Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie wiesz jak nazywała się jakaś bajka ? Pisz !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1314 odpowiedzi w tym temacie

#281 Gość_Pawel_*

Gość_Pawel_*
  • Gość

Napisano 18 czerwca 2015 - 07:56

Lochy i smoki.

Dziękuję za odpowiedź.

O to właśnie chodził!

• 0

#282 Razjel

Razjel

Nowy

• Members
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 18 czerwca 2015 - 12:52

Witam

Od jakiegoś czasu sen z oczu spędzają mi 2 bajki (chyba odcinkowe) które oglądałem co najmniej 20 lat temu a których tytułów za nic nie mogę sobie przypomnieć.

Pierwsza z nich na zaczynała się tak że dziecko było w chatce leśniczego? Gajowego? Który to zmniejszał dziecko i przepuszczał przez małe drzwi do jakiejś magicznej krainy.

Drugą oglądałem na VHS opowiadała o rodzinie lub grupie małych stworków (gremlinów skrzatów, hohlików bardzo małych)  miały ogonki włochate na końcu coś w podobie do muminków , ubrania i mieszkały w szafie lub w ścianach domu (nie pamiętam dokładnie) i chowały się przed ludźmi. Jeżeli chodzi o ich nazwę to kojarzy mi się coś z Liliputami ,Filutkami ale trop może być błędny

Dosyć chaotycznie to opisałem (z góry przepraszam) ale to migawki z dosyć odległego dzieciństwa J  

• 0

#283 Razjel

Razjel

Nowy

• Members
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 18 czerwca 2015 - 13:00

Jakieś 20 lat temu w wypożyczalni kaset wypożyczyłam bajkę o sępie o imieniu Łako (nie wiem jak się pisze).  Pamiętam, że była bardzo zabawna. Ale w sumie nie potrafię podać więcej szczegółów. Czy komuś przychodzi coś na myśl???

Jedyny śmieszny sęp jaki mi przychodzi to Sęp Szponek (Beaky Buzzard) z Warner Bros ale to pewnie nie o niego chodzi 

• 0

#284 kinichi

kinichi

Bajkowy Pomagacz

• Moderator
  • 1 959 postów

Napisano 18 czerwca 2015 - 14:00

Pierwsza z nich na zaczynała się tak że dziecko było w chatce leśniczego? Gajowego? Który to zmniejszał dziecko i przepuszczał przez małe drzwi do jakiejś magicznej krainy. [/size]
Drugą oglądałem na VHS opowiadała o rodzinie lub grupie małych stworków (gremlinów skrzatów, hohlików bardzo małych)  miały ogonki włochate na końcu coś w podobie do muminków , ubrania i mieszkały w szafie lub w ścianach domu (nie pamiętam dokładnie) i chowały się przed ludźmi. Jeżeli chodzi o ich nazwę to kojarzy mi się coś z Liliputami ,Filutkami ale trop może być błędny [/size]

Pierwsze to na pewno Leśna Rodzina
https://www.youtube....h?v=_5ah9cLEvkQ

a druga to chyba Malusińscy/The Littles
https://en.wikipedia...es_(TV_series)
https://www.youtube....h?v=6HAn4fByVb8
  • 1

#285 Razjel

Razjel

Nowy

• Members
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 18 czerwca 2015 - 14:34

Tak dokładnie to to!!! :D dzisiaj pierwsza przespana noc mnie czeka :P Wielkie dzięki !!!
  • 0

#286 kinichi

kinichi

Bajkowy Pomagacz

• Moderator
  • 1 959 postów

Napisano 19 czerwca 2015 - 00:23

Bajki najlepsze na bezsenność :)

• 1

#287 GumiSmerf

GumiSmerf

Bajkowy Nałogowiec

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 818 postów

Napisano 21 czerwca 2015 - 16:42

Mini Adventures of Winnie The Pooh

jaki jest polski tytuł tej bajeczki, takie 2 minutowe opowiadania.

nigdzie nie mogę tego znaleść a wiem że leciało na Disney Junior chyba.

• 0

#288 jacobs

jacobs

Gaduła

• Ripper
  • 427 postów

Napisano 21 czerwca 2015 - 18:21

Kubusiowe Opowieści to cos bazowało na Nowe Przygody Kubusia Puchatka

Użytkownik newtime edytował ten post 21 czerwca 2015 - 18:27

• 0

#289 GumiSmerf

GumiSmerf

Bajkowy Nałogowiec

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 818 postów

Napisano 21 czerwca 2015 - 18:41

http://rutor.org/tor...1-bdremux-1080p

to chciałem zrobić ale to nie jest to co ty piszesz :P

mam znalazłem :) to są Kubusiowe Przygódki 19 odcinków, na BluRay wyszło 10 więc je zrobie w 1080p :)  Dzięki za wskazówki co do tytułu

Użytkownik GumiSmerf edytował ten post 21 czerwca 2015 - 19:40

• 0

#290 Gość_Lenka_*

Gość_Lenka_*
  • Gość

Napisano 22 czerwca 2015 - 21:17

Jakieś 20 lat temu w wypożyczalni kaset wypożyczyłam bajkę o sępie o imieniu Łako (nie wiem jak się pisze).  Pamiętam, że była bardzo zabawna. Ale w sumie nie potrafię podać więcej szczegółów. Czy komuś przychodzi coś na myśl???

Jedyny śmieszny sęp jaki mi przychodzi to Sęp Szponek (Beaky Buzzard) z Warner Bros ale to pewnie nie o niego chodzi 

To chyba nie to. Tamta bajka nie była raczej odcinkowa.

Bo czy ten Sęp Szponek w ogóle był w polskiej wersji (prawdopodobnie dubbing)?

Wiem, że tamten sęp dużo śpiewał: "Ja jestem sęp Łako..."

• 0

#291 Razjel

Razjel

Nowy

• Members
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 24 czerwca 2015 - 13:05

Czyli to nie to :/ Śpiewające sępy były w Księdze Dżungli Disneya ale żaden nie nazywał się Łako ani nawet podobnie. Nazywali się Kudłaty kwartet sępów (Buzzie, Klapek, Ziggy i Dizzy). Wyglądali tak :

https://www.youtube....h?v=PZDo-udXmgQ

Nic innego mi do głowy nie przychodzi przykro mi 

• 0

#292 kinichi

kinichi

Bajkowy Pomagacz

• Moderator
  • 1 959 postów

Napisano 24 czerwca 2015 - 14:12

Może to któryś z tych?

https://www.google.p...AL&ved=0CB8QsAQ

• 0

#293 Gość_muszewiedziechbajke_*

Gość_muszewiedziechbajke_*
  • Gość

Napisano 09 lipca 2015 - 21:42

potrzebuje pomocy!!!! jak nazywala sie ta bajka o potworach podobnych do loch ness? baaaardzo potrzebuje tej wiedzy. ktos opisał juz wczesniej na tym forum tą bajke ale nikt nie odpisal cytuje "  Druga: akcja działa się w jeziorze, w którym mieszkały dwa takie wielkie węże morskie, zupełnie jak potwory z Loch Ness. Jeden nazywał się CHYBA Nessie. Był to samiec i samiczka, którzy stanowili parę, ale zostali rozdzieleni przez wielki głaz, który uniemożliwił im dalszy kontakt w jeziorze ze sobą. Umierali z tęsknoty. Jedno z nich miało przyjaciela, który starał sie pomóc nie utracic im kontaktu."

• 0

#294 Gość_KaZet_*

Gość_KaZet_*
  • Gość

Napisano 25 lipca 2015 - 10:30

Witam poszukuję bajki która leciała na którymś z  kanałów TVP (1 albo 2 ). Tą bajkę oglądałem z rana gdzieś w godzinach 8:00 - 12:00. Przed tą bądź po tej bajce leciał serial "Na Wysokiej Fali"  Mało o niej pamiętam ale staram się jak najwięcej rzeczy opisać. Była bardziej w stylu mangi/anime ;d Nie rozróżniam tych stylów ale coś w stylu azjatyckim 

Głównym bohaterem była dziewczynka (albo to był chłopiec ;D ) z czarnymi włosami i miała chyba czerwony strój. Posiadała ona/on niebywałe zdolności. Oczywiście w tej bajce był czarny charakter była nim jakaś kobieta która potrafiła zamienić się w nietoperza i ta kobieta miała swojego pachoła.

Postacie które pamiętam to jeszcze była Nimfa Leśna i Taki dziadek z długą brodą który podróżował na chmurce (chyba z kobietą ale nie pamietam)

Pamiętam był taki motyw że ta wojowniczka wpadła do jakiejś magicznej rzeki której nie dało się przepłynąć i straciła swoje moce potem musiała coś robić z ognikami (chyba złapać je)

• 0

#295 Gość_KaZet_*

Gość_KaZet_*
  • Gość

Napisano 25 lipca 2015 - 10:56

Co do góry to chciałbym zmienić że po tej bajce leciała Szkoła Złamanych Serc a potem Na Wysokiej Fali 

• 0

#296 Cyril Sneer

Cyril Sneer

Przyjaciel

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 371 postów

Napisano 25 lipca 2015 - 12:12

Czyżby chodzi o Fantaghiro? https://www.youtube....h?v=RfsVXoItaZc

A dodam tylko że to produkcja hiszpańska. 

• 0

#297 Gość_KaZet_*

Gość_KaZet_*
  • Gość

Napisano 25 lipca 2015 - 18:14

Juz znalazłem po dłuższym szukaniu to była Legenda Nezha

• 0

#298 Lobster

Lobster

Bajkowy Fan

• Members
  • PipPipPipPip
  • 130 postów

Napisano 09 sierpnia 2015 - 18:51

Witam

Od dłuższego czasu nie daje mi spokoju pewna animacja, którą widziałem bardzo dawno temu.

Z tego co pamiętam to temat dotyczył buddyzmu. Chyba przeplatały się dwie historie: Buddy i druga dziejąca się w czasach jakby współczesnych. Występował tam mistrz (jakoś zapadł mi w pamięć, że miał kapelusz choć to może nie do końca prawda) oraz uczeń i wydaje się mi, że szukali miejsca w którym upadła "święta" strzała? Występował tam czarny charakter i pojawiała się scena pożaru domu lub fabryki (chyba uwięziony był w budynku uczeń).

Animacja miała ok. 90 minut.

Użytkownik Lobster edytował ten post 09 sierpnia 2015 - 18:52

• 0

#299 Gość_Kuba_*

Gość_Kuba_*
  • Gość

Napisano 11 sierpnia 2015 - 21:07

a pamięta ktoś może, leciała taka bajka opowiadająca o tym że jakaś grupa walczyła o jakieś karty w innych wymiarach, wyścigowe, a potem tych kart można było użyć do ulepszenia samochodów

• 0

#300 Gość_Sandra_*

Gość_Sandra_*
  • Gość

Napisano 18 sierpnia 2015 - 15:17

Proszę o pomoc. Kiedyś była taka bajka o smoku, on się nazywał mizuhi czyta się mizuczi i on zaprzyjaźnił się z dziećmi i razem mieli przygody. Bajka nie była polska.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Copyright © 2025 logo forum bajki-tv.com