Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie wiesz jak nazywała się jakaś bajka ? Pisz !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1313 odpowiedzi w tym temacie

#201 barts955

barts955

Zaawansowany użytkownik

• Members
  • PipPipPip
  • 62 postów

Napisano 27 czerwca 2010 - 23:30

Nie wiem, czy mi ktoś pomoże, ale spróbuję.
Dawno, dawno temu, kiedy jeszcze królowały vhsy, wypożyczało się ogromną ilość kaset z bajkami. Do tej pory pamiętam jedną i ostatnio zaczęła mnie intrygować. Nie pamiętam dokładnie fabuły, ale widzę dokładnie w pamięci jedną scenę- była w niej Śmierć, która znajdowała się w takim dużym pokoju, a w nim było mnóstwo świeczek. Niektóre były większe, inne mniejsze, a symbolizowały one życie człowieka. Jeżeli świeczka się wypalała albo sama Śmierć zdmuchnęła płomień- osoba umierała. I z tego co pamiętam jedna ze świeczek została na koniec zdmuchnięta i bohater umarł.
To jedyne, co pamiętam. Prawdopodobnie był to film pełnometrażowy, ale nie dam sobie głowy uciąć. Z moich poszukiwań w internecie wnioskuję, że była to bajka na podstawie jakiejś Baśni braci Grimm.
Z góry dzięki za pomoc ;)

Ja obstawiam że to była bajka "O Bartku doktorze"
  • 0

#202 Zaja23

Zaja23

Użytkownik

• Members
  • PipPip
  • 24 postów

Napisano 16 lipca 2010 - 01:15

Witam! Chcę prosić o pomoc. Ostatnio przypomniały mi się moje kasety VHS i poszedłem do babci ich poszukać niestety ich nie znalazłem:/. Poszukuje bajki w której występowały zwierzęta które kąpały się w jeziorze (stawie) postaciami negatywnymi były dwa krokodyle (bądź aligatory) które próbowały zjeść te zwierzęta. Pamiętam jeszcze jedni zdanie wymawiane przez te krokodyle coś w stylu "obiad nam ucieka". Proszę o pomoc choć wiem że to będzie trudne bo podałem mało szczegółów. Pozdrawiam.
  • 0

#203 Daguchna

Daguchna

Gaduła

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 462 postów

Napisano 17 lipca 2010 - 00:38

Konkretnie to nie wiem, ale luźno mi się kojarzą "Wuzzle" (z racji Crocka) i "Wesoła siódemka" (z racji Dylla). To pierwsze nigdy nie wyszło na VHS, także odpada bankowo. Jakkolwiek z drugiej strony świta mi lektorska kreskówka, ale bez szczegółów...
  • 0

#204 Cornelius

Cornelius

Bajkowy Nałogowiec

• TEAM
  • 846 postów

Napisano 18 lipca 2010 - 21:46

Witam!
Chcę prosić o pomoc. Ostatnio przypomniały mi się moje kasety VHS i poszedłem do babci ich poszukać niestety ich nie znalazłem:/. Poszukuje bajki w której występowały zwierzęta które kąpały się w jeziorze (stawie) postaciami negatywnymi były dwa krokodyle (bądź aligatory) które próbowały zjeść te zwierzęta. Pamiętam jeszcze jedni zdanie wymawiane przez te krokodyle coś w stylu "obiad nam ucieka".
Proszę o pomoc choć wiem że to będzie trudne bo podałem mało szczegółów.
Pozdrawiam.

Zdaje się, że wiem o co chodzi.... na 99,9% jestem pewien, że to chodzi o Kissyfur`a. W Wuzzlach, ani Wesołej Siódemce nie było dwóch aligatorów. I chyba nawet wiem w którym odcinku było to zdanie :) choć to nie trudne, bo często ono padało w fabule, jak go odszukam to napisze.

