Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie wiesz jak nazywała się jakaś bajka ? Pisz !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1314 odpowiedzi w tym temacie

#421 Gość_Sylwia_*

Gość_Sylwia_*
  • Gość

Napisano 25 października 2016 - 21:02

Cześć. 
Poszukuję obrazów z dzieciństwa, które wryły mi się w pamięć jedynie szczątkowo. Nigdzie nie mogę ich znaleźć.
Pierwszy to była bajka o żołnierzu (kojarzy mi się, że miał mundur na modłę austriacką) i diable. Diabeł chciał zabrać duszę zmarłego grzesznika do piekła, a żołnierz próbował temu zapobiec. Umówili się, że jak diabłu uda się napełnić but żołnierza złotem, to wtedy będzie mógł zabrać nieszczęśnika. Pamiętam, że się nie udało. Najbardziej zapadła mi w pamięć scena, kiedy diabeł poci się, ciągnąć wielki wór złota, który wypełnia cały kadr. 

Natomiast druga to bajka o dziewczynce, która znalazła krater w lesie a w nim żółtego potwora (kreta?)

Jeśli ktoś pamięta te bajki, byłabym wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam

• 0

#422 Gość_Wiktoria_*

Gość_Wiktoria_*
  • Gość

Napisano 25 października 2016 - 21:43

Witam,otóż poszukuje pewnej świątecznej,bożonarodzeniowej bajki.Oglądałam ją kilka lat temu(wiele razy)na płycie.Opowiadała ona o bodajże 5(ale nie dam sobie głowy za to uciąć) stworkach(z tego co pamiętam wyglądem przypominały bałwany,były płci żeńskiej i męskiej).Akcja dzieje się w jakiejś świątecznej krainie, sprzątają przed świętami,zbierają jagody(lub jakieś tam inne owoce uzbierane w magazynie),które do czegoś są im potrzebne.Jest jakaś królowa lodu/śniegu(przypominająca z wyglądu te właśnie stworki),która mieszka w jakiejś jaskini mrocznej czy coś w tym stylu.Pamiętam też ,że była scena w której te stworki były chyba przy ognisku w jakimś lesie i któraś postać(chyba dziewczyna) miała iść po patyki.Nie mam pojęcia czy bajka jest polska czy angielska ,bowiem melodiaprzypomniała mi piosenkę Jest Taki Dzień ,tylko jakby w ang. wersji.

Proszę pomóżcie :)

• 0

#423 Gość_Damian_*

Gość_Damian_*
  • Gość

Napisano 31 października 2016 - 17:45

Witam.mam problem ponieważ oglądałem kiedyś bajkę ( miałem około 6 lat) i polegała ona na grupce młodych bohaterów ktorzy mieli swoją kwaterę główną w takim małym budynku wyglądającym jak mała szopka lecz w środku była to normalna baza . pamiętam jeszcze że w jednym odcinku walczyli oni w swojej szkole z jakimś mutantem , i pamiętam jeszcze,że mieli oni takie kolorowe obcisłe stroje z różnymi gadżetami i te stroje były kolorowe ,ale każdy miał inny kolor stroju (jak power rangers). Jeżeli ktoś wie jak ta bajka się nazywa to proszę o odpowiedź ( bajka ta leciała tylko na kanale jetix )
  • 0

#424 Gość_Fior_*

Gość_Fior_*
  • Gość

Napisano 17 listopada 2016 - 02:06

Oglądałem ja chyba na carton network bohotezy mieli stworzenia w krysztalach i nimi walcyli
  • 0

#425 Gość_Paulina_*

Gość_Paulina_*
  • Gość

Napisano 17 listopada 2016 - 15:43

Mam prośbę jeżeli ktoś wie coś na ten temat proszę o pomoc. Moja mama w latach 90 (94/95 najprawdopodobniej) oglądała bajkę o jaskiniowcach był tam dialog "Ok lubi rybki" Ok był gruby i przypominał trochę małpę, była jeszcze chuda kobieta i babcia. Było to wyemitowane tylko raz w tvp1 chyba. Niestety nie wiem nic więcej a potrzebowałabym tytułu. Jeżeli ktoś pomoże będę naprawdę wdzięczna.

• 0

#426 Gość_Jacek_*

Gość_Jacek_*
  • Gość

Napisano 17 listopada 2016 - 22:06

Witam. Poszukuję nazwę bajki która oglądałem jakiej 20 lat temu. Bajkę oglądałem na świetlicy szkolnej i była puszczają z VHS(nie wiem czy oryginał czy nagrana z satelity). Jedyne co pamiętam to że była o żołnierzach w kosmosie. Latami takimi białymi myśliwcami, był pilot i strzelec. Startowali z jakiejś bazy albo większego statku kosmicznego. Niepamiętnych z kim walczyli. W pamięć zapadły mi okna tych myśliwców takie kanciste, zawsze jak w bazie był alarm żołnierze wskakiwali do myśliwców i te okna/szyby się zamykamy.
  • 0

#427 AtoMan

AtoMan

Bajkowy Nałogowiec

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2 176 postów

Napisano 18 listopada 2016 - 10:14

Starcom?

• 0

#428 Gość_Kasia_*

Gość_Kasia_*
  • Gość

Napisano 19 listopada 2016 - 13:19

Szukam bajki z dzieciństwa miałam ją na kasecie była ona o dwóch siostrach jedna była starsza a druga młodsza miały one kufer a w nim rękawiczkę była tam też książka starza siostra miała się opiekować młodszą pamiętam też że ta młosza wyszła i porwała ją jakaś kobieta zabrała ja chyba to zamku którym rządziła z siostrą jej siostra była dobra a ona zła siostra dziewczynki którą porwała kobieta zaczęła jej szukać z jakimś chłopakiem tyle pamiętam ma nadzieję że ktoś mi pomoże z góry dziękuję

• 0

#429 Gość_Kasia_*

Gość_Kasia_*
  • Gość

Napisano 19 listopada 2016 - 13:21

Już znalazłam tą bajkę dziękuję za pomoc
  • 0

#430 Gość_Karol_*

Gość_Karol_*
  • Gość

Napisano 19 listopada 2016 - 22:16

EJ 

BYŁA TAKA BAJKA,W SUMIE FILM

NIE PAMIETAM ZA DUZO,ALE BYLA W NIEJ ARMIA TERAKOTOWA,CHINSKA MAŁA DZIEWCZYNKA I GENIUSZ 

PO 

MO 

CY 

:unsure:  :unsure:  :unsure:  :unsure:  :mellow:

• 0

#431 manka112232

manka112232

Nowy

• Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 23 listopada 2016 - 11:10

Witam kiedyś oglądałem fajną kreskówke była ona o trójce bohaterów którzy mieli w takich kamieniach różne stwory. Kazy stworek mial swoj kamien. W jedym z idcinkow akcja rozgrywala sie w swiecie tych stworkow. Dużo o niej nie pamiętam myślę że wystarczy.
  • 0

#432 manka112232

manka112232

Nowy

• Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 23 listopada 2016 - 11:10

Witam kiedyś oglądałem fajną kreskówke była ona o trójce bohaterów którzy mieli w takich kamieniach różne stwory. Kazy stworek mial swoj kamien. W jedym z idcinkow akcja rozgrywala sie w swiecie tych stworkow. Dużo o niej nie pamiętam myślę że wystarczy.
  • 0

#433 Gość_Maniek_*

Gość_Maniek_*
  • Gość

Napisano 23 listopada 2016 - 22:09

Cześć szukam bajki w której głównym bohaterem był podróżnik z psem i jego zadaniem było okrążyć świat w określonym czasie. Wiem że chodziło o pewien zakład. Główna postać była blondynem ze śmieszną grzywką. Nigdzie tego nie moge znaleźć. Pomóżcie :D :D

