się na ziemi, lecz nie pamiętam kto był ich wrogiem. Byli oni raczej coś w formie stróżów prawa, bohaterami na styl awengersów :D Pamiętam że mieli cały czas w swojej bazie jakąś dziewczynę co im dostarczała niezbędnych informacji oraz była jakaś maskotka, chyba małpa jakaś albo taki biały futrzak, raczej to pierwsze. Cechy bohaterów jakie pamiętam to były takie, że niebieskiego wyróżniało to że był flirciarzem i podrywał dziewczyny, pomarańczowy miał cechy lidera grupy, a zielony był opanowany i bardzo mądry. Bardzo proszę o pomoc bo bajka była genialna i rewelacyjnie się ją oglądało. Nigdy nie miałem okazji od dziecka jej ponownie oglądać. Pozdrawiam

• 0

#560 Gość_Maciek_*

Gość_Maciek_*
  • Gość

Napisano 04 lipca 2017 - 22:48

Cześć
Szukam pewnej bajki z dzieciństwa od dłuższego czasu bez skutku. Na początku chcę zaznaczyć, że nie pamiętam czy to było na polskiej telewizji czy może zagranicznej. Nie wykluczone że była też dostępna na VHS. Leciała ona w latach 90'. Głównymi bohaterami było trzech facetów, którzy w razie potrzeby ubierali swoje kombinezony do których mogli dołączać sobie różne części, Pierwszy z nich miał kostium niebieski i dołączał do siebie części z samolotu i uzbrojenie, drugi był koloru pomarańczowego i miał dwie opcje, potrafił się "transformować" w motocykl uzbrojony lub helikopter, trzeci natomiast miał kostium zielony i mógł się zmieniać w łódź podwodną albo łódkę o ile się nie mylę. Oprócz tego w ekstremalnych przypadkach mogli oni dołączać do siebie jeszcze ulepszone części co czyniło z nich silniejszych w swojej specjalizacji. Akcja bajki toczyła się na ziemi, lecz nie pamiętam kto był ich wrogiem. Byli oni raczej coś w formie stróżów prawa, bohaterami na styl awengersów :D Pamiętam że mieli cały czas w swojej bazie jakąś dziewczynę co im dostarczała niezbędnych informacji oraz była jakaś maskotka, chyba małpa jakaś albo taki biały futrzak, raczej to pierwsze. Cechy bohaterów jakie pamiętam to były takie, że niebieskiego wyróżniało to że był flirciarzem i podrywał dziewczyny, pomarańczowy miał cechy lidera grupy, a zielony był opanowany i bardzo mądry. Bardzo proszę o pomoc bo bajka była genialna i rewelacyjnie się ją oglądało. Nigdy nie miałem okazji od dziecka jej ponownie oglądać. Pozdrawiam

ok już znalazłem na angielskiej stronie :D The Centurions :D polecam bardzo gorąco :D

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 10

0 użytkowników, 10 gości, 0 anonimowych

Copyright © 2024 logo forum bajki-tv.com