Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie wiesz jak nazywała się jakaś bajka ? Pisz !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1314 odpowiedzi w tym temacie

#301 Gość_Zuza_*

Gość_Zuza_*
  • Gość

Napisano 01 września 2015 - 21:07

Dobry wieczór!

Przeczytałam Wasze posty - świetna lektura, a ile obrazów z lat szczenięcych przywołały... :)
Dlatego mam nadzieję, że będziecie w stanie mi pomóc. Od kilku lat bezskutecznie szukam tytułu kreskówki, którą oglądałam w latach 80'. 

Opowiadała o podróżniku/wynalazcy/profesorze (?), takim starszym panu, który mieszkał w wysokim domku (a może to był jakiś wehikuł czasu czy inna maszyna?) i przyjaźnił się ze zwierzakami. W jednym z odcinków ścigała go ciemna burzowa chmura, która chciała mu wyrządzić krzywdę (do dzisiaj boję się burzy;)). 

Wiem, że to niewiele i pewnie nawet coś poplątałam, ale z góry dziękuję za każdy podsunięty trop. :)
Trzymajcie się!
Z.

• 0

#302 Robert

Robert

Bajkowy Nałogowiec

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1 239 postów

Napisano 02 września 2015 - 18:33

Dobry wieczór!

Przeczytałam Wasze posty - świetna lektura, a ile obrazów z lat szczenięcych przywołały... :)
Dlatego mam nadzieję, że będziecie w stanie mi pomóc. Od kilku lat bezskutecznie szukam tytułu kreskówki, którą oglądałam w latach 80'. 

Opowiadała o podróżniku/wynalazcy/profesorze (?), takim starszym panu, który mieszkał w wysokim domku (a może to był jakiś wehikuł czasu czy inna maszyna?) i przyjaźnił się ze zwierzakami. W jednym z odcinków ścigała go ciemna burzowa chmura, która chciała mu wyrządzić krzywdę (do dzisiaj boję się burzy;)). 

Wiem, że to niewiele i pewnie nawet coś poplątałam, ale z góry dziękuję za każdy podsunięty trop. :)
Trzymajcie się!
Z.

kojarzy Mi się tylko Teddy Ruxpin:

https://www.youtube....h?v=fFr6UcgjFaQ

• 0

#303 Daguchna

Daguchna

Gaduła

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 462 postów

Napisano 02 września 2015 - 21:06

Stawiam na to:

https://www.youtube....h?v=-BT38rbo5Eg

• 0

#304 Gość_ania_*

Gość_ania_*
  • Gość

Napisano 18 września 2015 - 07:38

witam,

ja rowniez szukam jednego tytulu:

kiedys w tvp /90"/ byla emitowana seria filmikow do nauki angielskiego... pamietam jeden odcinek:wszystko w formie kreskowki,  byla para jezdzaca motorem, a dym twozyl kolejne literki alfabetu.... i ta klasyczna piosenka abc.... moze ktos kojarzy ...

• 0

#305 SPINKA

SPINKA

Dobry Qmpel

• Members
  • PipPipPipPipPip
  • 186 postów

Napisano 19 września 2015 - 20:27

seria filmikow do nauki angielskiego

To był Muzzy in Gondoland, super kreskówka o zielonym stworze z kosmosu który uwielbiał jeść zegary :D
Para to Sylvia i Bob, księżniczka i ogrodnik...w sumie mezalians. Ich szczęściu próbuje przeszkodzić zły Corvax. Oj działo się,był tam nawet atak klonów :)

Potem była kontynuacja Muzzy comes back, gdzie Bob i Sylvia mieli córkę a Corvax wraz z nowym czarnym charakterem porwali ją.

A taka ciekawostka,pierwszą serię Muzzy'ego nadali w TVP Polonia z polskim dubbingiem (!) i służyła ona nauce języka polskiego. Szkoda, że tego nie nagrałam byłaby fajna ciekawostka.
Za to posiadam nagrane obie serie w formie filmów (złączone odcinki).

• 0

#306 Gość_anna_*

Gość_anna_*
  • Gość

Napisano 14 października 2015 - 16:51

seria filmikow do nauki angielskiego

To był Muzzy in Gondoland, super kreskówka o zielonym stworze z kosmosu który uwielbiał jeść zegary :D
super... dziekuje bardzo za pomoc. w zyciu nie wpadlabym na tytul 

• 0

#307 Gość_Bartek_*

Gość_Bartek_*
  • Gość

Napisano 01 listopada 2015 - 22:59

Witam!
Mam gorącą prośbę: moja Narzeczona ostatnio poprosiła mnie o odnalezienie bajki z Jej dzieciństwa. Mianowicie, jest to historia o przyjaźni niedźwiadka polarnego z foką - z biegiem czasu misio dowiaduje się, że jedzą one foki i chce swojego przyjaciela uratować. 
Ktoś może mieć pomysł, co to za bajka? :)

Proszę o pomoc!
Pozdrawiam,

Bartek

• 0

#308 Gość_Emma_*

Gość_Emma_*
  • Gość

Napisano 30 listopada 2015 - 22:23

Jak się nazywała bajka o chłopcu który wyglądał jak kevin z sam w domu jego mama umarła a ojciec musiał iść do pracy i zostawił go u babci potem  następnego dnia poszedł na strych i zobaczył że w pudełku jest królik od jego mamy na urodziny pare dni potem popłakał się bo ktoś powiedział że jest jak baba i wymyślił że chciał by żeby królik był prawdziwy i potem królik zmienił się w kreskówke i wymyślił wielkie drzewo bo to było dla niego prawdziwe a dla innych tylko zabawa i potem jeszcze była tam gęś i koń. pomóżcie proszę

• 0

#309 kinichi

kinichi

Bajkowy Pomagacz

• Moderator
  • 1 959 postów

Napisano 02 grudnia 2015 - 22:31

Witam!
Mam gorącą prośbę: moja Narzeczona ostatnio poprosiła mnie o odnalezienie bajki z Jej dzieciństwa. Mianowicie, jest to historia o przyjaźni niedźwiadka polarnego z foką - z biegiem czasu misio dowiaduje się, że jedzą one foki i chce swojego przyjaciela uratować. 
Ktoś może mieć pomysł, co to za bajka? :)

Proszę o pomoc!
Pozdrawiam,

Bartek

Przygody niedźwiadków polarnych/Przygoda na Biegunie Północnym, tytuł z mojej sygnaturki ;) 

7Ergd6y.png

Zapraszam serdecznie na forum, wystarczy sie zarejestrować.

• 0

#310 Gość_Iwo_*

Gość_Iwo_*
  • Gość

Napisano 05 grudnia 2015 - 22:06

Poszukuję tytułu bajki - konkretnego epizodu. Podejrzewam że była to produkcja disney'a. Jest to remake bajki Jolly Little Elves. Fabuła identyczna - biedny szewc, pojawiają się "elfy" i przez noc robią buty. Cechą rozpoznawczą tego odcinka była użyta muzyka z Dziadka do orzechów. Pomożecie?

• 0

#311 czerep

czerep

Dobry Qmpel

• Members
  • PipPipPipPipPip
  • 260 postów

Napisano 05 grudnia 2015 - 22:34

Czy to odcinek serii "Tex Avery Show" pt. "Przygody szewca" (ang. "The Peachy Cobbler", 1950)?

EDIT: https://www.youtube....h?v=vaiHk_G0-Y4

Użytkownik czerep edytował ten post 05 grudnia 2015 - 22:34

• 0

#312 Gość_Iwo_*

Gość_Iwo_*
  • Gość

Napisano 05 grudnia 2015 - 23:00

Nie, jest to bajka dużo, dużo nowsza, lata 90, czas Animaniaków jak podejrzewam.

• 0

#313 Gość_Suseu_*

Gość_Suseu_*
  • Gość

Napisano 12 grudnia 2015 - 18:01

Siemka. Ostatnio przypomniała mi się bajka w której dzieci stawały się postaciami różnych żywiołów (ogień, woda, powietrze, skały/ziemia/góry(nie wiem które) a było i CHYBA las) i walczyły w sumie nie wiem z czym/kim. Wydaje mi się że bajka była na zig zapie (teraz to jakieś teletoon). I jeszcze pamiętam że w jednym z odcinków byki w ogromnym zamku z lawy na wodzie.
  • 0

#314 Gość_Brian_*

Gość_Brian_*
  • Gość

Napisano 13 grudnia 2015 - 01:31

Wiecie może jak nazywała sie bajka w której pewien chłopak za pomoca kamienia, kryształu przyzywał zbroje albo robota z mieczem. Zbroja jak dobrze pamietam była biała. W pamieć wpdał mi odcinek w kótrym chłopak uciekał przed swoim wrogiem a nad nim były rozwieszone kryształy przez które nie mógł przyzwać zbroi i za każdym razem gdy próbował to zrobić kamień sie psuł. W następnym odcinkach używał jakiejś maszyny która trzymała ten kamień w całosci i dzieki tej maszynie mógł przyzywac ta zbroje. Mam nazdieje że ktos pamieta ta bajke. Kojarza mi sie kanały cartoon network, fox kids i jetix

• 0

#315 czerep

czerep

Dobry Qmpel

• Members
  • PipPipPipPipPip
  • 260 postów

Napisano 13 grudnia 2015 - 08:34

Teknoman?

• 0

#316 Robert

Robert

Bajkowy Nałogowiec

• Members
  • 1 239 postów

Napisano 13 grudnia 2015 - 13:23

Siemka. Ostatnio przypomniała mi się bajka w której dzieci stawały się postaciami różnych żywiołów (ogień, woda, powietrze, skały/ziemia/góry(nie wiem które) a było i CHYBA las) i walczyły w sumie nie wiem z czym/kim. Wydaje mi się że bajka była na zig zapie (teraz to jakieś teletoon). I jeszcze pamiętam że w jednym z odcinków byki w ogromnym zamku z lawy na wodzie.

Chodzi Ci może o Kapitana Planetę:

https://www.youtube.com/watch?v=U6LdMrQRrLA

• 0

#317 czerep

czerep

Dobry Qmpel

• Members
  • PipPipPipPipPip
  • 260 postów

Napisano 13 grudnia 2015 - 14:42

Jesli to kreskówka z Zig Zapa, to raczej Gormiti: https://pl.wikipedia...rial_animowany)

• 0

#318 daisy1991

daisy1991

Nowy

• Members
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 27 grudnia 2015 - 20:15

Szukam bajki.Bajka jest w atmosferze bożonarodzeniowej.Akcja dzieje się w sierocińcu.
Głównym motywem w tej bajce jest choinka,ma byc ona ścięta,ale dzieci z sierocińca nie chcą do tego dopuścić.
Bajka nie jest polska jest po angielsku.Bardzo prawdopodobne,że tytuł bajki nosił nazwę "Choinka".

• 0

#319 Robert

Robert

Bajkowy Nałogowiec

• Members
  • 1 239 postów

Napisano 28 grudnia 2015 - 19:42

Czy chodzi Ci o "The Christmas Tree"?
https://www.youtube....h?v=GlFtMxG6mnY

• 0

#320 daisy1991