Cześć,
Szukam tytułu bajki, która leciała na początku lat 90tych. mniej więcej w okresie 1991-1994 ale mogę się mylić.
Z tego co kojarzę Polonia 1 (sprawdziłem już tytuły emitowane i nie znalazłem) lub TVP2 (może gdańska regionalna 3 lub 1 ale mniej mi się wydaje).
W bajce była mała dziewczynka ala Calineczka, która miała przyjaciela niebieską ważkę, który potrafił przemienić się w bardziej ludzką (ale wciąż małą formę) oraz typową ważkę, na której Calineczka latała. Była też tam taka zła czarownica przedstawiana w bardziej demonicznej formie: czarna/fioletowa energia z czerwonymi oczami czy coś. I chyba jakieś drzewo było, które miało być chronione przez Calineczkę.
Wydaje mi się że to było anime, ale nie mam pewności.
Mam jeszcze jedno pytanie. Kojarzy ktoś piłkarską anime z Polonii 1 (prawdopodobnie Kapitan Tsubasa), gdzie był odcinek w którym główny bohater walczył przeciwko drużynie przeciwnika. Był tam taki wysoki z długimi, czarnym włosami zawodnik, który potrafił się rozmnożyć przed oddaniem strzału. W sumie to była taka iluzja ale bramkarz miał problem z wykryciem gdzie pójdzie piłka. Ogólnie akcje były w spektakularnym stylu jak kopnięcie z obrotu, mega silne i szybkie kopnięcia itp. Pamiętam, że główny bohater rozgryzł technikę tego czarnowłosego później i sam zaczął jej używać.
Wiem że jest anime o nazwie Kickers i by w sumie pasowało ale nie ma tam tej akcji. No i długowłosy jest bramkarzem a pamiętam, że był kapitanem drużyny rywali i głównym napastnikiem.