Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie wiesz jak nazywała się jakaś bajka ? Pisz !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1313 odpowiedzi w tym temacie

#181 KermitTheFrog

KermitTheFrog

Użytkownik

• Members
  • PipPip
  • 26 postów

Napisano 07 lutego 2009 - 23:40

Prawdopodobnie jeszcze w tym roku powróci Polsat Junior(bądź pod inną nazwą) i na pewno powtórzą część starych bajek, jak i część z Jetix'a. Skąd ta informacja? Polsat dostał zezwolenie na 3 nowe kanały : Filmowy, Bajkowy i Młodzieżowy... Planowana premiera niby na październik ale zobaczymy co z tego wyjdzie
  • 0

#182 Brahrp

Brahrp

Nowy

• Members
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 17 lutego 2009 - 02:13

Witam Poszukuję tytułu bajki hym leciała w weekendy na 100% rano chyba na TVN albo Polsacie. Coś jak Transformery tylko nie wiem czy się nie zmieniały w dinozaury. Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
  • 0

#183 mungo

mungo

Zaawansowany użytkownik

• Members
  • PipPipPip
  • 47 postów

Napisano 17 lutego 2009 - 11:46

Kilka tytułów mi przychodzi do głowy:
1. Ufozaury i tam właśnie "normalnie" były antropomorficzne dinozaury, ale kiedy zachodziłą taka potrzeba to zmieniały się w prawdziwe dinozaury (bardzo fajny serial, chętnie bym sobie go przypomniał) http://www.youtube.c...h?v=5uhZ8l56_p8
2. Wojny Bestii http://bajki-tv.com/...p?showtopic=168
  • 0

#184 kinichi

kinichi

Bajkowy Pomagacz

• Moderator
  • 1 951 postów

Napisano 27 lutego 2009 - 19:44

mam pytanko wie ktos jak sie nazywaly golemy z "Wojowniczek z krainy marzen"?
  • 0

#185 nizinek

nizinek

Bajkowy Nałogowiec

• VIP
  • 1 042 postów

Napisano 27 lutego 2009 - 19:53

mam pytanko wie ktos jak sie nazywaly golemy z "Wojowniczek z krainy marzen"?

Jesli chodzi o boskie maszyny wojowniczek, to bnazywaly sie Rayearth, Ceres i Windom (w kazdym razie tak to brzmi w odcinkach nadawanych na RTL7).
  • 0

#186 dred

dred

Gaduła

• TEAM
  • 612 postów

Napisano 10 maja 2009 - 11:57

Poszukuje tytulu bajki,ktora obejzalam jakies 15 lat temu z kasety video.Widzialam tylko dwie czesci,wiec nie znam zakonczenia.

Baja(wydaje mi sie,ze anime)opowiadala o grupce ludzi,ktorzy rozbijaja sie na nieznanej planecie.Tam dziela sie na dwa obozy.Jak sie potem okazuje dobrych i zlych....Po pewnym czasie okazuje sie,ze nie sa sami.

Planete niegdys zamieszkiwali czlekopodobni obcy z twarzami podobnymi do malpek,ale nadchodzil jakis kataklizm,wiec postanowili sie zachibernowac (lub cos w ten desen).Ich ciala przechowywano w przezroczystych zbiornikach,w jakims ukrytm schronie,którym kierowal komputer (nie jestem pewna)o kobiecym glosie.

Kilkoro z nich przenioslo swoje osobowosci do wielkich robotow.Nie pamietam dokladnie dlaczego,ale walczyli oni ze innymi/zlymi maszynami.I wlasnie w mamencie kiedy dobre roboty sa przyparte do muru,wtracaja sie ludzie.Jeden z bohaterow wchodzi do kapsuly/wnetrza dobrego robota,dzieki czemu ten staje sie silniejszy i jest w stanie odepszec wroga,ktory zapowiada zemste.

Oczywiscie druga grupa ludzi przylacza sie do zlych robotow.

Z tego co pamietam,w obu obozach sa pojedynczy przedstawiciele robotow z dusza kobieca.
Za wszelkie info z gory dziekuje.

Cytat z konkurencyjnego forum. Jak ktoś będzie coś wiedział, proszę o info. Sam też jestem ciekaw, co to za pozycja. :)
  • 0

#187 Gość_Aristo_*

Gość_Aristo_*
  • Gość

Napisano 05 czerwca 2009 - 19:40

Wie ktoś jak nazywała się bajka o myszy która straciła rodzine na wsi, przyleciała do Waszyngtonu i tam znalazła inne myszy mieszkające pod jakimś rządowym domem. Pod nimi mieszkały szczury które sie nie lubiły z tymi myszami.
  • 0

