Smerfy
Napisano 21 listopada 2007 - 19:03

Napisano 24 listopada 2007 - 12:58

Napisano 24 listopada 2007 - 15:29

Napisano 25 listopada 2007 - 00:43
Napisano 26 listopada 2007 - 16:07
No właśnie, Gargamel w ogóle przestał być sobąmoim zdaniem to fajna postać choć uprzykrzała Gargamelowi życie, i zrobiła z niego nieudacznika w całej rozciągłosci

Napisano 26 listopada 2007 - 19:45
Napisano 26 listopada 2007 - 22:03
Cicho bądź! Bo zjedzą Cię tłumy!Moim zdaniem nie było, czego psuć, bo ten serial nigdy nie był dobry. On zawsze był po prostu za grzeczny.
Napisano 06 grudnia 2007 - 20:06
Napisano 06 grudnia 2007 - 22:38
Cicho bądź! Bo zjedzą Cię tłumy!
Mam gdzieś te tłumy

Napisano 09 grudnia 2007 - 18:09
Tłumy zaczynają się burzyćMam gdzieś te tłumy
Nie wiem, co one widzą w takiej dziecinadzie...

Jak zaraz powiem, co sądzę o niektórych anime...
Napisano 09 grudnia 2007 - 20:18
A ja nie wiem co widzą w niektórych Anime?Mam gdzieś te tłumy
Nie wiem, co one widzą w takiej dziecinadzie...
Napisano 10 grudnia 2007 - 17:27
Napisano 10 grudnia 2007 - 19:49

Napisano 16 grudnia 2007 - 23:57
Napisano 26 lipca 2008 - 19:33
Sezon 1
Zawrotne tępo akcji i częste jej zwroty, jak w rzadnej innej serii.
Smerfy postrzegane są jako grupa: poszczególne odcinki rzadko są poświęcone konkretnej postaci. Serial służy pokazaniu różnic w charakterze konkretnych Smerfów, poprzez umieszczanie całej grupy w danych sytuacjach i ukazywanie różnych reakcji poszczególnych smerfów na te same zjawiska.
Sezon 2
Każdy odcinek zawiera życiowy morał. Są tu poruszane bardzo trudne, filozoficzne tematy: śmierć, tłumaczenie snów, feminizm, chęć życia w utopii, bycie zbyt uległym wobec innych, lenistwo, obżarstwo, zasada Carpe Diem itp.. Jednym słowem nie są to morały typu: "zrobiłeś zle, więc ktoś cię ukaże", ale typu "Każdy jest kowalem swojego losu", tzn. zrobiłeś zle, ale nie dla innych, lecz dla samego siebie i sam za to odpowiesz.
Cały rozwój akcji jest podporządkowany morałowi, w związku z czym jest ona bardzo powolna, denna, można powiedzieć, że niemalże jej nie ma.
Dla zrównoważenia cięzkich tematów, wyjątkowo lekki chumor, nie pasujący do tej bajki; żarty "a'la Flip i Flap": chumor sytuacyjny i do tego całkowicie absurdalny.
Najważniejszymi smerfami w tej serii są niespotykani wcześniej Tropiciel, Thórzasty i Niechluj.
Sezon 3 i kolejne
Bajka staje się przeciętna: Akcja średniej szybkości, chumor i morały także przeciętne. Smerfy nie są postrzegane w kategorii grupy; poszczególne odcinki są poświęcone konkretnemu smerfowi lub kilku konkretnym smerfom.
Do obsady dołącza smerf Cherlak.
Sezon 4
To samo, co sez. 3. Zmienia się rola Gargamela. Poznajemy go z zupełnie innej strony: przestaje być on jedynie prześladowcą smerfów. Jego działania zazwyczaj nie są związane bezpośrednio ze smerfami, często widzimy go przy innych okazjach: wyprawie na zakupy, kłótniach z Klakierem, przygotowywaniu eliksirów. W poszczególnych odcinkach często istnieje on zupełnie oddzielnie i nawet się z nimi nie spotyka, a nawet jeśli, to nie koniecznie w kategoriach pogoni.
Z obsady raz na zawsze znikają doszli w 2 i 3 serii Tropiciel, Thórzasty, Niechluj i Cherlak. Dołącza zaś Nat i Gapcio - tutaj jako dorośli, w kolejnych seriach jako smerfiki.
Sezon 5
To samo, co dwa poprzednie, bowiem tak pozostaje do końca serialu.
Do obsady dołączają smerfiki i to one są głównymi bohaterami niemalże każdego odcinka. Gargamel znów zajmuje się jedynie pogoniami, jednak nadal bardzo często występuje oddzielnie od smerfów, tzn, szuka ich, ale nie koniecznie znajduje. Zamiast mikstur i zaklęć coraz częściej zaczyna używać do łapania smerfów najróżniejszego rodzaju osiągnięć techniki: maszyn / wynalazków.
Sezon 6
Do obsady dołączają Dziadek Smerf i Nicpoń, którzy całkowicie psują jego założenie. Dziadek niszczy autorytet Papy, jako najstarszego w wiosce, zaś Nicpoń - Gargamela, jako "złego", czyniąc z niego jedynie nieudacznika i obiekt powszechnych drwin.
Sezon 7
Praktycznie rzecz biorąc rzadnych zmian, pomimo, iż dołączają kolejne smerfy: Dzikus, Drwal i Reporter.
Sezon 8
Zdecydowanie historie o wiele ciekawszej fabule, niż w poprzednich dwóch seriach; chociaż nie zdołałem rozgryzć, na czym to polega. Czyżby znów szybsza akcja, inne postrzeganie smerfów??
Do obsady dołączają "żona" Dziadka - Niania, oraz bardzo ciekawa postać: siostrzenica Gargamela, Denisa, która przyjazni się ze smerfami.
Sezon 9
Kompletna beznadzieja: Smerfy wyjęte z naturalnego środowiska, błąkające się po różnych epokach. Doszczętne wynaturzenie i zniszczenie autentycznej koncepcji serialu.
PS. Na koniec przepraszam za post pod postem, ale w końcu od tamtego minęło pół roku.
Użytkownik Zielon-Granatowy edytował ten post 30 lipca 2008 - 16:46
Napisano 26 lipca 2008 - 20:41
A ja tu pieprzę, jak jakiś durny polonista...

Użytkownik dred edytował ten post 26 lipca 2008 - 20:41
Napisano 26 lipca 2008 - 20:45
Użytkownik Daguchna edytował ten post 26 lipca 2008 - 20:47
Napisano 26 lipca 2008 - 20:56
Napisano 27 lipca 2008 - 12:32

Napisano 27 lipca 2008 - 16:29
To dlatego że stary dubbing pochodzi z przed 20 lat i Pan Michnikowski który użyczał głosu papie był młodszy podobnie jak reszta aktorów.w Starym dubie papa smerf ma przyjemniejszy głos, a reszta podobne
Cóż Każdy ma swój gust ja na przykład nie przepadam za Anime zwłaszcza nie trawię pokemonów sam nie wiem czemu po prostu mnie wkurzają.A ja nie mam jakiegoś konkretnego zdania na temat Smerfów. ;] Przyjemny serialik i tyle. Można się zrelaksować przy nim. Nie widzę tam jakiegoś głębszego przekazu. Nie robi mi także jakiegoś większego znaczenia, z jakim dubbem obejrzę. Bo są prawie identyczne. Za chwilę mnie zaatakujecie, jak śmiem przyrównywać genialny stary dubb do okropnego nowego.
Użytkownik lupa33 edytował ten post 27 lipca 2008 - 22:14
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych