Lochy i smoki.
Dziękuję za odpowiedź.
O to właśnie chodził!
Napisano 18 czerwca 2015 - 07:56
Lochy i smoki.
Dziękuję za odpowiedź.
O to właśnie chodził!
Napisano 18 czerwca 2015 - 12:52
Witam
Od jakiegoś czasu sen z oczu spędzają mi 2 bajki (chyba odcinkowe) które oglądałem co najmniej 20 lat temu a których tytułów za nic nie mogę sobie przypomnieć.
Pierwsza z nich na zaczynała się tak że dziecko było w chatce leśniczego? Gajowego? Który to zmniejszał dziecko i przepuszczał przez małe drzwi do jakiejś magicznej krainy.
Drugą oglądałem na VHS opowiadała o rodzinie lub grupie małych stworków (gremlinów skrzatów, hohlików bardzo małych) miały ogonki włochate na końcu coś w podobie do muminków , ubrania i mieszkały w szafie lub w ścianach domu (nie pamiętam dokładnie) i chowały się przed ludźmi. Jeżeli chodzi o ich nazwę to kojarzy mi się coś z Liliputami ,Filutkami ale trop może być błędny
Dosyć chaotycznie to opisałem (z góry przepraszam) ale to migawki z dosyć odległego dzieciństwa J
Napisano 18 czerwca 2015 - 13:00
Jakieś 20 lat temu w wypożyczalni kaset wypożyczyłam bajkę o sępie o imieniu Łako (nie wiem jak się pisze). Pamiętam, że była bardzo zabawna. Ale w sumie nie potrafię podać więcej szczegółów. Czy komuś przychodzi coś na myśl???
Jedyny śmieszny sęp jaki mi przychodzi to Sęp Szponek (Beaky Buzzard) z Warner Bros ale to pewnie nie o niego chodzi
Napisano 18 czerwca 2015 - 14:00
Pierwsze to na pewno Leśna RodzinaPierwsza z nich na zaczynała się tak że dziecko było w chatce leśniczego? Gajowego? Który to zmniejszał dziecko i przepuszczał przez małe drzwi do jakiejś magicznej krainy. [/size]
Drugą oglądałem na VHS opowiadała o rodzinie lub grupie małych stworków (gremlinów skrzatów, hohlików bardzo małych) miały ogonki włochate na końcu coś w podobie do muminków , ubrania i mieszkały w szafie lub w ścianach domu (nie pamiętam dokładnie) i chowały się przed ludźmi. Jeżeli chodzi o ich nazwę to kojarzy mi się coś z Liliputami ,Filutkami ale trop może być błędny [/size]
Napisano 18 czerwca 2015 - 14:34
Napisano 19 czerwca 2015 - 00:23
Bajki najlepsze na bezsenność
Napisano 21 czerwca 2015 - 16:42
Mini Adventures of Winnie The Pooh
jaki jest polski tytuł tej bajeczki, takie 2 minutowe opowiadania.
nigdzie nie mogę tego znaleść a wiem że leciało na Disney Junior chyba.
Napisano 21 czerwca 2015 - 18:21
Użytkownik newtime edytował ten post 21 czerwca 2015 - 18:27
Napisano 21 czerwca 2015 - 18:41
http://rutor.org/tor...1-bdremux-1080p
to chciałem zrobić ale to nie jest to co ty piszesz
mam znalazłem to są Kubusiowe Przygódki 19 odcinków, na BluRay wyszło 10 więc je zrobie w 1080p Dzięki za wskazówki co do tytułu
Użytkownik GumiSmerf edytował ten post 21 czerwca 2015 - 19:40
Napisano 22 czerwca 2015 - 21:17
Jakieś 20 lat temu w wypożyczalni kaset wypożyczyłam bajkę o sępie o imieniu Łako (nie wiem jak się pisze). Pamiętam, że była bardzo zabawna. Ale w sumie nie potrafię podać więcej szczegółów. Czy komuś przychodzi coś na myśl???
Jedyny śmieszny sęp jaki mi przychodzi to Sęp Szponek (Beaky Buzzard) z Warner Bros ale to pewnie nie o niego chodzi
To chyba nie to. Tamta bajka nie była raczej odcinkowa.
Bo czy ten Sęp Szponek w ogóle był w polskiej wersji (prawdopodobnie dubbing)?
Wiem, że tamten sęp dużo śpiewał: "Ja jestem sęp Łako..."
Napisano 24 czerwca 2015 - 13:05
Czyli to nie to :/ Śpiewające sępy były w Księdze Dżungli Disneya ale żaden nie nazywał się Łako ani nawet podobnie. Nazywali się Kudłaty kwartet sępów (Buzzie, Klapek, Ziggy i Dizzy). Wyglądali tak :
https://www.youtube....h?v=PZDo-udXmgQ
Nic innego mi do głowy nie przychodzi przykro mi
Napisano 09 lipca 2015 - 21:42
potrzebuje pomocy!!!! jak nazywala sie ta bajka o potworach podobnych do loch ness? baaaardzo potrzebuje tej wiedzy. ktos opisał juz wczesniej na tym forum tą bajke ale nikt nie odpisal cytuje " Druga: akcja działa się w jeziorze, w którym mieszkały dwa takie wielkie węże morskie, zupełnie jak potwory z Loch Ness. Jeden nazywał się CHYBA Nessie. Był to samiec i samiczka, którzy stanowili parę, ale zostali rozdzieleni przez wielki głaz, który uniemożliwił im dalszy kontakt w jeziorze ze sobą. Umierali z tęsknoty. Jedno z nich miało przyjaciela, który starał sie pomóc nie utracic im kontaktu."
Napisano 25 lipca 2015 - 10:30
Witam poszukuję bajki która leciała na którymś z kanałów TVP (1 albo 2 ). Tą bajkę oglądałem z rana gdzieś w godzinach 8:00 - 12:00. Przed tą bądź po tej bajce leciał serial "Na Wysokiej Fali" Mało o niej pamiętam ale staram się jak najwięcej rzeczy opisać. Była bardziej w stylu mangi/anime ;d Nie rozróżniam tych stylów ale coś w stylu azjatyckim
Głównym bohaterem była dziewczynka (albo to był chłopiec ;D ) z czarnymi włosami i miała chyba czerwony strój. Posiadała ona/on niebywałe zdolności. Oczywiście w tej bajce był czarny charakter była nim jakaś kobieta która potrafiła zamienić się w nietoperza i ta kobieta miała swojego pachoła.
Postacie które pamiętam to jeszcze była Nimfa Leśna i Taki dziadek z długą brodą który podróżował na chmurce (chyba z kobietą ale nie pamietam)
Pamiętam był taki motyw że ta wojowniczka wpadła do jakiejś magicznej rzeki której nie dało się przepłynąć i straciła swoje moce potem musiała coś robić z ognikami (chyba złapać je)
Napisano 25 lipca 2015 - 10:56
Co do góry to chciałbym zmienić że po tej bajce leciała Szkoła Złamanych Serc a potem Na Wysokiej Fali
Napisano 25 lipca 2015 - 12:12
Czyżby chodzi o Fantaghiro? https://www.youtube....h?v=RfsVXoItaZc
A dodam tylko że to produkcja hiszpańska.
Napisano 25 lipca 2015 - 18:14
Juz znalazłem po dłuższym szukaniu to była Legenda Nezha
Napisano 09 sierpnia 2015 - 18:51
Witam
Od dłuższego czasu nie daje mi spokoju pewna animacja, którą widziałem bardzo dawno temu.
Z tego co pamiętam to temat dotyczył buddyzmu. Chyba przeplatały się dwie historie: Buddy i druga dziejąca się w czasach jakby współczesnych. Występował tam mistrz (jakoś zapadł mi w pamięć, że miał kapelusz choć to może nie do końca prawda) oraz uczeń i wydaje się mi, że szukali miejsca w którym upadła "święta" strzała? Występował tam czarny charakter i pojawiała się scena pożaru domu lub fabryki (chyba uwięziony był w budynku uczeń).
Animacja miała ok. 90 minut.
Użytkownik Lobster edytował ten post 09 sierpnia 2015 - 18:52
Napisano 11 sierpnia 2015 - 21:07
a pamięta ktoś może, leciała taka bajka opowiadająca o tym że jakaś grupa walczyła o jakieś karty w innych wymiarach, wyścigowe, a potem tych kart można było użyć do ulepszenia samochodów
Napisano 18 sierpnia 2015 - 15:17
Proszę o pomoc. Kiedyś była taka bajka o smoku, on się nazywał mizuhi czyta się mizuczi i on zaprzyjaźnił się z dziećmi i razem mieli przygody. Bajka nie była polska.
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych