Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie wiesz jak nazywała się jakaś bajka ? Pisz !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1314 odpowiedzi w tym temacie

#521 Gość_Groomlake_*

Gość_Groomlake_*
  • Gość

Napisano 05 marca 2017 - 22:42

Witam poszukuje pewnego anime,bajki.Mam niestety bardzo skąpe informacje na jej temat,oglądałem tylko jeden odcinek który mam zresztą na kasecie.Ale jak to kaseta,video niby jest ale kable i inne rzeczy od tego ustrojstwa to heh są ale nie u minie,a kaseta Bóg jeden wie gdzie ona może być.
Postaram się wam jakoś nakreślić fabułę odc choć oglądałem go od połowy heh bo kaseta coś dymy miała.Po pierwsze to dość stara bajka,anime oglądałem ją jak miałem z 10 lat to był 1998,2000 choć sama kaseta jest starsza.
W bajce był polski lektor.Bohaterowie w tym odc szli,byli na pewnej wyspie i szli przez taką mgłę którą robiły kwiaty(jak by maki)mgła była żółta jak by pyłek czy coś.Ta wyspa ogółem była pełna kwiatków a bohaterowie byli mali jak robaki lub mrówki. Nawet były tam chyba takie postacie jak świerszcz,czy mrówka(Ale to nie przeszuka maja hehe by nie było)W końcu udało im się wydostać z tej mgły,czy ta mgła opadła,jednakowo doszli do takich ruchomych schodów które zjełczały w dół do jak by bazy i tam był taki kwiat,miał monitor i on był podobny do takiej muchłopaki klasyczny kwiat z zębami(Podobny do tego z Mario) jak to w bajkach.I ten kwiat zaczął atakować tych bohaterów,chcąc ich zjeść w końcu nawet udało mu się ich unieruchomić i zaczął opowiadać ze chce się zemścić na ludziach za to ze zniszczyli wyspę,niszczyli kwiaty,drzew itp.Po czym nawet jednego z nich zjadł tego świerszcza ale go wypluł bo nie samczy jak widać był.Wyspą też targały jakieś wstrząsy które przerwały rurę z wodą która jak sadze pozwalała żyć tej roślinie,bo po przerwaniu jej roślina zaczęła umierać bohaterowie się oswobodzili ale roślina uruchomiła jakiś tyrp autodestrukcji czy czegoś.Oni zaczęli uciekać.I nagle nie wiem o co chodzi przyleciał tam taki statek(zielony) by ewakuować wyspę z robaczków czy jej mieszkańców.I oni wchodzili na ten statek po takich schodach.Statek był już pełny i nie szło załadować nikogo więcej.I bohaterowie którzy byli w tej bazie musieli zostać a statek odleciał bez nich...I jak statek odlatywał czy przylatywał trudno mi sobie przypomnieć ta baza się jak by broniła,ten kwiatek wysyłał jakieś rakiety w stronę tego statku a statek wysłał rakiety przechwytujące.I w końcu podjęli decyzje by zrzucić na wyspę taką bombę,która zmienia wszystko w czystą wodę.Bohaterowie na wyspie postanowi odlecieć z niej rakieta ludzi,taką wielką jeden z nich był nawet pilotem miał na imię "Daget"Czy coś...Ale szukałem tego imienia w googlach i nie ma,wie mogę się mylić. I udaje się im odpalić tą rakietę i uciec tyle...nie stery pamiętam : (

Są to dość skąpe informacje i jak to czytam dość chaotycznie napisane ale było to kupę lat temu i kurde trudno sobie to przypomnieć.Nawet nie wiem czy to anime,czy bajka wiec przepraszam z góry jak by to anime się okazało nie być.Choć stylistycznie chyba było hehe..Nie wiem jak by ktoś wiedział co to to prosił bym o informacje pozdrawiam Groomlake.

• 0

#522 Gość_Rafał_*

Gość_Rafał_*
  • Gość

Napisano 08 marca 2017 - 22:45

Witam,

szukam bajki z lat 90 która opowiadała historię chłopca który podczas snu został przeniesiony do jakiejś fantastycznej krainy, coś jak kraina snów dla dzieciaków. Jednak przez przypadek otworzył chyba jakieś zakazane drzwi za którymi była więziona czarna gęsta maź, lawa czy coś. Ta zła ciecz zaczęła pochłaniać wszystko i wszystkich, nawet takiego super króla snów. Tylko ten chłopiec się ostał chyba wraz z nowo poznaną księżniczką i wyruszyli w podróż żeby to naprawić. Było też tam takie berło strzelające światłem. Ogólnie czad.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.  

Przygody małego Nemo w krainie snów

Dokładnie to. Dziękuje raz jeszcze. 