#188 Daguchna

Daguchna

Gaduła

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 462 postów

Napisano 07 czerwca 2009 - 23:21

"Amerykańska opowieść"? Btw. tragiczny film :P
  • 0

#189 Cyril Sneer

Cyril Sneer

Przyjaciel

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 371 postów

Napisano 08 czerwca 2009 - 15:20

Mogę jeszcze zasugerować Capitol Critters (Max i Szczurza Ferajna). W pierwszym odcinku rodzina Maksa (który mieszkał na wsi, na farmie) została wymordowana. Wyruszył do Waszyngtonu. Jednak to jest historia o szczurach. Z kolei w "Amerykańskiej Opowieści" Fievel nie stracił rodziny, tylko się zagubił.
  • 0

#190 Gość_Aristo_*

Gość_Aristo_*
  • Gość

Napisano 08 czerwca 2009 - 23:01

Cyril Sneer racja o szczurach :D Oglądałem to jakies 10 lat temu i ledwo pamiętam, ale dzięki bo to Max i Szczurza Ferajna jest
  • 0

#191 Cyril Sneer

Cyril Sneer

Przyjaciel

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 371 postów

Napisano 09 czerwca 2009 - 13:59

To z tego co pamiętam leciało na TVP2 jakoś w niedziele wieczorem. No i odcinki są także na Youtube (po angielsku). Przy okazji to nie jest produkcja dla dzieci, ale mimo to studio Hanna Barbera ją "współtworzyło".
  • 0

#192 Chevrolette

Chevrolette

Użytkownik

• Members
  • PipPip
  • 13 postów

Napisano 17 czerwca 2009 - 13:39

Hello,
Mam jeszcze kilka bajek do znalezienia do kolekcji:

1.Szukam tytulu bajki.
Chyba leciala taka smieszna bajka w TV o dinozaurach lub czasach prehistorycznych.
Wiekszosci nie pamietam ale NIE byly to dinusie ani niebezpieczne dinozaury ani dink maly dinozaur ani pradawny lad.
Byl tam na pewno ptak dodo, nie wiem czy to stala postac czy jeden epizod.

2.Czy ktos pamieta stara bajke (nie wiem czy to serial animowany, w pelnometrazowej czy to moze tylko odcinek lub fragment jakiejs znanej baji. gdzie zly smok albo potwor( w kazdym razie ktos duzy i zly) inny zlapal male elfy/wrozki/ czy tam inne sliczne latajace stworki i zamknal je w kokonach/ pąkach kwiatowych czy w owocach?
w bajce przewazaja raczej kolory: rozowy i zolty...

pomocy

tradycyjny obrazek tu:

Posted Image

3. pamietam z TV, choc leciala dosyc niedawno nie nie moge sobie przypomniec tytulu
Wszystko dzialo sie glownie w restauracji - chyba zwiazanej z wloskim jedzeniem
- spaghetti
- ketchup

Postacie to zabawne koty roznej kolorwej masci

itd.

I to na pewno nie samurai pizza cats

Użytkownik Chevrolette edytował ten post 09 lipca 2009 - 18:44

• 0

#193 Veronicka

Veronicka

Nowy

• Members
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 10 lipca 2009 - 17:38

Hej. Mam pytanie czy posiada ktoś serial animowany Księżniczka Fantaghiro, bo tylko jego brakuje mi do mojej kolekcji związanej z Fantaghiro, na forum znalazłam mój ukochany serial Fantaghiro z Alessandrą Martinez i Kimem Rosi Stuartem oraz pełnometrażową wersję animowanego filmu Księżniczka Fantaghiro. BYłabym bardzo wdzięczna za ten serial, bo niestety go nie oglądałam, a chciałam sobie porównać z pierwowzorem, gdyż czytałam wiele opini, że serial animowany Fantaghiro jest bardzo dobry, a wersja animowana pełnometrażowa się do niego nie umywa.

Znalazłam fajną stronkę na której znajdują się opisy anime i zdjęcie i tytuła danej bajki, co może pomóc niektórym w szukaniu.
http://anime.info.pl/lista.php

Użytkownik Veronicka edytował ten post 17 lipca 2009 - 20:40

• 0

#194 Daguchna

Daguchna

Gaduła

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 462 postów

Napisano 19 lipca 2009 - 14:34

Słuchajcie... widziałem niedawno fragment bajki, o której zapomniałem, że oglądałem. No ale, nie wszystko musi się się pamiętać. Kojarzycie może taką bajkę o trzech małych dziewczynkach (bliźniaczki, a raczej trojaczki) takie w wieku na oko 10-13 lat i taka czarownica była. Taka z typu "baby-jagi" która nie była zła, a pomagała tym dziewczynkom. Tak jakby nauczycielka - można by powiedzieć. Komuś przychodzi do głowy jakiś tytuł tego?

