Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie wiesz jak nazywała się jakaś bajka ? Pisz !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1314 odpowiedzi w tym temacie

#461 Bajkuś

Bajkuś

Nowy

• Members
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 28 grudnia 2016 - 13:29

Nie wiem czy pamiętacie ale była kiedyś taka bajka ona leciała rano na którymś Tvp
Opowiada ona o chłopcu który nosił brązową sukienkę coś jak sutanna miał brązowe czy czarne włosy
On w którymś odcinku był zamknięty i on robił chyba psikusy żeby z  stamtąd się wydostać.
Pamiętam że w którymś odcinku wysypał chyba mąkę żeby nabrać ludzi którzy go więzili że pada śnieg.
Cała akcja rozgrywa się chyba w Chinach czy w Japonii bo w tej bajce były te charakterystyczne budowle.
Może ktoś wie co to to za bajka jak by ktoś wiedział i by mi napisał to bym był bardzo wdzięczny

Marcelino Chleb i Wino?

Dziękuję nie wiem czy to ta ale chyba ta oglądnąem dwa odcinki na szybko ale potem obejrzę je na spokojnie ale jak znacie jeszcze inne to dajcie znać z góry dziękuję

• 0

#462 Bajkuś

Bajkuś

Nowy

• Members
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 28 grudnia 2016 - 13:30

Nie wiem czy pamiętacie ale była kiedyś taka bajka ona leciała rano na którymś Tvp

Opowiada ona o chłopcu który nosił brązową sukienkę coś jak sutanna miał brązowe czy czarne włosy

On w którymś odcinku był zamknięty i on robił chyba psikusy żeby z  stamtąd się wydostać.

Pamiętam że w którymś odcinku wysypał chyba mąkę żeby nabrać ludzi którzy go więzili że pada śnieg.

Cała akcja rozgrywa się chyba w Chinach czy w Japonii bo w tej bajce były te charakterystyczne budowle.

Może ktoś wie co to to za bajka jak by ktoś wiedział i by mi napisał to bym był bardzo wdzięczny

• 0

#463 Gość_Dawid_*

Gość_Dawid_*
  • Gość

Napisano 28 grudnia 2016 - 19:50

Witam was czy może ktoś mi pomóc w odszukaniu bajek miałem je na kasecie VHS były to krótkie bajki i rysowane chyba 1 była o takim błaznie ktory miał czerwony strój na sobie taki i szpiczastą brodę ale nie brodę ze Włochata broda tylko kształt twarzy taka szpiczasttą brodę i w tle byl chybs mur zamku i rycerze i duże drzewo na którym były klatki z ptaszkami złapanymi i ona chciał je uwolnić i starl się z rycerzami chyba i wszedł na drzewo i je uwolnił z klatek 2 bajka to o mieszkańcach w którym rządził król i on przemawiał żeby nadać nowe imię miastu i ci ludzi tam co byli pracowali na takim bazarze 1 jako piekarz pamiętam rolowal ciasto na bułki a 2 dzieci przed jego lada jadło bułki i pili mleko z dzbanka inny sprzedawal futra z lisa itd 3 był kowalem i 4 szewcem był kominiarz i to była bajka rymowana taka bardziej i jak oni zaczęli się potem kłócić ze sobą na bazarze wszyscy i zucali w siebie przedmiotami i trafiali w nie tego co tzreba a potem się pogodzili i nazwali jakoś miasto dobro coś tam chyba a 3 bajka była o krolu co siedział na tronie w zamku w krzuchu i było mu zimno dawali mu poduszki koce i nic było w zamku pełno pieców i on potem ten krol biegał po zamku po każdym pokoju żeby zobaczyć czy te piece grzeją i tak się rozgrzal ze ściągnął wsystko prawie z siebie i na końcu za pałacem czy zamkiem w którym mieszkal było lodowisko i w samym swetrze jeździł i miał pamiętam on czerwony nos proszę pomóżcie bo bardzo mi zależy
  • 0

#464 Gość_Gość_*

Gość_Gość_*
  • Gość

Napisano 29 grudnia 2016 - 01:56

Drugie brzmi jak Księżniczka Mononoke.

Tutaj się zgadza. Jeśli ktoś by pamiętał bajkę z pierwszego punktu byłbym wdzięczny.

• 0

#465 Andre250

Andre250

Nowy

• Members
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 29 grudnia 2016 - 20:21

Witam, może banalna sprawa, ale szukam bajki (był to serial, lata chyba 90-te) gdzie występuje fajtłapowata służąca (niania?). Kojarzyła mi się niania z "Kaczych opowieści" ale to nie ta postać. Poszukiwana postać była duża, raczej niezdarna, powolna...

Użytkownik Andre250 edytował ten post 29 grudnia 2016 - 20:21

• 0

#466 czerep

czerep

Dobry Qmpel

• Members
  • PipPipPipPipPip
  • 260 postów

Napisano 30 grudnia 2016 - 08:32

Hrabia Kaczula?

• 0

#467 Bajkuś

Bajkuś

Nowy

• Members
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 30 grudnia 2016 - 09:30

• -1

#468 Gość_Andzia_*

Gość_Andzia_*
  • Gość

Napisano 31 grudnia 2016 - 00:22

Witam na przełomie lat 2005-2010 to chyba było na carton network ale nie jestem pewna o człowieku który miał kule w ktorach chowaly się smoki i czasem się otwierały ich miniaturki i główny bohater gdy walczył z kimś brał ta kulkę i rzucał nią i wtedy wyskakują smok był on czerwony (jego najbardziej pamietam) i główny bohater dyrygowal tym smokiem i przegrany smok czasem był zabiegany przez przeciwnika
  • 0

#469 Gość_Andzia_*

Gość_Andzia_*
  • Gość

Napisano 31 grudnia 2016 - 00:24

Witam na przełomie lat 2005-2010 to chyba było na carton network ale nie jestem pewna o człowieku który miał kule w ktorach chowaly się smoki i czasem się otwierały ich miniaturki i główny bohater gdy walczył z kimś brał ta kulkę i rzucał nią i wtedy wyskakują smok był on czerwony (jego najbardziej pamietam) i główny bohater dyrygowal tym smokiem i przegrany smok czasem był zabiegany przez przeciwnika
  • 0

#470 czerep

czerep

Dobry Qmpel

• Members
  • PipPipPipPipPip
  • 260 postów

Napisano 31 grudnia 2016 - 08:58

Bakugan: Młodzi wojownicy

• 0

#471 Abram

Abram

Nowy

• Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 31 grudnia 2016 - 21:35

Witam, przypomniała mi się pewna bajka, lecz nie pamiętam jaki ona miała tytuł. Pamiętam tyle, że bajka była podobna do bakuga, lecz różniła się.Pamiętam również, że gracze mieli na rękach panele za pomocą których obserwowali co z danym "potworem " się działo. Za wszelką pomoc dziękuję.

• 0

#472 AtoMan

AtoMan

Bajkowy Nałogowiec

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2 176 postów

Napisano 01 stycznia 2017 - 03:49

Medaboty?
  • 0

#473 Abram

Abram

Nowy

• Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 01 stycznia 2017 - 15:24

Witam, mam problem. Szukam nazwy bajki która niegdyś leciała na cartoon lub nick'u. Pamietam tyle, że była podobna do bakugan i gracze mieli przyczepiony dość duży panel na ręku. Pamietam też, że chyba smok ewoluował i był bodajże fioletowy.

• 0

#474 Gość_Konrad_*

Gość_Konrad_*
  • Gość

Napisano 04 stycznia 2017 - 02:21

Daguchna dziekuje ci boze jak mi tego filmu brakowalu dzieki naprawde wielkie dzieki. Pozdraeiam cie serdecznie to jest ta bajka o ktora mi chodzilo. Jeszcze raz dzieki 😎
  • 0

#475 Gość_Wiktorkaaaaaaa7_*

Gość_Wiktorkaaaaaaa7_*
  • Gość

Napisano 07 stycznia 2017 - 05:09

Szukam bajki. Pamiętam że była o takiej dziewczynce która przeprowadzila się z rodzicami do innego miejsca na początku bajki właśnie było to pokazane jak jadą samochodem. Dziewczynka miała bardzo ładne długie włosy ktoś tam jej zazdrościć i jej chciał obciąć
. Bohaterka miała jakichś przyjaciół ale nie pamiętam jakich wiem że ktoś jej zazdroszcil takich włosów To był jakiś łysy ktoś pamiętam że ten ktoś robił przeróżne eliksir żeby miec włosy raz nawet zamiast włosów na głowie wyrósł mu kwiat.
  • 0

#476 Gość_Michał_*

Gość_Michał_*
  • Gość

Napisano 07 stycznia 2017 - 15:31

Witam serdecznie

Bardzo prosiłbym o pomoc w przypomnieniu sobie starej bajki, którą oglądałem będąc małym na kasecie VHS.

Z tego co pamiętam rozpoczynała się ona od sztormu gdzie na kutrze ojciec aby ratować dwójkę swoich dzieci wsadza je do szalupy (wszyscy byli chyba psami?)  

Wkrótce poznają małą łódź ratunkową (statki w tej bajce mówiły) i ruszają z nią w poszukiwaniu swojego ojca.

Pozdrawiam ^_^

• 0

#477 Gość_Iwcia_471_*

Gość_Iwcia_471_*
  • Gość

Napisano 10 stycznia 2017 - 09:42

Witam, ja poszukuję bajki, która była jako dodatek do kolęd Gawędy. Nie wiem jaki miała tytuł, była jako bajka niespodzianka - opowieść o dzieciach mieszkających w domu dziecka i o choince której broniły przed ścięciem, śliczna bajka świąteczna
  • 0

#478 kau

kau

Użytkownik

• Members
  • PipPip
  • 20 postów

Napisano 10 stycznia 2017 - 17:09

Jak przez mgle w glowie kolacze mi sie kreskowka z poczatku jak 90. Leciala u nas, ale niewiele z niej pamietam. ChodIo chyba o jakies wyscigi samochodowe. Ogolnie dosc mroczne to bylo. Koles sie scigal a wczesniej w dziwnych okolicznosciach w tych zawodach zgnial jego.stary.. czy jakos tak. Pamietam ze byl jakis kwasny motyw z pojawiajacym sie takim dziwnym okiem na drodze czy cos w ten desen

• 0

#479 Gość_Dawid_*

Gość_Dawid_*
  • Gość

Napisano 12 stycznia 2017 - 09:03

Witam was czy może ktoś mi pomóc w odszukaniu bajek miałem je na kasecie VHS były to krótkie bajki i rysowane chyba 1 była o takim błaznie ktory miał czerwony strój na sobie taki i szpiczastą brodę ale nie brodę ze Włochata broda tylko kształt twarzy taka szpiczasttą brodę i w tle byl chybs mur zamku i rycerze i duże drzewo na którym były klatki z ptaszkami złapanymi i ona chciał je uwolnić i starl się z rycerzami chyba i wszedł na drzewo i je uwolnił z klatek 2 bajka to o mieszkańcach w którym rządził król i on przemawiał żeby nadać nowe imię miastu i ci ludzi tam co byli pracowali na takim bazarze 1 jako piekarz pamiętam rolowal ciasto na bułki a 2 dzieci przed jego lada jadło bułki i pili mleko z dzbanka inny sprzedawal futra z lisa itd 3 był kowalem i 4 szewcem był kominiarz i to była bajka rymowana taka bardziej i jak oni zaczęli się potem kłócić ze sobą na bazarze wszyscy i zucali w siebie przedmiotami i trafiali w nie tego co tzreba a potem się pogodzili i nazwali jakoś miasto dobro coś tam chyba a 3 bajka była o krolu co siedział na tronie w zamku w krzuchu i było mu zimno dawali mu poduszki koce i nic było w zamku pełno pieców i on potem ten krol biegał po zamku po każdym pokoju żeby zobaczyć czy te piece grzeją i tak się rozgrzal ze ściągnął wsystko prawie z siebie i na końcu za pałacem czy zamkiem w którym mieszkal było lodowisko i w samym swetrze jeździł i miał pamiętam on czerwony nos proszę pomóżcie bo bardzo mi zależy
  • 0

#480 Gość_Angie_*

Gość_Angie_*
  • Gość

Napisano 16 stycznia 2017 - 23:14

Jak się nazywała ta bajka gdzie na drzewie mieszkały takie przyjazne stworki? Na końcu zawsze była taka kołysanka.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Copyright © 2025 logo forum bajki-tv.com