• 0

#523 Gość_Namepol_*

Gość_Namepol_*
  • Gość

Napisano 11 marca 2017 - 00:40

Pamiętacie może jak nazywała się bajka w której ludzie ścigali się na smokach?? nie wiem na czym to leciało i kiedy help ?

• 0

#524 Gość_Romek_*

Gość_Romek_*
  • Gość

Napisano 17 marca 2017 - 23:52

Witam serdecznie.

Szukam bajki z rtl7 lub polonii1. Prawie na 100% któryś z tych kanałów. Nie wiem czy był to serial czy film animowany, ale raczej serial. Miałem nagranie na kasecie, nie pamiętam też żeby jakoś często leciała w tv. Całość jest w stylistyce Prince of persia. jakaś starożytność, a na pewno jeszcze przed bronią palną. Fabularnie wygląda to tak, że jakaś grupa ludzi zakrada się do pałacu/zamku/fortecy/rezydencji w celu odbicia/wyzwolenia pewnej kobiety/księżniczki. Przebierają się, wtapiają w tłum chyba. z urywek pamięci kojarzę kobiety w strojach do tańca brzucha, takie orientalne arabskie klimaty trochę jakaś mezopotamia/turcja/persja. Był tam też jakiś dziki zwierz trzymany w jakimś dole w pomieszczeniu sułtana czy innego szefa. Krokodyl aligator albo tygrys. Jak przez mgłę, ale kojarzę też moment jak rzuca chyba kurczaka temu stworzeniu. Klimat szpiegowski, agentura, wyzwalanie przyjaciół, walka ze złym bossem i wszystko w otoczce jakiejś oazy, pustyni, bliskiego wschodu, może nawet gdzieś pod Iran czy Indie.

Mam nadzieję, że ktoś z tej mozaiki znajdzie charakterystyczne/znajome fragmenty i podsunie choćby jakieś pozycje zbliżone.

• 0

#525 Gość_Tosiek_*

Gość_Tosiek_*
  • Gość

Napisano 18 marca 2017 - 05:09

Hej, może Wy mi pomożecie :)

Szukam bajki (serial?), z polskim lektorem oglądaną na przełomie wieków (ok 2004?)

Był statek gdzie załogę stanowiły zwierzęta. WIlki? W piosence było "auuuu wilki morskie".

Gdzieś tam przewinął się jakiś kapitan Lee, mieli stację gdzie chodowali tropikalne rośliny chyba na antarktydzie i była jakaś baza złych w dużej jaskini.

Wiem że chaotycznie ale nie daje mi to spokoju.

Może ktoś zna tytuł albo gdzie to obejrzeć ;)

• 0

#526 Gość_Kuba_*

Gość_Kuba_*
  • Gość

Napisano 19 marca 2017 - 20:49

Cześć. Moglibyście mi powiedzieć co to za tytuł bajki. Historia: Przyszłość, ludzkość stworzyła żołnierzy(chyba) z czystej energi (bili oni tacy niebiescy) i po pewnym czasie oni się zbutowali i zniszczyli Ziemie. (Mija pare lat)ludzkość mieszka w takich sztucznych miasta w kosmosie. Syn generała (główny bohater) znajduje wskazówki i wyrusza w podróż w poszukiwaniu jakiegoś statku. Odkrywa on statek kosmiczny który został zbudowany przez grupę tego generała(jego ojca) dzięki temu statkowi tworzy on "2 Ziemie", nazwał ją imieniem swego ojca ( ci "żołnierze" zostali zniczeni ). Bajka jest w stylu ryskowym i chyba jest przed 2004 rokiem. Za każdą odpowiedź bardzo dziękuję (mam dysortografie)
  • 0

#527 Gość_Maciekk_*

Gość_Maciekk_*
  • Gość

Napisano 22 marca 2017 - 15:10

Witam. Szukam bajki ;-) była to bajka - zbiór bajek edukacyjna na vhs. Jednak z postaci była mrówka o imieniu Kreto. Uczyła ona podstaw rynku, ale tez rozy wiatru, czy tez z ktorej strony rośnie mech na drzewach.ehh nigdzie nie mogę tego znaleźć. Dodam że oglądałem ja około 1995 roku. Z góry dzieki
  • 0

#528 Gość_Natalia_*

Gość_Natalia_*
  • Gość

Napisano 30 marca 2017 - 20:51

witam. Poszukuje bajki z lat 90 była na VHS wydaje mi się ze z tej samej serii co ta Calineczka do której podaje link. bajka opowiadała o biednym szewczyku i jego zonie  do którego w nocy przychodziły elfy i robiły buciki. Jego zona zrobiła tym elfom później malutkie ubranka. czołówka tych bajek zawsze rozpoczynała się tak ze dzieci biegły chyba na strych, do zaczarowanej książki czy coś w tym stylu albo chyba ja potrącały otwierała się i zaczynała się bajka :-) https://www.youtube....h?v=vBSDW4RhG9E ta baja o szewczyku naprawdę była piękna :-) nigdzie nie mogę jej znaleźć a chciałabym pokazać synkowi.

• 0

#529 Gość_Gość_*

Gość_Gość_*
  • Gość

Napisano 04 kwietnia 2017 - 13:50

Pamiętam bajkę/kreskówek w której były stworki w różnych przedmiotach
  • 0

#530 Jerycho

Jerycho

Zaawansowany użytkownik

• Members
  • PipPipPip
  • 47 postów

Napisano 05 kwietnia 2017 - 18:44

witam. Poszukuje bajki z lat 90 była na VHS wydaje mi się ze z tej samej serii co ta Calineczka do której podaje link. bajka opowiadała o biednym szewczyku i jego zonie  do którego w nocy przychodziły elfy i robiły buciki. Jego zona zrobiła tym elfom później malutkie ubranka. czołówka tych bajek zawsze rozpoczynała się tak ze dzieci biegły chyba na strych, do zaczarowanej książki czy coś w tym stylu albo chyba ja potrącały otwierała się i zaczynała się bajka :-) https://www.youtube....h?v=vBSDW4RhG9E ta baja o szewczyku naprawdę była piękna :-) nigdzie nie mogę jej znaleźć a chciałabym pokazać synkowi.

Myślę, że to bajka z serii "Czarodziejskie Opowieści". Niestety trudno znaleźć te bajki, sam szukałem Anastazji i nie udało się. Zeszłego roku leciały te bajki na Jim Jam, lecz nie udało mi się nikogo znaleźć kto by je zgrał. Pozdrawiam
  • 0

#531 Gość_Mahron_*

Gość_Mahron_*
  • Gość

Napisano 10 kwietnia 2017 - 20:38

Witam szukam bajki którą oglądałem gdy miałem 7 lat. Był tam chłopak który miał coś podobnego do pokebola tylko że mniejsze i się roskładało po wygranej chłopak brał przeciwnikom te kulki i pużniej walczył na jakieś arenie
  • 0

#532 vandal

vandal

Użytkownik

• Members
  • PipPip
  • 22 postów

Napisano 11 kwietnia 2017 - 15:49

Witam serdecznie.

Szukam bajki z rtl7 lub polonii1. Prawie na 100% któryś z tych kanałów. Nie wiem czy był to serial czy film animowany, ale raczej serial. Miałem nagranie na kasecie, nie pamiętam też żeby jakoś często leciała w tv. Całość jest w stylistyce Prince of persia. jakaś starożytność, a na pewno jeszcze przed bronią palną. Fabularnie wygląda to tak, że jakaś grupa ludzi zakrada się do pałacu/zamku/fortecy/rezydencji w celu odbicia/wyzwolenia pewnej kobiety/księżniczki. Przebierają się, wtapiają w tłum chyba. z urywek pamięci kojarzę kobiety w strojach do tańca brzucha, takie orientalne arabskie klimaty trochę jakaś mezopotamia/turcja/persja. Był tam też jakiś dziki zwierz trzymany w jakimś dole w pomieszczeniu sułtana czy innego szefa. Krokodyl aligator albo tygrys. Jak przez mgłę, ale kojarzę też moment jak rzuca chyba kurczaka temu stworzeniu. Klimat szpiegowski, agentura, wyzwalanie przyjaciół, walka ze złym bossem i wszystko w otoczce jakiejś oazy, pustyni, bliskiego wschodu, może nawet gdzieś pod Iran czy Indie.

Mam nadzieję, że ktoś z tej mozaiki znajdzie charakterystyczne/znajome fragmenty i podsunie choćby jakieś pozycje zbliżone.

Twój opis troszeczkę skojarzył mi się z bajką "Tajemnicze złote miasta", aczkolwiek sam nie byłem jakimś wielkim fanem tego serialu i słabo go pamiętam. Pasuje też to, że był nadawany w RTL7.
  • 0

#533 kinichi

kinichi

Bajkowy Pomagacz

• Moderator
  • 1 952 postów

Napisano 11 kwietnia 2017 - 20:01

albo Sandokan

sandokan13.jpg

• 0

#534 Gość_Natalishe_*

Gość_Natalishe_*
  • Gość

Napisano 11 kwietnia 2017 - 21:20

Kiedyś dawno dawno temu na VHS oglądałam często bajkę o transylwanii, bardzo stara. Nic z niej nie pamietam, tylko zamek w transylwanii ;// I jakiej potworki :(( POMOCY!!!
  • 0

#535 vandal

vandal

Użytkownik

• Members
  • PipPip
  • 22 postów

Napisano 12 kwietnia 2017 - 12:02

Kiedyś dawno dawno temu na VHS oglądałam często bajkę o transylwanii, bardzo stara. Nic z niej nie pamietam, tylko zamek w transylwanii ;// I jakiej potworki :(( POMOCY!!!