Zobacz, może Ci się przypomni:
http://www.youtube.com/watch?v=sivKUzpPpjo

Swoją drogą to bardzo fajna bajka i polecam ją, choć trudno dostępna. Polską dystrybucję prowadziła prywatna telewizja Elgaz i ona też rozpowszechniała taśmy.
  • 0

#205 Zaja23

Zaja23

Użytkownik

• Members
  • PipPip
  • 24 postów

Napisano 19 lipca 2010 - 21:11

Tak to Kissyfur. Dzięki za pomoc. Przypomniała mi się jeszcze jedna bajka. Tyle że pamiętam jeszcze mniej niż z Kissyfura a mianowicie tylko starą łajbę ( może to też była stara chata ale racze jakiś statek). Było na tym statku jakieś widmo. Więcej nie pamiętam:/ Nie spodziewam się cudów po taki opisie ale pytam bo może akurat ktoś coś skojarzy.

Użytkownik Zaja23 edytował ten post 15 lutego 2011 - 18:31

• 0

#206 Zielon-Granatowy

Zielon-Granatowy

Bajkowy Nałogowiec

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 894 postów

Napisano 30 lipca 2010 - 10:01

Tak to Kissyfur. Dzięki za pomoc. Jeśli ktoś posiada to na VHS to odkupiłbym (za rozsądną cenę) albo prosił o jakiś upload.

Przypomniała mi się jeszcze jedna bajka. Tyle że pamiętam jeszcze mniej niż z Kissyfura a mianowicie tylko starą łajbę ( może to też była stara chata ale racze jakiś statek). Było na tym statku jakieś widmo. Więcej nie pamiętam:/ Nie spodziewam się cudów po taki opisie ale pytam bo może akurat ktoś coś skojarzy.

Powiem ci, że kojarzę takie sceny, ale nie w stosunku do jakiejś serii... Na pewno był odcinek "Scooby Doo Szoł", w którym tropili ducha na starej łajbie. Podobny wątek był też, zdaje się, w filmie "Wielka ucieczka Misia Yogi". Ale tobie zdaje się chodzi o całą serię ;)
  • 0

#207 Cornelius

Cornelius

Bajkowy Nałogowiec

• TEAM
  • 846 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 20:45

Tak to Kissyfur. Dzięki za pomoc. Jeśli ktoś posiada to na VHS to odkupiłbym (za rozsądną cenę) albo prosił o jakiś upload.

Przypomniała mi się jeszcze jedna bajka. Tyle że pamiętam jeszcze mniej niż z Kissyfura a mianowicie tylko starą łajbę ( może to też była stara chata ale racze jakiś statek). Było na tym statku jakieś widmo. Więcej nie pamiętam:/ Nie spodziewam się cudów po taki opisie ale pytam bo może akurat ktoś coś skojarzy.

Cieszę się, że udało się dociec tytułu. Co do drugiego opisu, to trudno powiedzieć, ponieważ to może być dosłownie wszytko.. ot choćby odcinek "Wprawa do latarni morskiej" Muminków (gdzie był fragment ze statkiem widmo), "Stracony raj" (nie jestem pewny tytułu) Super Baloo i wiele.. wiele innych.
  • 0

#208 Zaja23

Zaja23

Użytkownik

• Members
  • PipPip
  • 24 postów

Napisano 29 października 2010 - 23:48

Witam ponownie. Mam do was jeszcze jedną prośbę. Poszukuję pewnego odcinka wojowniczych żółwi ninja (tej starej wersj). Na dobry początek chciałbym poznać tytuł tego odcinka. To zapewne będzie trudne ale mam nadziej że ktoś mi pomoże. Do rzeczy. Z tego co pamiętam w tym odcinku walczyły jakieś roboty które po określonej liczbie uderzeń "psuły" się. Wydawały one charakterystyczne dźwięki których brzmienie ciężko mi określić. Pamiętam też że jeden z bohaterów po zepsuciu się tego robota nie mógł z niego wyjść bo się chyba zaklinował. Coś mi się jeszcze kojarzą jakieś beczki. No i to tyle.
  • 0

#209 Bajkomir

Bajkomir

Przyjaciel

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 313 postów

Napisano 30 października 2010 - 14:56

Witam ponownie. Mam do was jeszcze jedną prośbę. Poszukuję pewnego odcinka wojowniczych żółwi ninja (tej starej wersj). Na dobry początek chciałbym poznać tytuł tego odcinka. To zapewne będzie trudne ale mam nadziej że ktoś mi pomoże. Do rzeczy. Z tego co pamiętam w tym odcinku walczyły jakieś roboty które po określonej liczbie uderzeń "psuły" się. Wydawały one charakterystyczne dźwięki których brzmienie ciężko mi określić.
Pamiętam też że jeden z bohaterów po zepsuciu się tego robota nie mógł z niego wyjść bo się chyba zaklinował. Coś mi się jeszcze kojarzą jakieś beczki. No i to tyle.

Odcinek o którym piszesz nosi nazwę "The Mean Machines" i pochodzi z drugiego sezonu.

Na youtube w oryginale.
  • 0

#210 Zaja23

Zaja23

Użytkownik

• Members
  • PipPip
  • 24 postów

Napisano 31 października 2010 - 00:38

To niestety nie to. W tym odcinku o którym mówię występowały roboty i miały one chyba czerwoną lampkę.Robotem ktoś sterował. Po paru uderzeniach ten robot psuł się.
  • 0

#211 Daguchna

Daguchna

Gaduła

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 462 postów

Napisano 01 listopada 2010 - 22:27

Przypomniała mi się ostatnio bajka, którą widziałam i w TVP i na video (była na jednej taśmie z ekranizacją "Dzielnego ołowianego żołnierza" Andersena). Historia toczyła się wokół pluszowego zajączka należącego do małego chłopca, który poważnie zachorował - zapewne na coś zakaźnego, bo po jego wyzdrowieniu wszystkie rzeczy, z którymi miał styczność, zostały wywiezione na śmietnik. Pamiętam jeszcze, że w finale zajączek został zamieniony w prawdziwe zwierzątko. Jeśli ktoś pamięta tytuł tego filmu - najlepiej także oryginalny - byłabym niezmiernie wdzięczna.

Znalazłam :P "The Velveteen Rabbit" z 1985 roku, w oryginale narratorem był Christopher Plummer. Po polsku to się pewnie nazywało "Aksamitny Króliczek".
http://www.videodetective.com/movie_trailer/THE_VELVETEEN_RABBIT/trailer/P00001393.htm
http://www.youtube.com/watch?v=HGj_c-VKLzU&feature=related

Użytkownik Daguchna edytował ten post 01 listopada 2010 - 22:28

• 0

#212 Bajkomir

Bajkomir

Przyjaciel

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 313 postów

Napisano 02 listopada 2010 - 14:29

To niestety nie to. W tym odcinku o którym mówię występowały roboty i miały one chyba czerwoną lampkę.Robotem ktoś sterował. Po paru uderzeniach ten robot psuł się.

W takim razie spróbujmy jeszcze takie tytuły :

s03 Attack Of Big MACC
s03 The Making of Metalhead
s03The Turtle Terminator
  • 0

#213 vandal

vandal

Użytkownik

• Members
  • PipPip
  • 22 postów

Napisano 28 listopada 2010 - 22:16

Dawno temu, prawdopodobnie w dobranocce, widziałem bajkę "Przygody jeżyka". Pamiętam tylko jeden jej odcinek. Bajka była produkcji czechosłowackiej albo węgierskiej. Kojarzy ktoś? Nie proszę o wstawienie, lecz chociaż o podanie oryginalnego tytułu lub jakichkolwiek poszlak.
  • 0

#214 olek

olek

Zaawansowany użytkownik

• Members
  • PipPipPip
  • 75 postów

Napisano 13 lipca 2011 - 10:40

Jak się nazywa ta bajka.... takie stworki jakimś grzybem latały, a ich królestwem rządził taki czarny rycerz :unsure:
  • 0

#215 Kseroboy

Kseroboy

Bajkowy Nałogowiec

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 957 postów

Napisano 10 września 2011 - 12:21

Bajka lecąca w pierwszej połowie lat 90 a może nawet pod koniec 80'. W roli głównej były takie małe zwierzątak zielone(nie wiem jak je nazwać) ale uwielbiały jagody. Przez mgłe pamiętam że ich wrogami były wrony/kruki. Pomoże ktoś?

Po 4 latach poszukiwań już dzisiaj sam mogę odpowiedzieć na swoje pytanie.

Był to trzynastoodcinkowy serial "Wodniaczki" (tytuł oryginalny "The Pondles")
Posted Image
Posted Image
Posted Image

Intro : http://www.youtube.c...h?v=hYb2YTWNfrQ

Czy oprócz mnie pamięta ktoś jeszcze ten serial? Zna ktoś szczegóły na temat lat emisji w Polsce?
  • 0

#216 Cornelius

Cornelius

Bajkowy Nałogowiec

• TEAM
  • 846 postów

Napisano 10 września 2011 - 15:36

Brawo, że udało Ci się po latach znaleźć odpowiedź.
Ja nawet po ponad 10 latach nie pamiętam dwóch seriali, a mam ich przebłyski fabuły w pamięci.

Pierwszy.
Nie pamiętam stacji na jakiej był nadawany, ale chyba był to TVN. Był to taki serial co opowiadał o takich potworach, które powstały ze ścieków (albo jakieś odpady, śmieci.... coś w ten deseń.) Były one dobre i miałby takie coś... jakby klepsydrę? Noo nie wiem jak to nazwać. ale taki jakby emblemat na piersi. Był tam tam tez jakiś chłopiec co się z nimi przyjaźnił. Komuś coś coś świta?

Drugi.
Tutaj coś więcej mi się przypomina. A może to sobie wymyśliłem? Nie wydaje mi się. Ten serial na pewno był nadawany na TV4 w latach 97-99 (wiem, bo w tym samym czasie nadawane było Wodnikowe Wzgórze na TVN). Opowiadał on, może to dosc dziwacznie zabrzmi, ale opowiadał o antropomorficznych świniach. Tak świniach. Mam przed oczami w myślach obraz jak wyglądały postacie, ale nie potrafię rysować :( Głownymi bohaterami była rodzina świń (rodzice+brat i siostra) Zapamiętałem jeden z odcinków, którym to mama nie mogąc znaleźć pracy, wkręciła się w zapasy (coś jak WWE - zamaskowani zapaśnicy), Jej rodzina, która oglądała te "zmagania" zachwycała się tą nową zawodniczką, wcale nie wiedząc, że to ich mama. Na końcu odcinka się oczywiście przyznała.
Odcinków było niewiele, a niedługo po tym serial został zastąpiony tym: http://www.youtube.c...h?v=jRS11z7v0QU co już tak mi się nie podobało jak wcześniejsze. Szukałem tego na wielu stronach portalach, Przekoptowałem chyba całe YT, ale na nic się nie natknąłem :( Już powoli przyzwyczajam się do myśli, że może ubzdurałem sobie ten serial, ale może jeszcze nie jest ze mną tak źle, a taki serial jednak istniał?
Nie jest na na pewno Prosiaczkowo (to co prezentuję wyżej) ani nie są to Śliczne Świnki (tam jest krokodylica Madam Queeni - której sobie nie przypominam), ani nie jest to Super Świnka. Tam postacie były ludzkie, ale nie były ludźmi (ani nie transformowały się), choć były bardzo stylizowane na ludzi - jak to zwykle w serialach lat `90 (co teraz nieudolnie robi się w animacji, rysując takie rzeczy że to do niczego nie podobne)

Byłbym bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki. Gdyby komuś się cokolwiek nasuwało na myśl to chętnie zapoznam się z każdą opinią, sugestią, radą.

