Cześć! szukam kreskówki z mojego dzieciństwa. Musiała lecieć jakoś w latach 90 w telewizji. Pamiętam że głównymi bohaterami były psy, które wchodziły do takich kapsuł i tam przechodziły transformację i stawały się humanoidalne - mówiły ludzkim głosem, chodziły na dwóch nogach, miały też palce jak ludzie i szare lub niebieskie kombinezony. Psy ratowały świat czy coś w ten deseń. Pamiętam że w czołówce była opowiadania ich historia "powstania" i narrator nazywał ich "obrońcami".
Nie wiesz jak nazywała się jakaś bajka ? Pisz !
#341 Gość_Gość_*
Napisano 17 marca 2016 - 11:41
#343 Gość_Nowy_*
Napisano 24 marca 2016 - 20:38
Hej Szukam bajki która polegała na różnych walkach .w większości były to walki turniejowe a walczyli takimi maszynkami która wystrzeliwała kulki .
Napisano 24 marca 2016 - 21:46
B-Daman?
Napisano 25 marca 2016 - 13:07
Witam
Czy ktoś orientuje się gdzie można znaleźć i co to były za bajki:
1. o koniku Garbusku
2. o smoku Eliocie
niestety nic więcej na temat tych bajek nie wiem, poszukuje ich dla kogoś...
Napisano 06 kwietnia 2016 - 21:30
Napisano 06 kwietnia 2016 - 21:50
Thundercats.
#348 Gość_Hurraoptymistyczny_*
Napisano 09 kwietnia 2016 - 20:44
Cześć wszystkim!
Wierzę w to że uzyskam tutaj pomoc, ale wiem że stanowi to wyzwanie. Nawet dla mnie przypomnienie sobie jakiś fragmentów tej bajki jest trudne.
Bajka szła na pewno przed 2004 rokiem (ale mogla i duzo wczesniej) na tv4 (raczej tutaj) lub na tvp2 (mozliwe). Bajke oglądałem bardzo mało razy, widziałem jakieś małe urywki stąd że się jej bałem. Ale wracając pamięcią była bardzo dojrzałą na swój sposob bajką.
Co pamiętam, było to odcinkowe na pewno. Małe ludki - czarne które hm podejrzwam ze uciekały? w każdym razie jakby fabuła jest osadzona w czasie wojny lub jakiegoś takiego stanu permanentnej walki z wrogiem. Wróg to między innymi to byli tacy duże czarne postacie ale przypominajace czlowieka w zbroi. Te mniejsze chowaly sie przed nimi, uciekaly. Mialo to troche postac grozy. Te male ludki byly dosyc specyficzne, wygladaly troche jak małe murzynki z białymi ustami bodajze. Widzialem moze razem 20 minut tej bajki, bo mnie przerazała po prostu gdy bylem młodszy. Był jeden lektor na całą bajkę. Szło to zwykle późno, wieczorami. Murzyniątek było więcej, możliwe że jeden z tych dużych był zaprzyjaźniony z tym małym jednym. Ale bajka była też smutna tylko juz nie pamietam dlaczego.
W kazdym razie tyle na ten moment pamietam. Stąd też wiem ze to wyzwanie cos z tego wywnioskować, jesli cos sobie przypomne jeszcze to dopisze.
Pozdrawiam!!
#349 Gość_Emilia_*
Napisano 10 kwietnia 2016 - 07:31
Od dawna szukam tytułu bajki, w której chłopiec każdego dnia przemieniał się w inną postać np zwierzę. Byli chyba tam też jego przyjaciele, bajkę oglądałam w 2005/6/7 roku na TVP rano bardzo proszę o pomoc
Napisano 10 kwietnia 2016 - 12:41
Witam,
Od dawna szukam tytułu bajki, w której chłopiec każdego dnia przemieniał się w inną postać np zwierzę. Byli chyba tam też jego przyjaciele, bajkę oglądałam w 2005/6/7 roku na TVP rano bardzo proszę o pomoc
Widget przemieniał się w różne zwierzęta, ale to był kosmita.
https://www.youtube....h?v=LaCXvtqz1Xk
#351 Gość_Hania_*
Napisano 18 kwietnia 2016 - 17:48
Napisano 21 kwietnia 2016 - 20:22
Witam
Czy ktoś orientuje się gdzie można znaleźć i co to były za bajki:
1. o koniku Garbusku
2. o smoku Eliocie
niestety nic więcej na temat tych bajek nie wiem, poszukuje ich dla kogoś...
Konik Garbusek to baśń rosyjska i jest tego co pamiętam pare wersji. Proszę sprecyzuj o którą Ci chodzi. Tej drugiej nie kojarzę
#353 Gość_szyon_*
Napisano 23 kwietnia 2016 - 19:08
pamietam taki serjal gdzie ludzie z fir coś na f ścigali się. Byloich czterech
#354 Gość_kielanek_*
Napisano 01 maja 2016 - 13:34
Mam mało informacji o tej bajce ale był chłopak z mieczem samuraja a z nim był duży duch samuraja chyba z odkrytą klatą help
Napisano 01 maja 2016 - 13:48
Król szamanów
Napisano 01 maja 2016 - 23:57
Witam!
Bardzo chciałabym odnaleźć tytuły kilku bajek, nie pamiętam z nich zbyt dużo, ale mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto mi pomoże:
Pierwsza była o małym szczeniaczku, którego wyrzucili z samochodu. Kojarzę, że trafił na jakieś pole(?) i zaprzyjaźnił się z zającami/królikami(w każdym razie któreś z tych kicałkowatych).
Kolejna też była o psie, jednak pamiętam z niej jeszcze mniej szczegółów niż z poprzedniej. Utkwiła mi w pamięci scena gdy piesek się zgubił i poszedł do kościoła, bo usłyszał kolędy (był okres Bożonarodzeniowy) i tam odnaleźli go właściciele.
Ostatnia opowiadała o skutkach skażenia środowiska, była przedstawiona oczami leśnych zwierzaków, przewróciła się ciężarówka i wylała się jakaś substancja(albo wyciekł gaz) i przedostał się do lasu. Zwierzęta chorowały, kilka z nich próbowało znaleźć lekarstwo.
Wiem, że mało konkretnie i to nie ułatwia sprawy, ale fajnie byłoby gdyby ktoś kojarzył chociaż jeden tytuł. Z góry dzięki.
Pozdrawiam.
Napisano 02 maja 2016 - 10:12
Ostatnia opowiadała o skutkach skażenia środowiska, była przedstawiona oczami leśnych zwierzaków, przewróciła się ciężarówka i wylała się jakaś substancja(albo wyciekł gaz) i przedostał się do lasu. Zwierzęta chorowały, kilka z nich próbowało znaleźć lekarstwo.
pewnie chodzi o: "Zwierzęta z Zielonego Lasu"
https://www.youtube....h?v=-QUwh8zY0nw
Napisano 02 maja 2016 - 21:50
pewnie chodzi o: "Zwierzęta z Zielonego Lasu"
https://www.youtube....h?v=-QUwh8zY0nw
Oj, niestety nie. Wydaje mi się, że kreska była troszkę nowocześniejsza.
Napisano 02 maja 2016 - 21:57
Pierwsza była o małym szczeniaczku, którego wyrzucili z samochodu. Kojarzę, że trafił na jakieś pole(?) i zaprzyjaźnił się z zającami/królikami(w każdym razie któreś z tych kicałkowatych).
Tę już sama znalazłam, nazywa się ''Siódmy braciszek''.
#360 Gość_Adam_*
Napisano 09 maja 2016 - 19:13
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych