Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie wiesz jak nazywała się jakaś bajka ? Pisz !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1314 odpowiedzi w tym temacie

#441 Gość_Pati_*

Gość_Pati_*
  • Gość

Napisano 06 grudnia 2016 - 19:30

witam,

poszukuję bajki, dokładniej kreskówki w której głównym bohaterem był blond chłopiec, miał koleżankę która miała małpkę. Byli tam też chyba jacyś piraci, z którymi mieli zatargi. Rysowane to było bardzo ładnie, ta dziewczyna kojarzy mi się z jakąś hinduską, nie wiem, czy nie pojawiał się tam również jej ojciec, z którym miała kłopoty.

Dziękuję bardzo za pomoc :)

• 0

#442 Gość_diego_*

Gość_diego_*
  • Gość

Napisano 07 grudnia 2016 - 15:14

Witam,
pomóżcie proszę, poszukuje tytułu bajki z lat '90.

Pamiętam, że były stworki, które miały kryształ lub diament.
Przychodziły inne złe stworki, które kradły im ten kryształ i zanosiły w inne miejsce do swego pana, który był dla nich olbrzymi i siedział na tronie w pieczarze-jaskini.
Tuż pod tronem olbrzyma była dół z ogniem, do którego olbrzym wrzucał nieposłusznych poddanych.

Zawsze chodziło o to, że jedne stworki odzyskiwały kryształ od drugich stworków.

Nieaktualne... właśnie znalazłem przypadkowo... chodziło mi o ,,Klejnot snów '' ;p

• 0

#443 kinichi

kinichi

Bajkowy Pomagacz

• Moderator
  • 1 957 postów

Napisano 07 grudnia 2016 - 23:09

witam,
poszukuję bajki, dokładniej kreskówki w której głównym bohaterem był blond chłopiec, miał koleżankę która miała małpkę. Byli tam też chyba jacyś piraci, z którymi mieli zatargi. Rysowane to było bardzo ładnie, ta dziewczyna kojarzy mi się z jakąś hinduską, nie wiem, czy nie pojawiał się tam również jej ojciec, z którym miała kłopoty.

może Piraci Mrocznych Wód?
517a792e19d0b404fc6a2b7db55a50b1.jpg
  • 0

#444 Gość_Kaja_*

Gość_Kaja_*
  • Gość

Napisano 08 grudnia 2016 - 00:08

Kto pamięta bajkę z krokodylem czy może aligatorem o imieniu Adelajda?nie pamiętam więcej szczegolow :-(
  • 0

#445 Gość_wyimaginuś_*

Gość_wyimaginuś_*
  • Gość

Napisano 10 grudnia 2016 - 19:41

Jak sie nazywa bajka o małym kaskaderze, jego brat to Brad
  • 0

#446 Gość_Stefan_*

Gość_Stefan_*
  • Gość

Napisano 10 grudnia 2016 - 22:27

Witam szukam bajki animowanej która była na teletoon+ lub na ZigZag

Były w niej magiczne rękawice a z nich wyskakiwały różne potwory i były 3 głowne postacie.

Pamiętam że tylko jedna zdała test a 2 nie i jedna z chciała im wykasować pamięć.

TYLE PAMIĘTAM LICZE NA POMOC!  ;)

• 0

#447 Gość_Pati_*

Gość_Pati_*
  • Gość

Napisano 15 grudnia 2016 - 02:01

witam,

może Piraci Mrocznych Wód?
517a792e19d0b404fc6a2b7db55a50b1.jpg

oj nie, to nie było to, ale dość podobne. Tamta była rysowana tak kreskówkowo, bardziej tradycyjnie :(

• 0

#448 Gość_Ewa_*

Gość_Ewa_*
  • Gość

Napisano 17 grudnia 2016 - 20:22

Witam wszystkich. Ja szukam bajki podobnej do Pani Zamiec/ dwie dorotki. Ogladalam Ja jak bylam mala :-( pamietam tylko Tyler ze dziewczyna wpadla do studni I zaba nie chciala jej cos oddac. I plynela tak za ta zaba. Byl pociag z chlebem dzieci ktore siedzialy na grzybach przy stole i krzyczaly ze chca jesc. i jedno obsikalo ja. Dzieci tamczyly na stole i pokazywaly Jej tylek. I byla jablon pelna jablek tez byla. Bodajze dziewczyna miala na imie Maria. Tyle pamietam...moze wie ktos cos? Patrzylam na yt ale tej wersji nie ma :-(
  • 0

#449 lama1000000

lama1000000

Nowy

• Members
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 18 grudnia 2016 - 19:36

Witam serdecznie!
Pamiętam jak za bajgla oglądałem bajkę. Była to bajka o cyferkach, która niegdyś była na VHS.
Pamiętam tylko że, każda z cyferek opowiadała jakąś krótką bajkę. Np. jedna opowiadała bajkę o 3 misiach - mamie niedźwiedziu, tacie niedźwiedziu i Arysto-niedźwiedziu.
Każda z cyferek również w czymś się specjalizowała. Siedem było sportowcem, czwórka leniem. Zero jadło spaghetti.
Byłbym bardzo wdzięczny za każdą pomoc :)
Dzięki z góry i pozdrawiam :)

• 1

#450 Gość_Leszek_*

Gość_Leszek_*
  • Gość

Napisano 21 grudnia 2016 - 14:14

Witam. Nie wiem czy to jest dobra strona ale poszukuje dwóch bajek powiedzmy dla dorosłych (leciały w telewizji i miały znacznik chyba 12+).

Pierwsza bajka opowiada o zniszczonej ziemi na której dominują duchy stworów, które zabijają po zetknięciu z człowiekiem. Wyciągały dusze bodajże i tak własnie zabijały. Nikt nie wiedział skąd się wzieły. Ludzie żyją tylko w takich miasteczkach otoczonych barierami energetycznymi przez które te duchy nie mogą przejść. Potem okazało się że przyleciały one na meteorycie, a te duchy są duchami stworów które żyły na innej planecie. Ich planeta uległa zniszczeniu (nie pamiętam dlaczego), i własnie ten kawałek planety uderzył w Ziemie. 

Co do drugiej to tylko pamiętam tylko szczątkowe informacje. Był chłopak, którego ręka została owładnięta przez jakąś czarną maź (coś podobnego do tego co było w czarnym Spider-Manie). Dzięki temu bardzo dobrze posługiwał się mieczem. Ogólnie ta maź owładnełła także inne zwierzęta które były przez to bardzo agresywne. Pamiętam jeszcze tylko scene w której atakowały dziki (z tą mazią) ludzi pod górę, a ludzie zaczęli spuszczać na nie wybuchowe beczki. Było coś jeszcze o białym jeleniu w sercu lasu, który symbolizował matkę naturę bodajże.

Wiem że skomplikowane ale tylko tyle pamiętam. Ogólnie te bajki puszczali na polsacie, tv4 (bądź wcześniejszej zanim zmienili nazwe na tv4). Było to bodajże w latach 2000 - 2005. Nie pamiętam dokładnie. ;)

• 0

#451 Daguchna

Daguchna

Gaduła

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 462 postów

Napisano 22 grudnia 2016 - 23:00

Drugie brzmi jak Księżniczka Mononoke.

• 0

#452 Tomek

Tomek

Nowy

• Members
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 23 grudnia 2016 - 19:42

TRUDNA SPRAWA - SZUKAM TYTUŁU BAJKI Z PRZEŁOMU 70/80 LAT

Witam Was serdecznie,

Szukam tytułu bajki która w zrębkach pozostała mi w pamięci z dzieciństwa - prosze o pomoc.

Wybaczcie moje mało konkretne informacje - ale to jedyne które pozostały mi w pamięci:

A mianowicie:

- była to bajka nieanimowana,

- zagraniczna - NRD, Węgry lub Czechosłowacka ... lub inna ale na 100% nie Polska

- były tam zmniejszone 2 postaci - w takich strojach (nie wiem jak to okreslić) tak jakby wsadzić je do gruszki, która była w pasy poziome czarno żółte (?)

- chodziły po gramofonie, szafkach itp

- nie używały słów do porozumiewania sie między sobą ... (chyba)

Bardzo chciałbym dotrzeć do tytułu - jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc - dziekuję :)

Tomek

Użytkownik kinichi edytował ten post 02 stycznia 2017 - 18:36

• -1

#453 Gość_Zuzia_*

Gość_Zuzia_*
  • Gość

Napisano 24 grudnia 2016 - 18:54

Pamietam bajkę gdzieś z połowy lat 90 emitowana w telewizji w święto wszystkich świętych. Była to bajka niema o dziadku a na końcu on umierał i zostawał bujany fotel pusty. Ktoś pamięta co to za bajka?
  • 0

#454 real3000

real3000

Nowy

• Members
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 25 grudnia 2016 - 19:20

Witam . Juz nie pamietam tej tresci bajki ale wiem ze bylo 2 braci blizniakow chyba byli ksiazetami.  i kazdy z nich mial polowe talizmanu i jak sie spotkali to go polaczyli i cos sie potem dzialo. Moze wiecie jak sie nazywala ta bjka byla ona na vhs

• 0

#455 Bajkuś

Bajkuś

Nowy

• Members
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 26 grudnia 2016 - 11:51

Nie wiem czy pamiętacie ale była kiedyś taka bajka ona leciała rano na którymś Tvp

Opowiada ona o chłopcu który nosił brązową sukienkę coś jak sutanna miał brązowe czy czarne włosy

On w którymś odcinku był zamknięty i on robił chyba psikusy żeby z  stamtąd się wydostać.

Pamiętam że w którymś odcinku wysypał chyba mąkę żeby nabrać ludzi którzy go więzili że pada śnieg.

Cała akcja rozgrywa się chyba w Chinach czy w Japonii bo w tej bajce były te charakterystyczne budowle.