Pozdrawiam.
  • 0

#217 Arti0

Arti0

Przyjaciel

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 316 postów

Napisano 22 września 2011 - 22:48

Jeżeli chodzi o pierwszą pozycję to mi tylko do głowy ten serial przychodzi Diplodo, ale pewnie nie trafiłem. Tu jest kawałek w razie czego http://www.youtube.c...h?v=4Li4bY0-FOM.

Użytkownik Arti0 edytował ten post 22 września 2011 - 22:48

• 0

#218 Cornelius

Cornelius

Bajkowy Nałogowiec

• TEAM
  • 846 postów

Napisano 04 października 2011 - 21:16

Niestety nie... Nie jest to serial Diplodo. Ale udało mi się odnaleźć i już wiem co to było.
http://www.youtube.com/watch?v=Ohi52r8fGGE
Pamiętacie ją? A może ktoś ma?
  • 0

#219 Armix2

Armix2

Bajkowy Fan

• Members
  • PipPipPipPip
  • 152 postów

Napisano 04 października 2011 - 23:20

Kiedyś na VHS w latach 90 oglądałem taką bajkę. Niestety nie pamiętam tytułu, może ktoś z was kojarzy? Bajka była wzruszająca i opowiadała historię o rodzinie białych piesków. Była matka, która urodziła małe pieski i niedługo potem przyszli jacyś ludzie i zabrali chyba 1 małego. Później cały czas ten mały chciał wrócić do matki i do pozostałych i miał jakieś wizje i przypominał mu się widok matki. Dalej już nie pamiętam. Długo szukałem później tego w wypożyczalniach na VHS, ale bez skutku. Pomoże ktoś?
  • 0

#220 MattYoshinaka

MattYoshinaka

Nowy

• Members
  • Pip
  • 7 postów

Napisano 07 października 2011 - 21:48

Brawo, że udało Ci się po latach znaleźć odpowiedź.
Ja nawet po ponad 10 latach nie pamiętam dwóch seriali, a mam ich przebłyski fabuły w pamięci.

Pierwszy.
Nie pamiętam stacji na jakiej był nadawany, ale chyba był to TVN. Był to taki serial co opowiadał o takich potworach, które powstały ze ścieków (albo jakieś odpady, śmieci.... coś w ten deseń.) Były one dobre i miałby takie coś... jakby klepsydrę? Noo nie wiem jak to nazwać. ale taki jakby emblemat na piersi. Był tam tam tez jakiś chłopiec co się z nimi przyjaźnił. Komuś coś coś świta?

Czyżby to było Creepy Crawlers, emitowane na TV4 pod wspaniałym tytułem "Kosmo-żuki"?

http://www.youtube.c...h?v=Ohi52r8fGGE

Widać, że nie doczytałem poprzednich postów...

Pytanie z mojej strony:

W roku chyba 1995 na Telewizji Kraków chodziła kreskówka, która opowiadała o dzieciakach, które poprzez kolejkę w lunaparku zostały przeniesione do świata magii i otrzymali jakieś tam moce. Jedna dziewczyna została złodziejką, druga akrobatką, był też barbarzyńca i kilka osób więcej.

Wydaje mi się, iż było to zatytułowane "W krainie smoków" i w elektronicznej wersji jakiejś starej gazety z Wrocławia był program stacji, której odpowiednikiem była właśnie Telewizja Kraków i jedynie tam figuruje ten tytuł. Więcej śladów w sieci brak. Jakieś pomysły?

Użytkownik MattYoshinaka edytował ten post 07 października 2011 - 21:54

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych

Copyright © 2024 logo forum bajki-tv.com