Może "Hrabia Kaczula"?
  • 0

#536 Gość_Anna_*

Gość_Anna_*
  • Gość

Napisano 14 kwietnia 2017 - 21:37

Witam c:

Szukam bajki z końca lat 90/ początku 2000 roku. Chodziła na TV4.

Akcja działa się pod wodą, była o jakiejś dziewczynie (może księżniczce?) oddychającej i pływającej pod wodą. Miała niebieską skórę,

niebieskie włosy spięte w kucyk i fioletowy strój. Był tam też jakiś chłopak ubrany na niebiesko bodajże. Pamiętam że w jednym odcinku

chłopak został zamknięty w jakiejś celi, ale udało mu się wydostać. Pamiętam też charakterystyczną czołówkę, w której ta dziewczyna/

księżniczka pływała wokół wielkiego kamienia.

Proszę o pomoc, ta bajka nie daje mi spokoju D:

• 0

#537 Gość_Gość_Romek_*

Gość_Gość_Romek_*
  • Gość

Napisano 19 kwietnia 2017 - 22:51

Twój opis troszeczkę skojarzył mi się z bajką "Tajemnicze złote miasta", aczkolwiek sam nie byłem jakimś wielkim fanem tego serialu i słabo go pamiętam. Pasuje też to, że był nadawany w RTL7. snapback.png

Niestety nie ta bajka. Dziękuję za próbę, szukam dalej ;)

Dla świeżych odwiedzających: Klimat szpiegowski, agentura, wyzwalanie przyjaciół, walka ze złym bossem i wszystko w otoczce jakiejś oazy, pustyni, bliskiego wschodu, może nawet gdzieś pod Iran czy Indie. Fabularnie wygląda to tak, że jakaś grupa ludzi zakrada się do pałacu/zamku/fortecy/rezydencji w celu odbicia/wyzwolenia pewnej kobiety/księżniczki. Przebierają się, wtapiają w tłum chyba. z urywek pamięci kojarzę kobiety w strojach do tańca brzucha, takie orientalne arabskie klimaty trochę jakaś mezopotamia/turcja/persja. Był tam też jakiś dziki zwierz trzymany w jakimś dole w pomieszczeniu sułtana czy innego szefa.

• 0

#538 Gość_Ami_*

Gość_Ami_*
  • Gość

Napisano 21 kwietnia 2017 - 22:06

Hej! Od dawna szukam tej bajki. A więc pamiętam to:Był sobie chłopiec i spotkał staruszkę (tam było coś z kapustą czy czymś)Chłopiec odprowadził ją do zamku i potem ona stała się czerownicą i on uciekał przed cieniemi cień go dotknął i stał się brzydki.Pare dni potem spotkał gęś(chyba) i ona też była zaczarowana.I był jakiś zamek i potem byli odczarowani. I bardzo proszę o odpowiedź na pytanie bo bardzo tego potrzebuje. Pozdrawiam wszystkich.
  • 0

#539 Gość_ShadowekWB_*

Gość_ShadowekWB_*
  • Gość

Napisano 23 kwietnia 2017 - 23:25

Witam
Oglądałem kiedyś bajke(chyba anime) o grupie dzieciaków mających kryształy z których mogli wzywać potwory do pomocy z tego co pamiętam krychtały nazywały się chyba anumity a jeden z dzieciaków miał żółwia za potwora w krysztale był również biało brody starzec ze smokiem prosze o podanie tytółu tego serialu leciał on prawdopodobnie na cartoon network lub jetix
  • 0

#540 Gość_Gość_*

Gość_Gość_*
  • Gość

Napisano 23 kwietnia 2017 - 23:29

Witam
Oglądałem kiedyś bajkę(chyba anime) o grupie dzieciaków mających kryształy z których mogli wzywać potwory do pomocy z tego co pamiętam krychtały nazywały się chyba anumity a jeden z dzieciaków miał żółwia za potwora w krysztale występował tam również biało brody starzec ze smokiem prosze o podanie tytółu tego serialu leciał on prawdopodobnie na cartoon network lub jetix

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych

Copyright © 2024 logo forum bajki-tv.com