To najwyraźniej "Les tres bessones" ^^
http://www.lestresbessones.com/
  • 0

#195 dred

dred

Gaduła

• TEAM
  • 612 postów

Napisano 26 sierpnia 2009 - 09:38

Czołem

Aktualnie jestem na etapie zbierania edukacyjnych filmów (m.in. rewelacyjne Było sobie życie). Pamietam jak przez mgłę, że kiedyś - chyba w ramach programu 5-10-15 lub Teleranku - nadawany był animowany film animowany poruszający trudne kwestie związane z dojrzewaniem seksualnym człowieka. Była jakaś burza w mediach ale tego akurat nie pamietam. Pamietam za to, że było kilka odcinków, krótkich.

Pamieta to ktoś? Zna? Tytuł? Wydawca? Cokolwiek?

Kolega z forum Tanuka potrzepowałby pomocy. :)
  • 0

#196 Kseroboy

Kseroboy

Bajkowy Nałogowiec

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 957 postów

Napisano 17 września 2009 - 09:21

Gdzięś kiedyś ktoś szukał takiej bajki co głównym bohaterem była glizda, a sam serial leciał na TVP1 w okolicach 1997r. Ta bajka znowu jest emitowana na TVP1 a jej nazwa to Tropiciele Zagadek
  • 0

#197 nizinek

nizinek

Bajkowy Nałogowiec

• VIP
  • 1 042 postów

Napisano 17 września 2009 - 14:37

Gdzięś kiedyś ktoś szukał takiej bajki co głównym bohaterem była glizda, a sam serial leciał na TVP1 w okolicach 1997r. Ta bajka znowu jest emitowana na TVP1 a jej nazwa to Tropiciele Zagadek

A to by było niezłe :D Tropiciele Zagadek są z 2007 roku, więc pierwszy raz w historii TVP (w ogole jakakolwiek stacja) wyemitowałaby serial dekadę przed jego powstaniem :D Ale byłeś blisko Kubo, bo Tropiciele Zagadek są robieni na podstawie Wesołego Świata Richarda Scarry'ego i to pewnie o ten serial chodziło temu komuś :)
  • 0

#198 Kseroboy

Kseroboy

Bajkowy Nałogowiec

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 957 postów

Napisano 19 września 2009 - 18:26

A to by było niezłe :D Tropiciele Zagadek są z 2007 roku, więc pierwszy raz w historii TVP (w ogole jakakolwiek stacja) wyemitowałaby serial dekadę przed jego powstaniem :D Ale byłeś blisko Kubo, bo Tropiciele Zagadek są robieni na podstawie Wesołego Świata Richarda Scarry'ego i to pewnie o ten serial chodziło temu komuś :)

No to jest jakiś dodatek do Tego Waszego co szukaliście. Jednakże tak samo nudny i pusty :P
  • 0

#199 Sawer

Sawer

Zaawansowany użytkownik

• Members
  • PipPipPip
  • 73 postów

Napisano 21 stycznia 2010 - 13:48

Ponad rok temu (ale ten czas leci ;) ) zadałem pytanie dotyczące tytułu jednej bajki. Odesłano mnie do tego tematu.

Cytuje:

Nie mogę przypomnieć sobie nazwy jednej bajki. Mam nadzieję, że Wy jako pasjonaci w kolekcjonowaniu filmów animowanych, będziecie w stanie mi pomóc.

Pamiętam jedynie iż fabuła kręciła się wokół jakiegoś osiołka, który (jeśli mnie pamięć nie zawodzi) przewoził małego Jezusa. W tle grała spokojna melancholijna muzyka...i właściwie tyle. Bajka jest dosyć stara. Niewiele tego, ale może ktoś z Was zna tytuł. Byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Bajki do tej pory nie udało mi się znaleźć, dlatego proszę o pomoc.

Pzdr.,
Przemo
  • 0

#200 Malerei

Malerei

Użytkownik

• Members
  • PipPip
  • 16 postów

Napisano 30 maja 2010 - 21:03

Nie wiem, czy mi ktoś pomoże, ale spróbuję. Dawno, dawno temu, kiedy jeszcze królowały vhsy, wypożyczało się ogromną ilość kaset z bajkami. Do tej pory pamiętam jedną i ostatnio zaczęła mnie intrygować. Nie pamiętam dokładnie fabuły, ale widzę dokładnie w pamięci jedną scenę- była w niej Śmierć, która znajdowała się w takim dużym pokoju, a w nim było mnóstwo świeczek. Niektóre były większe, inne mniejsze, a symbolizowały one życie człowieka. Jeżeli świeczka się wypalała albo sama Śmierć zdmuchnęła płomień- osoba umierała. I z tego co pamiętam jedna ze świeczek została na koniec zdmuchnięta i bohater umarł. To jedyne, co pamiętam. Prawdopodobnie był to film pełnometrażowy, ale nie dam sobie głowy uciąć. Z moich poszukiwań w internecie wnioskuję, że była to bajka na podstawie jakiejś Baśni braci Grimm. Z góry dzięki za pomoc ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 10

0 użytkowników, 9 gości, 0 anonimowych

Bing (1)
Copyright © 2024 logo forum bajki-tv.com