Może ktoś wie co to to za bajka jak by ktoś wiedział i by mi napisał to bym był bardzo wdzięczny

• 0

#456 Bajkuś

Bajkuś

Nowy

• Members
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 27 grudnia 2016 - 11:13

Cześć. 
Poszukuję obrazów z dzieciństwa, które wryły mi się w pamięć jedynie szczątkowo. Nigdzie nie mogę ich znaleźć.
Pierwszy to była bajka o żołnierzu (kojarzy mi się, że miał mundur na modłę austriacką) i diable. Diabeł chciał zabrać duszę zmarłego grzesznika do piekła, a żołnierz próbował temu zapobiec. Umówili się, że jak diabłu uda się napełnić but żołnierza złotem, to wtedy będzie mógł zabrać nieszczęśnika. Pamiętam, że się nie udało. Najbardziej zapadła mi w pamięć scena, kiedy diabeł poci się, ciągnąć wielki wór złota, który wypełnia cały kadr. 

Natomiast druga to bajka o dziewczynce, która znalazła krater w lesie a w nim żółtego potwora (kreta?)

Jeśli ktoś pamięta te bajki, byłabym wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam

Ta pierwsza to w obronie duszy a drugiej nie wiem

• 0

#457 Bajkuś

Bajkuś

Nowy

• Members
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 27 grudnia 2016 - 11:14

Nie wiem czy pamiętacie ale była kiedyś taka bajka ona leciała rano na którymś Tvp

Opowiada ona o chłopcu który nosił brązową sukienkę coś jak sutanna miał brązowe czy czarne włosy

On w którymś odcinku był zamknięty i on robił chyba psikusy żeby z  stamtąd się wydostać.

Pamiętam że w którymś odcinku wysypał chyba mąkę żeby nabrać ludzi którzy go więzili że pada śnieg.

Cała akcja rozgrywa się chyba w Chinach czy w Japonii bo w tej bajce były te charakterystyczne budowle.

Może ktoś wie co to to za bajka jak by ktoś wiedział i by mi napisał to bym był bardzo wdzięczny

• 0

#458 Gość_Dawid_*

Gość_Dawid_*
  • Gość

Napisano 27 grudnia 2016 - 22:35

Witam was czy może ktoś mi pomóc w odszukaniu bajek miałem je na kasecie VHS były to krótkie bajki i rysowane chyba 1 była o takim błaznie ktory miał czerwony strój na sobie taki i szpiczastą brodę ale nie brodę ze Włochata broda tylko kształt twarzy taka szpiczasttą brodę i w tle byl chybs mur zamku i rycerze i duże drzewo na którym były klatki z ptaszkami złapanymi i ona chciał je uwolnić i starl się z rycerzami chyba i wszedł na drzewo i je uwolnił z klatek 2 bajka to o mieszkańcach w którym rządził król i on przemawiał żeby nadać nowe imię miastu i ci ludzi tam co byli pracowali na takim bazarze 1 jako piekarz pamiętam rolowal ciasto na bułki a 2 dzieci przed jego lada jadło bułki i pili mleko z dzbanka inny sprzedawal futra z lisa itd 3 był kowalem i 4 szewcem był kominiarz i to była bajka rymowana taka bardziej i jak oni zaczęli się potem kłócić ze sobą na bazarze wszyscy i zucali w siebie przedmiotami i trafiali w nie tego co tzreba a potem się pogodzili i nazwali jakoś miasto dobro coś tam chyba a 3 bajka była o krolu co siedział na tronie w zamku w krzuchu i było mu zimno dawali mu poduszki koce i nic było w zamku pełno pieców i on potem ten krol biegał po zamku po każdym pokoju żeby zobaczyć czy te piece grzeją i tak się rozgrzal ze ściągnął wsystko prawie z siebie i na końcu za pałacem czy zamkiem w którym mieszkal było lodowisko i w samym swetrze jeździł i miał pamiętam on czerwony nos proszę pomóżcie bo bardzo mi zależy
  • 0

#459 jacobs

jacobs

Gaduła

• Ripper
  • 427 postów

Napisano 27 grudnia 2016 - 22:38

Marcelino Chleb i Wino?
  • 0

#460 zrozpaczonyposzukiwaczek

zrozpaczonyposzukiwaczek

Nowy

• Members
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 27 grudnia 2016 - 23:59

Poszukuje bajki nietypowej wydaje mi sie ze nie jest to produkcja disneya, ogladalam to na kasecie VHS tam

- dziewczynka z dlugimi blond wlosami znajduje jakis kuferek w ktorym znajduje lancuszek z dowieszka w ksztalcie serca,

- jest motyw piosenki tchajkovskiego Dance of the sugarplum fairy,

- wydaje mi się że mają tam sprzęt do wyciskania soku z owoców,

- bajka kończy się jak mama ją budzi jakby cała przygoda była snem i idą na lody. Proszę o pomoc bo nie daje mi to spokoju :)

myślę że będą tovlata 90te :) a ogladalam pewnie ok 2005

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Google (1)
Copyright © 2025 logo forum bajki-tv.com