• 0

#434 Azjo

Azjo

Gaduła

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 688 postów

Napisano 23 listopada 2016 - 22:14

Power Stone (W Polsce Magiczny Kamień)? Chociaż wątpię, bo tam nie było stworków, a ludzie.
  • 0

#435 Azjo

Azjo

Gaduła

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 688 postów

Napisano 23 listopada 2016 - 22:15

Cześć szukam bajki w której głównym bohaterem był podróżnik z psem i jego zadaniem było okrążyć świat w określonym czasie. Wiem że chodziło o pewien zakład. Główna postać była blondynem ze śmieszną grzywką. Nigdzie tego nie moge znaleźć. Pomóżcie :D :D

W 80 dni dookoła świata z Willym Foggiem?

Sorry, nie doczytałem do końca. Pewnie Tintin jakiś.

Użytkownik Azjo edytował ten post 23 listopada 2016 - 22:16

• 0

#436 czerep

czerep

Dobry Qmpel

• Members
  • PipPipPipPipPip
  • 260 postów

Napisano 24 listopada 2016 - 09:35

Wiele kreskówek pasuje do takiego opisu. To może być np. Magi Nation.
  • 0

#437 Gość_lukasz_*

Gość_lukasz_*
  • Gość

Napisano 26 listopada 2016 - 18:04

witam szukam bajki już od roku czasu 

Mały chłopiec z białym psem który budował samochód wyścigowy ( czerwony kolor ), i teraz tak nie pamietam czy z siostrą lub sąsiadkom w podobnym wieku która również budowała swój samochód do wyścigów na okładce z filmu był własnie chlopiec z psem nie wiem czy nie pomylę bajek ale chyba był tam jeszcze naukowiec ? z którym to chłopiec bardzo się lubił ?

• 0

#438 pshq

pshq

Dobry Qmpel

• Members
  • PipPipPipPipPip
  • 200 postów

Napisano 29 listopada 2016 - 20:28

Mały chłopiec z białym psem, który budował samochód wyścigowy ( czerwony kolor ), i teraz tak nie pamiętam czy z siostrą lub sąsiadką w podobnym wieku, która również budowała swój samochód do wyścigów. Na okładce z filmu był właśnie chłopiec z psem; nie wiem czy nie pomylę bajek, ale chyba był tam jeszcze naukowiec (?) z którym to chłopiec bardzo się lubił (?)

Nie całkiem pasuje, ale może Dommel?

• 0

#439 Gość_Pola_*

Gość_Pola_*
  • Gość

Napisano 04 grudnia 2016 - 18:14

Hej szukam pewnej bajki, nie pamiętam niestety prawie nic, a bardzo chcę ją znaleźć

Bohaterowie jeździli na "robo-dinozaurach" jeśli można tak to powiedzieć. Pamiętam, że w jednym odcinku główną bohaterkę przemienili w "złą". Przyjaciele przypomnieli jej o sobie, w tle były pokazywane ich wspólne sceny.

Bardzo proszę o odpowiedź :( 

• 0

#440 Robert

Robert

Bajkowy Nałogowiec

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1 238 postów

Napisano 05 grudnia 2016 - 18:38

Hej szukam pewnej bajki, nie pamiętam niestety prawie nic, a bardzo chcę ją znaleźć

Bohaterowie jeździli na "robo-dinozaurach" jeśli można tak to powiedzieć. Pamiętam, że w jednym odcinku główną bohaterkę przemienili w "złą". Przyjaciele przypomnieli jej o sobie, w tle były pokazywane ich wspólne sceny.

Bardzo proszę o odpowiedź :(

Valorianie i dinozaury(?)

https://www.youtube....h?v=GgtLSqKXLrY

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Copyright © 2025 logo forum bajki-tv.com